24.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSportAmnistia, umflată în prag de alegeri

Amnistia, umflată în prag de alegeri

Senatul a extins amnisitierea fiscală pentru veniturile constatate a fi nelegale de la personalul din învățământ la toți bugetarii. Proiectul a venit la pachet cu amnistierea fiscală a mamelor care au primit indemnizații calculate greșit și cu cea a pensionarilor care au primit sume necuvenite din vina funcționarilor.

Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale, parlamentarii au dat undă verde pentru o serie de proiecte de lege cu impact social puternic. Astfel, senatorii au extins amnistierea fiscală de la personalul din învățământ la toți bugetarii care au obținut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curții de Conturi sau alte instituții de control, aceștia fiind exonerați de la restituirea sumelor.

Amendamentul propus de Comisia pentru muncă a făcut ca Guvernul să-și schimbe poziția inițială, împotriva propunerii legislative, într-una în favoarea actului normativ.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă la dezbateri, a susținut propunerea legislativă, menționând că măsura ar fi o reparație pentru bugetari. ”Din 2012, de când am preluat guvernarea, Guvernul Ponta se luptă și ia măsuri pentru repararea nedreptăților făcute de către fosta guvernare, iar proiectul de lege care astăzi este în dezbatere se înscrie pe această linie”, a afirmat ministrul. Dincolo de această declarație cu iz electoral, Rovana Plumb a evitat să precizeze în cadrul dezbaterilor care este impactul bugetar al inițiativei legislative.

Fără studiu de impact

Cum s-a ajuns în această situație? Proiectul inițial, redactat de senatorul PSD Liviu Pop, se referea doar la scutiri aplicate profesorilor din trei localități din județul Hunedoara – Lupeni, Petroșani și Vulcan. Legea a fost retrimisă în Parlament de președintele Traian Băsescu, care a solicitat respingerea proiectului. Șeful statului a reclamat printre altele faptul că legea este discriminatorie aplicându-se doar persoanelor din anumite localități, ceea ce încalcă jurisdprudența Curții Constituționale, potrivit căreia actele normative nu trebuie să rezolve probleme individuale. De altfel, nici Guvernul nu era de acord cu proiectul, reclamând tocmai faptul că introduce discriminări între bugetari. Însă, în plus, președintele a reclamat și inexistența unui studiu de impact al soluției legislative propuse. Potrivit legii finanțelor publice, în situația în care o inițiativă legislativă are implicații asupra bugetului general consolidat, trebuie să fie prevăzute sursele de acoperire a micșorării surselor bugetare.

Senatorii și-au însușit doar parțial criticile președintelui, adică doar în măsura în care au slujit intenției de a câștiga puncte electorale.

Inițiativa legislativă a fost amendată de senatorii din Comisia de muncă, măsura amnistierii fiind aplicată ­tuturor bugetarilor. Amendamentul comisiei de muncă s-a bazat tocmai pe un argument oferit de juriștii de la Cotroceni. Atenție, însă, argumentul justifica respingerea proiectului de lege și nu extinderea aplicării acestuia. “Eliminarea dispozițiilor limitative referitoare la personalul încadrat în unitățile de învățământ din localitățile Lupeni, Petroșani și Vulcan, din județul Hunedoara, se impune deoarece modalitatea de stabilire a domeniului de aplicare a acestui act normativ este de natură să ofere caracter individual legii”, este justificarea comisiei de muncă. Pe acest motiv, senatorii au extins legea la întreg personalul bugetar. Însă, nici Senatul nici Guvernul nu au ținut cont de observația Administrației Prezidențiale privind obligativitatea studiului de impact.

Cine mai beneficiază

Generozitatea parlamentarilor în prag de alegeri nu se oprește aici. Senatul a adoptat și proiectul de lege inițiat de Guvern care prevede amnistierea fiscală a mamelor care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit. Senatorii au votat un amendament prin care Guvernul va da înapoi banii deja restituiţi de părinţi, în 5 ani, începând cu 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale. Se poate spune că PSD face, practic, doar o promisiune cu caracter electoral, social-democrații refuzând propunerea Opoziției ca plățile să înceapă pe 15 septembrie și să se încheie în două luni de zile. Proiectul de lege a fost adoptat în plenului Senatului cu 123 de voturi „pentru” şi 2 abţineri.

De asemenea, senatorii au decis ca peste 21.000 de pensionari care au ­primit sume necuvenite din vina funcţionarilor și figurează cu debite să fie scutiţi de plata acestora, parlamentarii adoptând în acest sens proiectul de lege iniţiat de Guvern. Proiect de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, întrunind 111 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și două abțineri.

Potrivit unui amendament formulat în plen de președintele Comisiei pentru muncă, Liviu Marian Pop (PSD), sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a acestei legi se vor restitui eșalonat pe o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale.

Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor făcute de pensionari la casele județene de pensii.

Toate cele trei proiecte vor merge la Camera Deputaților, for decizional. Conducerea Camerei a anunțat că legislația privind amnistia fiscală va fi discutată săptămâna viitoare, împreună cu legea de reducere a CAS-ului. De altfel, ieri, comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a respins, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator, deschizând drumul spre adoptarea legii de către plen. Și în acest caz, președintele reclamase lipsa surselor de finanțare.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cultură de mentă olandeză în apropiere de Peștera Muierii înființată de un tânăr care a muncit zece ani în străinătate

În comuna Baia de Fier, din județul Gorj, se află una dintre puținele culturi de mentă olandeză din județ, înființată de Cristian Cojocaru, în...

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...

Mărturisiri cutremurătoare făcute de femei din Marea Britanie despre frații Tate

Două femei din Marea Britanie au relatat pentru BBC că au violate și strangulare de controversatul influencer Andrew Tate. În același timp, o altă...
Ultima oră
Pe aceeași temă