12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportAmendamente de 6 miliarde

Amendamente de 6 miliarde

Executivul ar trebui să scoată din pălărie peste 6 miliarde de lei doar ca urmare a propunerilor aprobate ieri de comisii pentru două ministere, Sănătate şi Apărare. Amendamentele parlamentarilor vor supravieţui însă doar câteva zile.

Cea mai substanţială suplimentare a bugetului s-a petrecut în comisiile reunite de sănătate: 1,1% din PIB. Adică 5,97 miliarde de lei, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a fost estimat pentru 2011 la 543 miliarde de lei. Propunerea de suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii de la 3,9% la 5% din PIB a fost făcută de deputatul PNL Horia Cristian şi a fost aprobată în unanimitate. Banii ar trebui să fie luaţi, în opinia opoziţiei, din Fondul de rezervă al Guvernului şi din bugetul ministerului Elenei Udrea. „Ani de zile am vorbit despre subfinanţarea sistemului sanitar, am indentificat-o ca problemă în toate programele de guvernare, dar când vine vorba de lucruri concrete, parcă nu mai e aşa o prioritate. Suplimentarea asta propusă de comisie ar putea să meargă în proiecte de investiţii, în aparatură medicală, sunt atâtea de făcut”, a argumentat preşedinta Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar (PSD). Tot cu unanimitate de voturi au fost aprobate şi cele 128 de amendamente care prevedeau alocarea de sume pentru modernizarea, reabilitarea sau finalizarea unor spitale, precum şi pentru dotarea acestora cu echipamente.

Toate acestea, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a lansat spre dezbatere publică Planul naţional de paturi pentru 2011-2013, în care se prevede reducerea numărului cu 12.000, astfel încât să se atingă media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori.

Buget aproape dublu pentru Ministerul Educaţiei

Circa 200 de amendamente de su¬plimentare a bugetului au fost aprobate şi în comisiile de educaţie. Amendamentele, avansate de opoziţie pentru reabilitarea şi dotarea unor şcoli, au fost aprobate în bloc, la limită (12 voturi „pentru”, 12 voturi „contra”, caz în care a contat votul preşedintelui de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitrescu).

Dacă toate acestea vor trece şi de comisiile de buget-finanţe şi de plenul celor două Camere, ar fi vorba aproape de dublarea bugetului Ministerului Educaţiei. De altfel, iniţiatorii amendamentelor nu au calculat cât ar costa în total propunerile lor. Iar potrivit preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, nici nu ar conta prea mult sumele suplimentare impuse de opoziţie, pentru că toate aceste amendamente nici nu vor ajunge în plenul reunit. „Vor pica la Comisia de buget-finanţe. Acolo sunt profesionişti, iar discuţiile vor fi mult mai teh¬nice şi mai aplicate. Toată lumea ar vrea să crească bugetele Sănătăţii, Educaţiei şi aşa mai departe, dar nu sunt bani”, a declarat Anastase pentru RL. Întrebată cum îşi explică totuşi atitudinea miniştrilor de încurajare a parlamentarilor să umfle bugetele, şefa deputaţilor spune că „e absolut normal”. „Miniştrii le spun senatorilor şi deputaţilor să se bată pentru mai mulţi bani, dar cred că sunt conştienţi şi ei că n-au prea multe şanse”, adaugă Anastase.

43 milioane de lei pentru avioane fără pilot

Cu un buget mai mare au ieşit din comisiile parlamentare şi reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Cele trei amendamente aprobate vizează suplimentarea finanţării pentru operaţiunile desfăşurate în străinătate şi pentru achiziţionarea de avioane fără pilot (43 milioane de lei). Totodată, parlamentarii au decis ca MApN să poată angaja credite pentru programele strategice de până la 2,38% din PIB.

O suplimentare de 50 milioane de lei au acordat Comisiile de apărare şi Serviciului de Protecţie şi Pază pentru continuarea lucrărilor la noul sediu.

Cele mai mari discuţii le-a provocat ieri bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale cărui cifre ar indica, potrivit opoziţiei, că în 2011 vor fi concediaţi aproape 18.000 de angajaţi. Ministrul de Interne, Traian Igaş, a negat însă: „Este o cifră interpretată greşit”. Şeful MAI a mai spus că numărul total al celor care vor fi disponibilizaţi în 2011 se va stabili doar în urma unei „analize finale”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă