14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportAlte sporturiVerdict final al TAS în cazul Kamila Valieva. Copilul minune al patinajului...

Verdict final al TAS în cazul Kamila Valieva. Copilul minune al patinajului a primit o suspendare de patru ani

Tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva, care a fost depistată dopată în timpul Jocurilor Olimpice din 2022 de la Beijing, a fost suspendată timp de patru ani, a anunţat luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

Valieva avea 15 ani în 2022 şi, ţinând cont de vârsta sa, ar fi trebuit să beneficieze de confidenţialitate totală, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Însă faptul că rezultatul pozitiv a fost dezvăluit chiar în timpul Jocurilor Olimpice şi după victoria sa în concursul pe echipe, în care a reuşit prima săritură cvadruplă din istoria JO, a dat acestui caz o amploare deosebită.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

TAS, la finalul unei audieri cu porţile închise, care a început în septembrie anul trecut şi s-a reluat în noiembrie, a estimat luni că Valieva nu a fost în măsură să probeze cu dovezi suficient de convingătoare că nu s-a dopat intenţionat.

Afacerea, care nu s-a încheiat încă, a stârnit un scandal în timpul JO de la Beijing deoarece a trecut mult timp între prelevarea de probe de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA) pe 25 decembrie 2021 şi analiza efectuată de către laboratorul de la Stockholm aprobat de AMA/WADA.

În vârstă acum de 17 ani, Kamila Valieva este descalificată retroactiv pentru toată această perioadă, a adăugat TAS.

Kremlinul acuză o „decizie politică”

Kremlinul a calificat decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) drept una politică. „Desigur că nu suntem de acord cu această decizie. Din punctul meu de vedere, aceasta este o decizie politică”, a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă