9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAlte sporturiCe substanțe suspecte ar fi folosit patinatoarea Kamila Valieva, acuzată de dopaj

Ce substanțe suspecte ar fi folosit patinatoarea Kamila Valieva, acuzată de dopaj

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, care concurează în prezent la Olimpiada de la Beijing, ar fi folosit cel puțin trei substanțe suspecte. Una dintre aceste substanțe este chiar interzisă.

Cele trei substanțe ar fi trimetazidină, hipoxen şi L-Carnitin. Toate trei ar fi medicamente pentru probleme cardiace. Primul dintre ele ar fi interzis participanților la competiții sportive pe motiv că accelerează circulația sângelui. Decizia de interzicere a acestui medicament fusese luată de Agenţia Mondială Antidoping în anul 2014.

Urmele acestor trei substanțe s-au găsit în probe recoltate de la Kamila Valieva în decembrie 2021. Însă informația despre găsirea acestor substanțe a devenit publică abia în februarie 2022, când Valieva era deja prezentă la Olimpiadă.

Avocații patinatoarei ruse au susținut că sportiva a folosit un “produs contaminat”. Acest argument ar însemna că ea a ingerat involuntar substanțele suspecte. Concret, Kamila Valieva (15 ani) ar fi băut apă din același pahar cu bunicul ei, care ia medicamente pentru inimă. Dacă se admite această explicație, singura sancțiune pentru Valieva ar fi aceea de “mustrare fără suspendare”.

Kamila Valieva are permisiunea să continue să concureze la Beijing

Pe baza acestui argument, că ingerarea de medicament interzis a fost involuntară, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis să-i permită sportivei din Rusia să continue să participe la Olimpiadă.

Cu privire la medicamentul trimetazidină, identificat în cazul patinatoarei ruse, există și opinii care susțin că el nu este un produs de dopaj. Unii cercetători afirmă că acest produs nu ajută cu nimic la obținerea de performanțe sportive.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă