13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportCe spun liderii ALDE despre votarea cabinetului Cioloș

Ce spun liderii ALDE despre votarea cabinetului Cioloș

Liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi  Daniel Constantin, au declarat, miercuri, după discuţia cu premierul desemnat, Dacian Cioloș, că partidul pe care îl reprezintă va ajunge la o decizie, în legătură cu votul de învestire a cabinetului Cioloş, după ce vor afla programul şi echipa de guvernare, informează Mediafax.

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că discuţia cu premier desemnat Cioloş a fost “foarte aplicată”, astfel că a fost prezentată o listă cu chestiuni economice și politice, pe care Dacian Cioloș ar trebui să le ia în considerare, pentru a obține susținerea partidului. 

Citește și: Surse: Dacian Cioloş ar putea prezenta, sâmbătă, noul Guvern

Tăriceanu a explicat că măsurile economice prezentate lui Dacian Cioloş sunt aceleaşi pe care partidul său le-a promovat, referitoare la reducerea fiscalităţii sau la elaborarea unor legi cum ar fi legea lobby-ului, iar în ceea ce privește măsurile politicie, președintele Camerei Deputaților a precizat că este vorba de modul în care viitorul guvern se va raporta la grupurile parlamentare.

“Nu vom putea să luăm o decizie cu privire la modul în care ALDE va vota la votul de învestitură decât după ce domnia sa (Dacian Cioloş- n.r) va prezenta programul de guvernare şi echipa, componenţa guvernului. Atunci vom organiza o discuţie în cadrul forului de conducere statutar al ALDE şi ne vom putea pronunţa. Până atunci nu pot să vă dau alte amănunte, important este de subliniat un lucru, că în discuţia pe care am avut-o, am făcut o discuţie foarte aplicată şi am prezentat domniei sale o listă de chestiuni economice, cu precădere, şi politice pe care dorim să le aibă în vedere şi care reprezintă o premisă pentru a putea lua în calcul un sprijin eventual la votul de învestitură”, a spus Tăriceanu, la finalul discuţiei cu premierul desemnat, pe care a calificat-o drept foarte bună”.

Citește și:  Premierul desemnat Dacian Cioloș, discuții cu liderii partidelor parlamentare. Când va anunța echipa ministerială

În cadrul întâlnirii, premierul desemnat a prezentat, în linii mari, ”direcţiile de acţiune ale viitorului guvern, modul în care vrea să-şi conducă acţiunea de prim-ministru şi a guvernului, câteva chestiuni legate de viitoarea structură a executivului”, a mai declarat Tăriceanu.

Co-președintele ALDE, Daniel Constantin, consideră că există o mare posibilitate ca Guvernul Cioloş să întrunească numărul necesar de voturi în Parlament pentru învestire, dar atrage atenția asupra legii bugetului de stat pe 2016, care ar putea reprezenta testul major pentru noul Guvern.

Citește și: Surse: Cîmpeanu și Aurescu ar putea face parte din Cabinetul Cioloș

“Probabil că guvernul acesta va întruni numărul necesar de voturi, dar problema se pune după aceea şi primul test major pe care îl va avea noul guvern va fi legat de legea bugetului, atunci când va trebui să întrunească, din punct de vedere politic, o majoritate”, a declarat Daniel Constantin, la sediul ALDE, după întâlnirea conducerii partidului cu premierul desemnat, Dacian Cioloş.

Asemenea co-președintelui Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin a susținut că opţiunea ALDE va fi prezentată după ce Dacian Cioloş va prezenta programul de guvernare şi componenţa cabinetului său, adăugând că nu are nicio obiecţie legată de persoana primului-ministru desemnat.

Citește și: Provocările premierului desemnat Dacian Cioloș

“Opţiunea pe care o va avea ALDE şi va fi pronunţată după ce vom vedea programul politic, după ce vom vedea programul de guvernare şi componenţa noului cabinet, dar din punct de vedere personal, n-am avut niciun fel de obiecţie vis-a-vis de persoana primului ministru desemnat. Dimensiunea personală este aceea că, din punct de vedere al agriculturii, de exemplu, e foarte bine să avem un prim-ministru care e un specialist, a fost ministru al Agriculturii şi cred că lucrurile, din acest punct de vedere, vor merge bine”, a mai precizat Constantin.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că Dacian Cioloș este propunerea de nou premier al României, după ce miercurea trecută, prim-ministrul Victor Ponta a demisionat, ca urmare a protestelor de marți, când mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisiile celor răspunzători pentru tragedia de la finalul lunii octombrie, din clubul bucureștean Colectiv, soldat cu 48 de morți și peste 150 de răniți.

Citește și: Primele declarații ale premierului desemnat Dacian Cioloș. Cât timp are la dispoziție să formeze Guvernul

Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

 

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă