14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportAdrian Năstase, primul interviu în libertate: Băsescu este ca o vulpe împuşcată...

Adrian Năstase, primul interviu în libertate: Băsescu este ca o vulpe împuşcată de vânător de pe care fug puricii

Fostul premier Adrian Năstase a acordat, miercuri seara, primul său interviu după ieşirea din închisoare. Invitat la Antena 3, fostul premier a vorbit despre motivele care au stat la baza tentativei sale de sinucidere, despre Justiţie, guvernarea USL şi pactul de coabitare Băsescu-Ponta.

Citeşte mai jos, în format LIVE TEXT, care au fost principalele declaraţii ale fostului premier.

-Au trecut 300 de zile de când nu am mai vorbit la o televiziune. Am vrut să treacă o perioadă în care să fac pace cu mine însumi. A trebuit de-a lungul unor luni care s-au scurs foarte greu să consum, să diger tot ce era revolta, dezamăgire şi mi-a fost teamă să vorbesc înainte de a gândi la ceea ce s-a întâmplat, aşteptând să văd şi ceea ce se întâmplă afară.

– Acum sunt pregătit să spun unele lucruri, dar nu pentru a privi în urmă, ci înainte, pentru a încerca să depăşeşs ceea ce a fost o încercare foarte greu nu atât prin prisma perioadei din penitenciar, cu prin semnificaţia unei condamnări pe care eu am respins-o.

– Justiţia , uneori paradoxal, decide şi în ceea ce priveşte dreptatea şi nedreptatea.

– Cei mai mulţi au înţeles că a fost o hotârâre care a fost dată în anumite circumstanţe şi a avut conotaţie politică puternică.

– Lucrurile sunt parţial aşa cum au fost descrise. A fost o şansă. Eu aveam revolverul ăn buzunarul stâng. L-am scos din buzunar cu mâna stângă, (…) i-am spus poliţistului: îmi pare rău dacă vei avea probleme, scoţând revolverul cu mâna stângă, când l-am mutat în mâna dreaptă, că eu nu trag cu mâna dreaptă, el (poliţistul – n. red.) s-a repezit peste mine.(…) Am reuşit să trag.

– M-am gândit la sinucidere când am aflat sentinţa. Mi s-a părut o sentinţă umilitoare. Nu ideea încarcerării mi s-a părut umilitoare. (…) Mi s-a părut o sentinţă nedreaptă. În penitenciar am revăzut Samuraiul. Cred că omul nu trebuie să îşi piardă demintatea. În penitenciar este o formă de viaţă comprimată într-un spaţiu redus.

– Am scris mai multe scrisori ( de rămas bun – n. red.) pentru Dana, pentru Andrei, pentru Mihnea.

– Au fost momente grele. De exemplu, de Crăciun, nu eşti acasă, lucurile sunt complicate. Nu ai voie să bei un pahar cu vin. Sunt lucuri simple, dar adunate sunt de un dramatism extrem. un lucru greu pentru mine a fost să privesc maturizarea copiilor mei. Pe unul l-am lăsat adolescent, (…), iar peste noapte au trebuit să treacă bariera dură a maturităţii, (…) preluând legătura mea cu exteriorul.

– Această condamnare a fost nedreaptă. Dar rămâne acolo, într-un CV anodin. (…) Sunt mândru de Mihnea, a reuşit să ia note mari în toată această perioadă.

– Niciodată nu aş fi făcut o cerere de graţiere către preşedintele Traian Băsescu. Ar fi fost o dovadă de umilinţă. În plus, o cerere de graţiere înseamnă recunoaşterea vinovăţiei, ori eu nu sunt vinovat.

– Ba chiar, vreau să spun că am făcut, încă din luna decembrie, o plângere la CEDO.

O altă umilinţă a fost la nivelul statului când s-a cerut de la Bruxelles modificarea procedurii de graţiere, atunci când era Crin Antonescu preşedinte interimar. Tocmai ca să nu se facă graţierea mea.

– 8 ani de zile am trăit în permanenţă în zona DNA-alui şi acţiunilor de tot felul.

– Nu cred să se mai fi făcut în altă ţară aşa ceva. O ţară şi-a murdărit trecutul. Pentru că ştiu că am însemnat şi eu ceva pentru istoria ţării, în perioada în care am fost prim-ministru sau ministru de externe.

– Condamnarea mea a fost o răzbunare politică.

– Oamenii îmi spunea în penitenciar că eu trebuia să fiu preşedinte şi Băsescu în locul meu (în închisoare – n. red.)

– Dacă aş fi în locul lui Victor Ponta aş coabita cu T. Băsescu.

– În opinia mea, un pact de coabitare trebuia făcut între preşedinte şi liderii majorităţii politice.

-Mama mea nu a ieşit din casă nouă luni, cât timp eu am fost în penittecniar. A fost o formă de solidaritate. (cu lacrimi în ochi – n. red.)

-Nu urmăresc funcţii şi intrări în tot felul de instituţii (…) şi ca să îl citez pe Marian Vanghelie:Adrian Năstase ete o instituţie.

– Pentru mine Victor Ponta este o supriză plăcută. A reuşit să evalueze foarte mult. Singura problemă este dacă va reuşi să îşi construiască o echipă bună. El conduce acum două guverne: un guvern PSD şi unul PNL.

– Lui Victor Ponta nota pe care i-aş da-o ar fi peste 9, pentru USL aş da o notă mai mică,un B minus. ( sistem de notare în SUA – n. red.)

– Traian Băsescu este ca o vulpe împuşcată de vânători de pe care fug puricii. Destinul lui politic se încheie urât.

-Merg la Congresul PSD ca invitat, (…), voi merge la Universitate unde voi ţine cursuri.

-Voi invita diverşi jurnalişti la cafea.

 – Din punct de vedere subiectiv este o numire pe care nu o pot susţine ( numirea Codruţei Kovesi ca şef la PÎCCJ -n. red.), din punct de vedere obiectiv o văd ca pe o mişcare politică. (…) Sper că Victor Ponta priveşte în direcţa corectă şi va reuşi să comunice eficient cu partenerii săi ca să nu fie nevoit să lupte pe mai multe fronturi.

 

 

Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă