21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportAdio Nicolau, adio Seuleanu!

Adio Nicolau, adio Seuleanu!

Senatorii si deputatii au votat ieri impotriva rapoartelor de activitate pe 2003 si 2004 ale TVR si SRR. In consecinta, Consiliile de Administratie ale posturilor publice au fost demise. Numele cele mai vehiculate in acest moment pentru a prelua conducerea interimara a celor doua institutii sunt Paul Grigoriu, pentru Radioul public, si Sabina Petre, pentru Televiziunea publica.

Cunoscutul realizator Paul Grigoriu a fost desemnat, marti seara, de liderii Aliantei drept presedinte interimar al Societatii Romane de Radiodifuziune, au afirmat surse din cadrul Aliantei D.A. Daca Paul Grigoriu va accepta, el va detine acest post cu certitudine pana in luna septembrie, dar exista si varianta titularizarii sale. Varianta initiala, cu Andrei Dimitriu, se pare ca a picat pe fondul aprecierilor ca este nevoie de o persoana a carei independenta politica sa nu poata fi contestata de PSD. Daca PD, partid care, potrivit negocierilor din coalitie, va desemna seful Radioului public, pare sa se fi hotarat, liberalii nu sunt la fel de decisi. Ultima varianta pentru sefia TVR este desemnarea pe acest post a directorului economic al TVR, Sabina Petre. Insa multi parlamentari ai coalitiei sunt iritati de aceasta idee a lui Tariceanu, ei sustinand ca este vorba de o persoana care este implicata, la fel ca Valentin Nicolau, in activitatea financiara a TVR, criticata in raportul comisiei de ancheta.

Rapoartele de activitate, respinse de Parlament

Potrivit Legii audiovizualului, pentru demiterea Consiliilor de Administratie ale celor doua institutii este necesara respingerea rapoartelor de activitate. Ieri, acest subiect a fost pe ordinea de zi a sedintei celor doua Camere. Prilej cu care s-a dovedit ca PSD a ramas ultimul bastion al apararii actualei conduceri a postului public de televiziune. Alaturi de reprezentantii Aliantei, si cei din PRM si grupul Ciontu au votat pentru schimbare.
Valentin Nicolau nu a fost prezent la lucrari pentru a prezenta activitatea TVR, insa Valentin Iliescu (PD) a acuzat subordonarea Televiziunii publice fostului partid de guvernamant si a aratat ca principalul vinovat este Valentin Nicolau: “Un foarte apropiat al fostului premier Adrian Nastase, al carui consilier personal a fost”. Valentin Iliescu l-a acuzat printre altele ca din prima zi de activitate Nicolau si-a stabilit un salariu dublu fata de cat prevedea legea. In schimb, deputatul PSD Dan Mihalache a venit inarmat cu ultima opinie in domeniu a lui Traian Basescu. Raportul de activitate al TVR pe 2002, avizat favorabil de comisii, a trecut in plen, dar rapoartele pe 2003 si 2004 au fost votate negativ. La raportul pe 2003, PSD s-a abtinut. Parlamentarii coalitiei si cei ai PRM au votat “pentru” respingerea rapoartelor pe 2003 si 2004. A fost respins, de asemenea, raportul de activitate pe anul 2004 al Radioului public. Spre deosebire de Valentin Nicolau, Dragos Seuleanu s-a prezentat in fata Parlamentului, insistand pe faptul ca ar fi victima unor jocuri politice. Deputatul PNL Emilian Francu a acuzat “stilul managerial dictatorial si politizarea excesiva” a Radioului, dar si tehnica inapoiata. Dezbaterile legate de Radioul public au fost ceva mai aprinse. Dupa ce pesedistul Eugen Nicolicea a facut o declaratie potrivit careia comisia de ancheta parlamentara nici nu a existat, penelistul Adrian Cioroianu a apreciat ca pesedistul este masochist daca a participat la lucrarile unei comisii despre care spune ca nu exista. Nicolicea a replicat: “N-are nici un motiv sa ma faca masochist cata vreme eu nu l-am facut homosexual”. In cele din urma, raportul de activitate a fost respins datorita voturilor coalitiei majoritare, ale grupurilor PRM si cel al lui Corneliu Ciontu.

Presedintii TVR si SRR nu vor mai fi si directori generali

Persoanele propuse pentru sefia interimara a TVR urmeaza sa fie audiate de Comisiile parlamentare de cultura si, cel mai probabil saptamana viitoare, vor fi discutate intr-o sedinta a Camerelor reunite. Cei doi interimari vor fi directori generali si administratori unici (adica vor prelua atributiile Consiliilor de Administratie destituite). Pana la toamna, cand vor fi numiti sefii definitivi, membrii Coalitiei vor modifica legislatia astfel incat functia de presedinte sa fie separata de cea de director general.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...

EURO 2024: Ungaria-Elveția 1-3. Căpitanul maghiar Dominik Szoboszlai a intrat în istorie

Ungaria - Elveția, cel de-al doilea meci al Campionatului European din Germania, s-a încheiat cu succesul elvețienilor, scor 3-1, potrivit Digi Sport 1. Partida de...

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei "permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului...
Ultima oră
Pe aceeași temă