18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialZona Schengen, pusă în pericol

Zona Schengen, pusă în pericol

Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, afirmă că nu poate să excludă o suspendare a Acordului Schengen privind circulaţia fără paşaport între cele mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE), relatează BBC News online. De Maizière a declarat vineri că el susţine Acordul Schengen, dar că acesta poate fi “în pericol”. De asemenea, el a îndemnat Marea Britanie să accepte mai mulţi imigranţi.

Germania se aşteaptă să primească 800.000 de solicitanţi de azil numai anul acesta – cu mult mai mult decât alte state membre UE. “Desigur, Marea Britanie are un rol special – nu este parte la Schengen”, a spus el. “Însă este necesar ca toate statele UE să fie mai conştiente de responsabilităţile pe care le au”, a îndemnat ministrul. Din zona Schengen fac parte 26 de state europene, marea majoritate membre UE, care au abolit controalele la frontiere şi au introdus reguli comune cu privire la azil.

Însă De Maizière afirmă că zona Schengen este ameninţată din cauza ţărilor care nu aderă la principiul potrivit căruia responsabilitatea în procesarea solicitărilor revine ţării care a jucat cel mai important rol în intrarea solicitantului pe teritoriul UE.

Acest principiu este prevăzut de Regulamentul de la Dublin. Cei mai mulţi imigranţi ilegali care traversează Mediterana sosesc în Grecia şi Italia, ale căror autorităţi afirmă că nu pot face faţă acestui val. Mulţi imigranţi pornesc apoi către nord, prin zona Schengen, în speranţa de a obţine azil altundeva în UE.

“Dacă nu respectă nimeni legea, atunci (zona) Schengen este în pericol. De aceea avem nevoie urgent de soluţii europene”, a subliniat ministrul german de Interne.

Thomas de Maizière a făcut aceste declaraţii în contextul a ceea ce un oficial UE a catalogat drept “cea mai dură criză a refugiaţilor de la al Doilea Război Mondial” încoace.

Aproximativ 340.000 de imigranţi au sosit în UE numai anul acesta, dintre care mulţi în ambarcaţiuni improvizate, periculoase, în Italia şi Grecia, a anunţat Agenţia europeană FRONTEX.

Poliţia macedoneană a utilizat vineri gaze lacrimogene împotriva unor imigranţi blocaţi la frontiera cu Grecia, care încercau să pătrundă în această ţară şi să-şi continue drumul către nord. Intrarea României în Schengen are “sprijinul” Comisiei Europene, dar calendarul acceptării efective rămâne în continuare incert în lipsa unui acord politic al ţărilor membre.  Germania şi Olanda aşteaptă progrese suplimentare în justiţie.  

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă