18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialZona Metropolitana Braila- Galati, intre proiecte ambitioase si orgolii ranite

Zona Metropolitana Braila- Galati, intre proiecte ambitioase si orgolii ranite

» Autoritatile din Braila si Galati dau din ce in ce mai des semne ca ar vrea o intelegere pentru constituirea zonei metropolitane dintre cele doua orase.

Autoritatile din Galati si Braila par hotarate sa puna capat celor aproape 7 ani de razboi al declaratiilor si procese, pentru a incerca sa acorde o noua sansa infiintarii Zonei Metropolitane Galati-Braila. "Ideea este sa pastram ce s-a facut pana acum acolo si in continuare sa avem un plan de urbanism", a declarat primarul Galatiului, Dumitru Nicolae. La randul sau, presedintele Consiliului Judetului Braila, Gheorghe Bunea Stancu, s-a declarat pentru "a se ajunge la o intelegere". In opinia sa, zona metropolitana, care acum are doar cele 1.000 ha trecute in proprietatea Galatiului prin HG 512/2002, ar putea avea 3.000 ha, iar in luna iunie ar putea fi organizata o licitatie internationala pentru desemnarea firmei care sa intocmeasca Planul General de Urbanism al Zonei Metropolitane. Dar neintelegerile nu sunt pe deplin eliminate.

 

Autoritatile din Galati nu sunt dispuse sa cedeze conditiilor puse de cele din Braila, din doua motive. In primul rand pentru ca investitiile in infrastructura si blocurile ANL din cartierul "Dimitrie Cantermir" se cifreaza la peste 20 de milioane de euro, pana acum fiind finalizate 247 de apartamente ANL, iar alte 190 fiind in lucru. Municipalitatea galateana nu prea recupereaza investitiile in infrastructura zonei pentru ca autorizatiile sunt eliberate la Braila, iar taxele sunt incasate tot peste Siret. Recent, a mai avut loc o rabufnire a orgoliilor ranite, dupa ce instanta de la Tribunalul Braila a hotarat ca autoritatile galatene au toate drepturile asupra celor o mie de hectare. "Am primit hotararea instantei, definitiva si irevocabila, prin care se arata ca terenul este al galatenilor, care pot face ce vor cu el. Judecatorii au respins toate actiunile brailenilor. In continuare, suntem dispusi la o intelegere pentru zona metropolitana", a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Replica brailenilor
Presedintele CJ Braila sustine ca decizia Tribunalului Braila este doar o victorie partiala: "Este o hotarare a instantei castigata partial de galateni, pentru ca nu doar terenul conteaza. Daca vor sa se aseze la masa negocierilor si sa discute pe principii egale, nu cum au facut-o pana acum, vom face zona metropolitana. Daca nu, Braila este un municipiu mare, are destul teren in jur cat sa-si faca singura zona metropolitana, nu are nevoie de Galati pentru asta", a spus cu vadita enervare Gheorghe Bunea Stancu. In pofida acestor rabufniri, autoritatile brailene par sa ia in calcul dezvoltarea zonei metropolitane in comun cu Galatiul. In "Strategia de dezvoltare a municipiului Braila pe perioada 2008-2013", aprobat de Consiliul Municipal Braila, avantajele infiintarii zonei metropolitane sunt descrise cu generozitate: "Constituirea unui spatiu policentric si echilibrat, ca factor decisiv pentru o mai buna accesibilitate si pentru dezvoltare economica durabila, constituie un deziderat ce se va realiza prin infiintarea zonei metropolitane la nivelul regiunii Braila-Galati, intr-un viitor apropiat. Se vor crea, astfel, premisele atragerii de fonduri si investitii, se vor dinamiza sectoarele constructiilor, serviciilor si turismului.

 

Realizarea acestui proiect, dorit la ora actuala de autoritatile locale municipale si judetene ale Brailei si Galatiului, va asigura descongestionarea celor doua orase, dezvoltarea lor arhitecturala unitara, accesarea, prin asociere, a fondurilor europene destinate dezvoltarii regionale". Chiar si principalul protagonist al controverselor, Gheorghe Bunea Stancu, are o lista a obiectivelor prioritare din zona metropolitana: "Am discutat cu partenerii nostri din Galati despre un spital semiregional, intre cele doua orase, despre o sala de sport de minimum 5.000 de locuri, despre un stadion, discutam despre aeroport si pod peste Dunare".

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...
Ultima oră
Pe aceeași temă