18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialZiua Vidrei, serbată în Parcul Natural Lunca Mureşului

Ziua Vidrei, serbată în Parcul Natural Lunca Mureşului

Arădenii vor sărbători, sâmbătă, Ziua Vidrei, în oraşul Nădlac, în Parcul Natural Lunca Mureşului. Evenimentul este organizat în colaborare cu „Club Rotary Cetate Arad”. Vor avea loc spectacole pentru copii, dar şi o adevărată serbare câmpenească pentru adulţi, cu muzică populară şi preparate tradiţionale.


Vidra şi ajutoarele sale aduc voia bună la Nădlac

„Ziua Vidrei” este un eveniment care se desfăşoară în cadrul proiectului „Elaborarea studiilor preliminare măsurilor de management conservativ al Parcului Natural Lunca Mureşului”. “Acesta urmăreşte creşterea gradului de conştientizare al populaţiei în ceea ce priveşte speciile protejate din Lunca Mureşului, fiind organizate evenimente tematice anuale.

Pentru cei mici, distracţia începe cu Alaiul Vidrei din Lunca Mureşului, urmat de jocuri, dansuri şi cântecele. În plus, copiilor li s-a pregătit de către Teatrul „Iulia” din Timişoara, spectacolul„Cireşica la Zoo”, cu invitat special Vidra. La final, copiii sunt invitaţi să participe la o tombolă cu premii surpriză pe baza biletelor primite de la ajutoarele Vidrei”, spun organizatorii.

Programul pentru adulţi aduce pe scenă o serie de ansambluri folclorice din zonă, precum şi spectacole de dans modern şi sportiv. Maestru de ceremonii va fi mascota Vidra. Pentru ca serbarea câmpenească să se desfăşoare ca la carte, la dispoziţia participanţilor vor fi puse preparate tradiţionale ale comercianţilor locali şi o gamă variată de băuturi, inclusiv şliboviţă locală ori pălincă ungurească.

Seria evenimentelor dedicate speciilor protejate din zona Lunca Mureşului a debutat anul trecut cu Ziua Ciocănitorii la Sânnicolau Mare. Urmează ca în anii viitori să aibă loc Ziua Porcuşorului şi Ziua Libelulei, festivităţi dedicate speciilor de peşti şi insecte din aria protejată. Practic, aceste sărbători reprezintă o modalitate inedită de promovare a parcului turistic, dar şi a unei atitudini ecologiste. De asemenea, un alt scop este educarea copiilor care vizitează această rezervaţie naturală, una dintre cele mai importante arii protejate din vestul ţării.

Ce este Parcul Natural Lunca Mureşului

Parcul Natural Lunca Mureşului este arie protejată şi este situat în judeţele Arad şi Timiş şi se întinde de la Arad până la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Are o suprafaţă de 17.455 ha şi include zona îndiguită a Mureşului. Este o zonă inundabilă, spun specialiştii în hidrologie. Practic, această zonă se confruntă, în medie, cu o inundaţie la fiecare trei ani, iar, de regulă, zona inundată este situată între digurile construite pe fiecare parte a râului şi între terasele înalte ale aceluiaşi râu. Lunca Mureşului a primit în anul 2006 o desemnare la nivel mondial ca Zonă Umedă de Importanţă Internaţională – Sit Ramsar, a treia zonă din România după Delta Dunării şi Insula Mică a Brăilei şi două desemnări europene de Sit Natura 2000 în anul 2007 (Arie de Protecţie Specială Avifaunistică) şi 2008 (Sit de Importanţă Comunitară).

Miniatura Deltei Dunării

Pentru pescari şi ornitologi, Parcul Natural al Deltei Dunării reprezintă un adevărat paradis. Şi asta pentru că râul Mureş ascunde exemplare uriaşe de somn şi de crap. Pentru ornitologi, au fost amenajate observatoare speciale, de unde aceştia pot urmări speciile rare de păsări. Şi pentru că Mureşul atinge în zonă dimensiunile unui adevărat fluviu, mărginit de sălcii şi tufişuri de trestie şi papură, zona a căpătat faima unei miniaturi a Deltei Dunării, însă situată în celălalt capăt al ţării.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă