13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Peste 10.000 de oameni, la parada de 1 Decembrie,...

FOTO + VIDEO. Peste 10.000 de oameni, la parada de 1 Decembrie, din Piața Constituției

UPDATE:  Ziua Națională în țară. Românii din Alba Iulia au scandat ”Colectiv” și ”Basarabia e România”.

LIVE TEXT. Are loc parada militară de 1 Decembrie:

– Preşedintele Klaus Iohannis a părăsit Piaţa Constituţiei. 

– Fanfara militară se retrage, după ce a dat onorul oficialilor.

– Defilează militari ai Unităţii de Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul”.

– Circulă călăreţi ai Poliţiei Locale. 

– Defilează Cavaleria Jandarmeriei, cu aproximativ 30 de cai. 

– Circulă dispozitive ale Serviciului de Protecţie şi Pază.

– Circulă ofiţeri ai Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

– Circulă autospeciale şi ambarcaţiuni ale aInspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

– Un bărbat ar fi fost prins în zona oficialilor, foarte aproape de preşedintele Klaus Iohannis. El ar fi avut asupra sa un pistol cu gaze.

Citește și: Incident la parada de 1 Decembrie. Reclamație că un bărbat cu un pistol se află în apropierea tribunei oficiale

– Circulă Poliţia de Frontieră Română.  

– Circulă Jandarmeria montană. 

– Circulă motocicletele şi autoturismele Jandarmeriei. 

– Circulă trupe speciale ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS).

– Survolează elicopterele MIG 8 şi MIG 17.

– Circulă maşini ale Poliţiei Rutiere.

– Circulă forţele antiteroriste SEAL.

– Circulă forţele pentru operaţiuni speciale din cadrul Forţelor Navale Române.

– Circulă chipamente de supraveghere la sol şi sisteme de rachete sol-aer.

– Circulă autospecialele blindate Chevrolet ale Armatei Române.   

– Printre cei prezenţi se numără Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, Valeriu Zgonea, Augustin Zegrean, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, Liviu Dragnea, Vasile Blaga şi ambasadori străini.

– La paradă asistă apoximativ 10.000 de persoane, care se află atât în Piaţa Constituţiei, cât şi pe străzile adiacente.

– Defilează tehnică din dotarea Forţelor Terestre.  

– Survolează trei aeronave care marchează cu fum culorile drapelului naţional. 

– Survolează trei aeronave de luptă MIG 21 Lancer.

– Survolează trei avioane C-27J Spartan.

– Survolează avionul C 130 Hercules.  

– Survolează aeronave Puma.

– Defilează efective ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

– Defilează un detaşament al Serviciului Român de Informaţii. 

– Defilează pompierii SMURD, paramedicii şi studenţii Academiei de Poliţie. 

– Defilează Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

– Defilează Detaşamentul Forţelor Aeriene.

– Defilează Detaşamentul Forţelor Aeriene.

– Defilează Brigada de Informaţii Militare “Mareşal AlexandruAverescu”.

– Defilează Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”.

– Defilează militarii bulgari şi americani. 

– Defilează Scorpionii Roşii din Craiova. 

UPDATE 11.10: A început parada militară de 1 Decembrie.

UPDATE: Au decolat aparatele de luptă MIG 21 Lancer.

UPDATE 11.06: Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş ascultă imnul României, alături de cei prezenţi la parada militară de 1 Decembrie. Pe fundal s-au auzit şi cele 21 de salve de tun. 

UPDATE 11.03:Klaus Iohannis a dat onorul şi şi-a luat locul lângă premierul Dacian Cioloş.

UPDATE 11.01: Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Constituţiei. 

UPDATE 10.50: Premierul Dacian Cioloş şi fostul preşedinte Traian Băsescu au ajuns în Piaţa Constituţiei, pentru parada militară de 1 Decembrie. 

UPDATE 10.35: Elicopterele de la Baza Aeriană 90 au decolat pentru parada de Ziua Naţională, potrivit Digi 24. 

UPDATE 10.05VIDEO. Militarii români detașați în Irak și Afganistan le-au transmis ”La mulți ani!” românilor de acasă.

UPDATE 10.00: Președintele Klaus Iohannis a transmis mesajul tradițional de 1 Decembrie. Șeful statului i-a îndemnat pe români să redescopere mândria națională.

UPDATE 09.30Fostul şef de stat Traian Băsescu i-a urat României la mulţi ani printr-un mesaj postat, marţi, pe Facebook.

UPDATE 09.20. Fostul premier Victor Ponta le-a urat românilor la mulţi ani, marţi, pe Facebook.

UPDATE 08.45. Participanţii la parada militară de Ziua Naţională, care va începe la ora 11.00, în Piaţa Constituţiei, vor putea intra la eveniment prin trei puncte de acces.

UPDATE. În Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I are loc, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori.

La parada militară de 1 Decembrie, care va avea loc în Capitală, începând cu ora 11.00, în Piaţa Constituţiei, vor participa peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS şi Poliţia Locală, scrie Mediafax. 

Militarilor români li se vor adăuga detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

De asemenea, se vor organiza ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

——–

Anual, în toată țara, de 1 decembrie, Ziua Națională a României, este marcată prin parade militare și ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Astfel, puteți sărbători Ziua Națională, în București, participând la parada militară din Piața Constituției. De asemenea, tot de 1 Decembrie puteți vizita Palatul Victoria, Casa Poporului și Aeroportul Henri Coandă. 

Astfel, peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS şi Poliţia Locală vor participa la eveniment, începând cu ora 11.00. 

Tot în Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I va avea loc, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori. De asemenea, se vor organiza ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

De Ziua Naţională, drapelul tricolor va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Programul președintelui și al prim-ministrului

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine marţi, la ora 10.00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naţionale a României, iar apoi, la ora 11.00, va participa la parada militară din Piaţa Constituţiei. Şeful statului va avea şi o videoconferinţă cu militarii români din teatrele de operaţii, la Cotroceni, la ora 14.00. 

Tot cu ocazia Zilei Naţionale, preşedintele Klaus Iohannis va înainta în grad mai mulţi ofiţeri într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Cotroceni.

La Palatul Cotroceni nu va fi organizată, însă, recepţia anuală de Ziua Naţională. Potrivit unor surse oficiale, Klaus Iohannis a decis să anuleze această recepţie, organizată până acum în fiecare an, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, dar şi a atacurilor teroriste din Franţa din luna noiembrie. 

Premierul Dacian Cioloș va participa de la ora 11.00 la parada militară din Piața Constituție, iar pe urmă se va întoarce la Palatul Victoria unde îi va întâmpina pe cetățenii care vor să viziteze sediul Guvernului. 

Ziua Porților deschise la Guvern, Parlament și Aeroport

De Ziua Națională, românii pot vizita sediul Guvernului României, începând cu ora 11.00. 

Oamenii vor putea vizita Sala Muntenia, unde se desfășoară ședinţele Guvernului, Sala Dobrogea, Sala Transilvania – unde sunt organizate ceremoniile oficiale, Sala Moldova – unde au loc întâlnirile oficiale ale primului-ministru cu înalți oficiali străini, precum și Centrul de presă.

Citește și: VIDEO. Mesajul premierului de 1 decembrie

La Otopeni, timp de trei ore, cei ce au decis să călătorească de Ziua Naţională cu avionul vor fi întâmpinaţi cu un spectacol de dans folcloric. 

De asemenea, și Palatul Parlamentului poate fi vizitat gratuit de Ziua Naţională a României. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a promis vizitatorilor şi un foc de artificii.

Între orele 10 şi 18, curioşii pot vizita aşadar sălile Palatului Parlamentului, acolo unde se iau cele mai importante decizii, printre care plenul Camerei Deputaţilor. În sala I.C. Brătianu este organizată şi o expoziţie.

Inițiativă MApN pe Facebook

De Ziua Națională, Ministerul Apărării i-a îndemnat pe români să-și schimbe fotografia de copertă cu o poză cu steagul țării și cu diverse mesaje. Astfel, internauții pot opta pentru: ”Împreună pentru o Românie puternică!”, ”Fii mândru că ești român!”sau ”Servesc patria!”. 

MApN a lansat platforma armataromaniei.ro, unde oamenii pot afla mai multe despre armată și de unde își pot descărca imagini animate cu tricolorul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă