11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Națională a României a fost serbată și la Palatul Regal din...

Ziua Națională a României a fost serbată și la Palatul Regal din Belgrad

Ziua Națională a României de 1 decembrie a fost serbată și la Palatul Regal din Belgrad, în prezența Familiei Regale a Serbiei, dar și a numeroși oficiali ai statului sârb.

„ Ambasada României la Belgrad a marcat și în acest an sărbătoarea națională a tuturor românilor, simbolul Marii Uniri a României și al coeziunii statului național unitar român, printr-o Recepție oficială organizată la Beli Dvor / Palatul Alb din Belgrad, în data de 29 noiembrie.

Au fost întimpinați de E.S. doamna Silvia Davidoiu, ambasadorul României la Belgrad, și membrii colectivului diplomatic al Ambasadei mai mulți miniștri din Guvernul Republicii Serbia, lideri politici și parlamentari, înalți oficiali din administrația centrală și locală, ambasadori, atașați militari și diplomați acreditați la Belgrad, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, cultural, din societății civilă și mass-media din Republica Serbia. Ne-au fost alături P.S Ieronim Sinaitul, episcop al Daciei Felix, numeroși membri ai comunității istorice românești din Serbia, dar și prieteni din comunitatea sârbă din România”, transmite ambasada României în Serbia.

Ziua națională a României a fost celebrată la Belgrad, dar a fost amintit și episodul nunții regale de acum 100 de ani

Totodată, la această recepție a fost omagiată și apropierea extraordinară dintre cele două state vecine ce a avut loc acum 100 de ani, cu ocazia nunții dintre Regele Aleksandar I al Sârbilor, Croaților și Slovenilor cu Principesa Maria ”Mignon” a României.

„ Manifestarea a fost onorată de prezența Alteței Sale Regale Prințul de Coroană Aleksandar al Serbiei și a Alteței Sale Regale Prințesa de Coroană Katherine. În contextul aniversării în 2022 a 100 de ani de la căsătoria Regelui Aleksandar I al Sârbilor, Croaților și Slovenilor cu Principesa Maria ”Mignon” a României, cu prilejul recepției Ambasada a difuzat și un scurt film documentar din Arhivele Republicii Serbia dedicat acestei căsătorii, simbol al relațiilor prietenești îndelungate ale celor două state. Totodată, a fost vernisată și o expoziție de costume populare și de fotografii vechi ale cuplului regal.

Dorim să exprimăm mulțumirile noastre partenerilor care au contribuit la o seară românească de excepție: Dacia, OMV Petrom, Constanța Port, La Pruna, Kandia Dulce, precum și domnului Roman Bugnar, director adjunct al Filarmonicii din Voivodina, și colegilor săi pentru momentul artistic deosebit oferit de interpretarea imnurilor României, Serbiei și Uniunii Europene.

Cu această ocazie, transmitem ”La mulți ani!” tuturor românilor din Serbia, cu deplina convingere că și în această zi de 1 Decembrie suntem împreună în spirit, ca o națiune puternică, mereu unită și solidară”, se mai transmite în comunicatul ambasadei României în Serbia.

Foto arhiva RL, Excelența Sa, Ambasadorul României în Serbia, doamna Silvia Davidoiu și reprezentanții KraljevinaSrbija, 30noimebrie 2022, Palatul Alb/Beli Dvor din Belgrad

Ceremonia de la Palatul Regal din Belgrad își are originea în colaborarea dintre principalele asociații monarhiste din România și Serbia

La recepție au luat parte și reprezentanții Asociației pentru Regatul Serbiei, președintele organizației, Milos Pavkovic și liderul tinerilor monarhiști sârbi, David Petrovic, ce are legături strânse de prietenie și colaborare în România cu Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei.

Această cooperare între cele două asociații monarhiste a început în anul 2016, odată cu prezența monarhiștilor sârbi la serbarea celor 150 de ani de la înființarea Dinastiei române, la Sinaia, în 10 mai.

Colaborarea a continuat în 2017, 2018 și 2022 cu reeditarea primului meci internațional al României de la Belgrad, din 8 iunie 1922

Naționala Regală de fotbal a României a învins cu scorul de 4-3 Naționala Regală de fotbal a Serbiei în meciul care a aniversat 100 de ani de la primul meci de fotbal al României, duminică, pe stadionul Ilie Oană din Ploiești.

Acum un secol, Naționala de Fotbal a României disputa la Belgrad primul meci din istoria sa, în compania Naționalei Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, cu ocazia nunții regale a Principesei Mărioara (Mignon), fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, cu Alexandru I, Regele Sârbilor, Croaților și Slovenilor.

Duminică, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei și Asociația pentru Regatul Serbiei (KraljevinaSrbija), având parteneri pe Primăria Municipiului Ploiești, Casa Regală a României și Federația Română de Fotbal, au organizat un eveniment de celebrare a acestui moment deosebit de important al fotbalului românesc, dar și al istoriei țării noastre.

La aniversare a luat parte și Principele Radu al României, care a și dat lovitura simbolică de începere a partidei alături de fostul căpitan al naționalei, Răzvan Raț, care a purtat din nou tricoul României după 6 ani de la retragerea de la prima reprezentativă.

La fel ca la evenimentele precedente, de la Timișoara din 2017 și Belgrad din 2018, cele două echipe au purtat tricouri cu numele jucătorilor care au evoluat pe 8 iunie 1922 la Belgrad.

Pentru spectatorii care au sosit în tribune s-a organizat o tombolă ce a avut ca premii un tricou semnat de actualii jucători ai Naționalei de fotbal a României, iar marele premiu a fost o minge semnată de Familia Regală a României.

Evenimentul a început cu discursurile celor prezenți la meci, urmate de un moment de reculegere în memoria Regelui Alexandru I al Iugoslaviei, asasinat la data de 9 octombrie 1934, la Marsilia.
Apoi s-au intonat imnurile regale ale celor două țări, „Boze Pravde” (Dumnezeul Dreptății) pentru Serbia și „Trăiască Regele” pentru România.

Accesul publicului a fost liber și s-a făcut de la ora 10.00.

Serbia Regală a făcut totul ca să evite o a treia înfrângere în fața României Regale

Serbia Regală venea după două înfrângeri cu România Regală, 5-3 la Timișoara în 11 iunie 2017 și 3-0 la Belgrad în data de 9 iunie 2018.

Parte a unei națiuni foarte ambițioase și gata mereu să-și ia revanșa, sârbii ne-au anunțat cu o lună înainte de eveniment că vor schimba echipa de la precedentele întâlniri. Lucru care a pus în gardă partea română.

Sosirea echipei Serbiei Regale la hotel, în Ploiești, sâmbătă seară ne-a confirmat temerile pe care le-am avut la începutul lunii septembrie. Sârbii nu mai voiau sub nici o formă să piardă și a treia oară în fața României Regale.

Cei care au coborât din autocar erau adevărați jucători de fotbal, nu amatori ca cei mai mulți din cei aflați în lotul României Regale. Au cinat în liniște, nu au băut decât apă plată la masă și au plecat în liniște să se plimbe, iar apoi au mers la culcare.

Dar ne luasem deja măsuri de siguranță. Pe lângă fostul mare internațional Răzvan Raț, România Regală i-a chemat la lot pe fostul internațional ploieștean, Florin Pîrvu, pe portarul Bogdan Ionuț Miron, ce a evoluat în peste 100 de partide în Liga I, dar și tinere speranțe ale fotbalului prahovean precum Alexandru Ionel Trifan(Petrolul 95), Stanciu Andrei(CSO Plopeni), Dragoș Dumitru și Claudiu Buturugă, de la Școala Chiriță, dar și studentul la Educație, Fizică și Sport, Alexandru Dumitru, de la ACSM Oltenița, din liga a IV-a.

Echipa Serbiei Regale a fost formată din jucători tineri, talentați și foarte motivați ai formației de liga a VI-a, OFK Bozdarevac, din centrul Serbiei. „Spionii” noștri au găsit și 4 jucători din liga a II-a sârbă printre cei 17 jucători aflați în lotul lor.

În primul 11 al României Regale, trimis în teren de inimosul antrenor regal român, Mister Borugă, nu s-au mai regăsit mulți dintre cei care începeau partidele anterioare de la Timișoara și Belgrad ceea ce i-a făcut pe aceștia să înghită în sec și să accepte cu greu această decizie.

Totuși, Cristian Urs, aflat în primul 11 și în meciul de la Timișoara, în iunie 2017, a jucat și în această partidă după ce le-a povestit pe marginea terenului, celor de la emisiunea „Ora Regelui”, de la TVR 1, cum Regele Mihai i-a trecut pragul casei părintești din Șinca Veche, Brașov, acum 25 de ani.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă