13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialZile „de foc” la Delfinariul din Constanța

Zile „de foc” la Delfinariul din Constanța

Sute de vizitatori trec zilnic pragul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa. Spectacolele cu delfini sunt cele mai căutate de către turişti. Demonstraţiile femelelor-delfin „Chan Chan” şi „Ni Ni” fac senzaţie, în special printre copii, dar şi diversitatea animalelor de la Microrezervaţie atrage foarte mulți vizitatori.

„Mi-a plăcut foarte mult când delfinii au dansat pe muzică şi când au aruncat cu o minge uriaşă spre oameni. La microrezervaţie, mi-au plăcut cel mai mult puiul de lamă, lebedele negre şi căpriţele”, ne-a spus Maria, o fetiță de 7 ani, sosită din Capitală, la bunici, pentru a descoperi surprizele pregătite în această vară pe litoral. Lunile iulie şi august numără cei mai mulţi vizitatori la Delfinariu şi Microrezervaţie, dar şi la Acvariul de pe faleza Cazinoului.

Ample modernizări la Delfinariu

Bazinul mare, cel pe care îl cunoaşte toată lumea, aflat în centrul complexului, este în prezent în curs de extindere şi modernizare. Lucrările sunt în toi şi se estimează că noua locuinţă a delfinilor va fi gata spre sfârşitul acestui an. Reamintim faptul că, grație unui proiect european, în valoare de 3 milioane de euro, spaţiul a fost consolidat, lărgit ca suprafaţă pentru vizitatori şi urmează a fi acoperit, pentru a ­funcţiona tot timpul anului. Graţie unui alt proiect european, de data aceasta fiind vorba despre o colaborare cu Acvariul din Varna, sistemul de filtrare a apei de la Delfinariu va fi înlocuit.

„Vom avea un sistem de filtrare ­modern, cu ultraviolete, de aproape 3 milioane de lei, cu ­care vom filtra, condiţiona şi întreţine apa, în condiţiile în care ne dorim o apă aşa de ­albastră cum au şi ­alte ­delfinarii prin lume, în ­ţările civilizate. Este vorba de o filtrare corpusculară, completată de ozonizare şi o spumare a apei, de ­îndepărtare fără filtrare a materialului ­proteic, pe lângă clorinare ­automată. Toate acestea vor fi posibile de la sfârşitul acestui an, o dată ce acest sistem va fi implementat”, spune directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bîlbă.

Un proiect de viitor este şi amenajarea unui bazin în care să se împrietenească pinguini şi foci. În plus, familia animalelor de la Microrezervaţie se va lărgi atunci când spaţiul şi normele actuale vor permite acest lucru.

Planetariul, dotat cu un proiector digital

Turiştii mai trebuie să ştie că Planetariul se va îmbogăţi cu încă un proiector digital. „Avem un proiector analogic care este frumos, romantic, funcţionează pe întuneric deplin, însă este nevoie de un timp de ­acomodare a ochilor şi nu permite accesul copiilor foarte ­mici, care se ­sperie de ­întuneric. Cu proiectorul ­digital se vor ­lucra şi demonstraţiile în semiobscuritate, pe o lumină mai slabă, suportată de copiii mici. Tot datorită noului aparat vom putea avea frecvent spectacole, deoarece proiectorul digital nu se încălzeşte precum aparatele vechi, analogice”, completează directorul. 

La Acvariu, rechini din Marea Egee

Şi în ceea ce priveşte Acvariul de pe faleza Cazinoului veştile sunt bune. Datorită unei colaborări cu Institutul Piscicol din Grecia, din toamnă în bazinele din acest spaţiu vor fi aduse mai multe specii, nevertebrate în special, dar şi peşti, caracatiţe şi chiar rechini, din Marea Egee.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă