23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialZiarul desenat de mana

Ziarul desenat de mana

Cotidianul "Aooleu" e desenat de 30 de artisti romani, este gratuit si se distribuie
in intreaga lume.

Femeile de serviciu si portarii de la Facultatea de Medicina Veterinara isi dau demisia in bloc si incep cariere artistice.  O fata din Sibiu cade victima a incalzirii globale, care, in opinia specialistilor, i-a sucit mintile fratelui sau. In Ferentari nu se mai vinde heroina dupa ora 22.00, iar bancnotele din Transnistria sunt ilustrate cu o fabrica de coniac.
Intr-o astfel de lume intra cititorul ziarului "Aooleu". Articolele si desenele amesteca realitatea cu miturile urbane, stereotipurile bucurestene si banalul cotidian, iar rezultatul este absurd si comic. Insa acesta nu sta in micile glumite, ci in realitatea pe care bucurestenii o vor recunoaste, iar strainii o vor privi ca pe un savuros teatru absurd.
stirile "proaspete de-o luna" sunt o gluma care se potriveste in acest peisaj. "Aooleu" imprumuta asezarea in pagina a unui ziar, dar nu-si dateaza articolele si se scutura de efemeritatea ziarelor. Continutul va fi la fel de actual si peste un an.
"Aooleu" a fost lansat de echipa care face si revista de benzi desenate Hardcomics. Alaturi de straini sunt peste 30 de tineri artisti romani, iar numarul lor e in crestere. De altfel, oricine poate trimite o contributie la urmatorul numar.

Ziarul, scris in mare parte in engleza, e tiparit in aproximativ 1.000 de exemplare gratuite. O parte se distribuie in Bucuresti, dar se dau ca painea calda, asa ca doar la lansare sunt sanse sa le gasesti. Cele mai multe copii sunt trimise in strainatate, la magazine de cultura urbana din toata Europa si America. "Aooleu" e o metoda de a promova artistii romani in locuri unde putina lume a auzit de ei, iar rezultatul a fost peste asteptari: editia limitata, aspectul bizar si exotismul ziarului romanesc i-au facut pe strainii sa se ingramadeasca pentru a face rost de unul. Unele magazine au cerut mai multe copii din numarul doi, care va aparea in luna iulie.
Proiectul e finantat de Institutul Cultural Roman si a fost lansat in cadrul Street Delivery, pe strada Arthur Verona. "Aooleu" se inscrie intr-un curent bucurestean de explorare a realitatii contradictorii pe care orasul o ascunde sau, din contra, ti-o arunca in fata. Artistii se inspira din acesta si isi modeleaza lucrarile dupa absurdul, tragicomicul, mizeria si frumusetea care ii inconjoara.

Cele mai citite

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă