Cotidianul "Aooleu" e desenat de 30 de artisti romani, este gratuit si se distribuie
in intreaga lume.
Femeile de serviciu si portarii de la Facultatea de Medicina Veterinara isi dau demisia in bloc si incep cariere artistice. O fata din Sibiu cade victima a incalzirii globale, care, in opinia specialistilor, i-a sucit mintile fratelui sau. In Ferentari nu se mai vinde heroina dupa ora 22.00, iar bancnotele din Transnistria sunt ilustrate cu o fabrica de coniac.
Intr-o astfel de lume intra cititorul ziarului "Aooleu". Articolele si desenele amesteca realitatea cu miturile urbane, stereotipurile bucurestene si banalul cotidian, iar rezultatul este absurd si comic. Insa acesta nu sta in micile glumite, ci in realitatea pe care bucurestenii o vor recunoaste, iar strainii o vor privi ca pe un savuros teatru absurd.
stirile "proaspete de-o luna" sunt o gluma care se potriveste in acest peisaj. "Aooleu" imprumuta asezarea in pagina a unui ziar, dar nu-si dateaza articolele si se scutura de efemeritatea ziarelor. Continutul va fi la fel de actual si peste un an.
"Aooleu" a fost lansat de echipa care face si revista de benzi desenate Hardcomics. Alaturi de straini sunt peste 30 de tineri artisti romani, iar numarul lor e in crestere. De altfel, oricine poate trimite o contributie la urmatorul numar.
Ziarul, scris in mare parte in engleza, e tiparit in aproximativ 1.000 de exemplare gratuite. O parte se distribuie in Bucuresti, dar se dau ca painea calda, asa ca doar la lansare sunt sanse sa le gasesti. Cele mai multe copii sunt trimise in strainatate, la magazine de cultura urbana din toata Europa si America. "Aooleu" e o metoda de a promova artistii romani in locuri unde putina lume a auzit de ei, iar rezultatul a fost peste asteptari: editia limitata, aspectul bizar si exotismul ziarului romanesc i-au facut pe strainii sa se ingramadeasca pentru a face rost de unul. Unele magazine au cerut mai multe copii din numarul doi, care va aparea in luna iulie.
Proiectul e finantat de Institutul Cultural Roman si a fost lansat in cadrul Street Delivery, pe strada Arthur Verona. "Aooleu" se inscrie intr-un curent bucurestean de explorare a realitatii contradictorii pe care orasul o ascunde sau, din contra, ti-o arunca in fata. Artistii se inspira din acesta si isi modeleaza lucrarile dupa absurdul, tragicomicul, mizeria si frumusetea care ii inconjoara.