20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialZeci de mii de italieni au protestat împotriva reformelor lui Renzi

Zeci de mii de italieni au protestat împotriva reformelor lui Renzi

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri, în numeroase oraşe din Italia, împotriva reformelor economice şi sociale iniţiate de Guvernul condus de premierul Matteo Renzi, informează Mediafax.

Surse din cadrul sindicatelor au anunțat că 50.000 de persoane au manifestat la Milano, 70.000 la Torino, 40.000 la Roma, 50.000 la Napoli, 15.000 la Palermo, în contextul în care aproape 50 de manifestaţii în total urmează să fie organizate vineri în Italia. Forţele de ordine nu au prezentat estimări cu privire la numărul manifestanţilor.

La Roma, manifestanţii au dat drumul în aer mai multor baloane cu imaginea premierului Matteo Renzi, având nasul lui Pinocchio, iar manifestaţia s-a încheiat vineri după-amiază.

Greva a fost lansată la apelul principalei confederaţii italiene CGIL (stânga) şi susţinută de UIL (moderată). O a treia confederaţie, UGL (dreapta), mai mică, s-a alăturat grevei, în timp ce CISL (catolică, moderată) nu a dorit să participe, considerând că în contextul actual protestul este contraproductiv.

Numeroase sectoare din domeniul public şi privat au fost afectate de grevă, în special transporturile.

Sute de zboruri au fost anulate sau reprogramate, în timp ce mijloacele de transport în comun au asigurat serviciile minime pentru cetăţeni.

Principala nemulţumire a sindicatelor vizează "Jobs Act", reforma pieţei muncii dorită de Matteo Renzi pentru a încuraja angajările. Legea, adoptată săptămâna trecută, prevede facilitarea concedierilor, reducerea drepturilor şi protecţiei angajaţilor în primii ani de contract. De asemenea, sindicatele denunţă proiectul de buget pentru 2015, apreciind că măsurile de relansare a economiei sunt insuficiente.

Cele mai citite

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă