21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalÎncă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus


Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au anunţat organizatorii, adăugând noi dureri de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă cu proteste anti-Israel, potrivit stiripesurse.ro.

Deşi scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Joost Klein, care are 26 de ani şi al cărui cântec excentric, „Europapa”, a făcut ca el să fie unul dintre favoriţi.

Cea de-a 68-a ediţie a concursului european de muzică, în general un festival de cântece antrenante şi de kitsch-uri ironice, are loc pe fondul protestelor din oraşul gazdă Malmo faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Poliţia suedeză declarase anterior, sâmbătă, că un bărbat a fost interogat pentru că a ameninţat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului, care a avut loc joi. Persoana nu a fost reţinută, a precizat poliţia fără a da numele individului, adăugând însă că dosarul a fost transmis unui procuror. „În condiţiile în care o procedură legală îşi urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în concurs”, a declarat ulterior EBU într-un comunicat.

Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Radioteleviziunea olandeză AVROTROS a declarat într-un e-mail că este „şocată” de decizia EBU şi o consideră „disproporţionată”.

Fără precedent

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei. „Evident că nu ştim ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat”, a declarat Jordan. „Cred doar că este o mare ruşine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune”, a comentat el.

Incidentul nu are nimic de-a face cu delegaţia israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. „Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, şi pentru echipa sa”, a scris Maas pe platforma X.

Casele de pariuri îl dau ca favorit la câştigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa „Hurricane”. Alte ţări aflate pe lista de pariuri sunt Franţa, Italia, Ucraina şi Irlanda.

Datele de streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o şansă pentru ţara gazdă, Suedia.

Acum, după descalificarea lui Klein, 25 de ţări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

POVESTEA TRISTĂ A LUI JOOST KLEIN

Europapa, cântecului lui Joost Klein, poate părea un hit olandez pop punk energic, dar are de fapt un o poveste tristă în spate. Artistul din Leeuwarden, al cărui stil energic combină elemente de pop mainstream cu hardcore vesel şi pop punk, aducea un omagiu părinţilor săi, Hans şi Ella, cu piesa sa de la Eurovision.

Artistul în vârstă de 26 de ani, care a câştigat prestigiosul Popprijs 2023, care este acordat anual în Olanda trupei sau artistului care a avut cel mai mare impact în muzica pop olandeză în acel an, şi-a pierdut ambii părinţi la scurt timp unul de celălalt.

La vârsta de 12 ani, Joost şi-a pierdut tatăl din cauza cancerului. Un an mai târziu, în 2011, mama sa a murit în urma unui infarct. În urma decesului părinţilor săi, Klein a fost crescut de fratele şi sora sa mai mari.

La finalul piesei Europapa, o piesă optimistă, Joost le transmite un mesaj răposaţilor săi părinţi.

Tatăl său a fost una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru Joost, iar artistul a declarat pentru blogul de ştiri al Eurovision, Wiwi: „Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru mine şi m-a învăţat să-mi deschid mintea. Mi-a spus să nu mă uit la etichete. Oamenii sunt oameni”.

Joost a mărturisit, de asemenea, că a fost copleşit de răspunsul audienţei la cântecul Europapa, spunând că a fost „onorat” de reacţiile ascultătorilor. „Cred că tatăl meu ar râde foarte tare, cred că mama mea ar fi foarte mândră, dar tatăl meu ar face multe glume despre costumul meu”, a spus artistul, care apare într-un sacou cu umeri supradimensionaţi.

CONFLICTUL POLITIC ŞI-A FĂCUT LOC ŞI LA EUROVISION
Prezentat ca o sărbătoare a diversităţii europene, concursul din acest an a intrat, în schimb, în lumina reflectoarelor politice, protestatarii – online şi pe străzile din Malmo – cerând ca Israelul să fie exclus din competiţie.

Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut Israelului să modifice versurile cântecului său original pentru a elimina ceea ce ei au considerat a fi referiri la atacul mortal al grupării palestiniene Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza.

Înainte, în timpul şi după interpretarea cântecului israelian în semifinalele de joi au fost auzite huiduieli din public, dar au existat şi aplauze şi steaguri israeliene fluturate, potrivit unui jurnalist Reuters aflat în sală.

În centrul oraşului Malmo, peste 10.000 de militanţi pro-palestinieni, printre care şi activista pentru climă Greta Thunberg, au organizat un protest non-violent înainte de semifinală, fluturând steaguri palestiniene şi strigând „boicotaţi Israelul”.

Un grup mai mic de susţinători pro-israelieni, inclusiv membri ai comunităţii evreieşti din Malmo, au organizat, de asemenea, o demonstraţie paşnică în oraş, apărând-o pe Eden Golan şi dreptul ei de a participa la concurs.

Mai multe alte demonstraţii erau planificate pentru sâmbătă şi este de aşteptat din nou să atragă mii de protestatari. În oraş va avea loc, de asemenea, un festival de muzică alternativă care s-a autoproclamat drept „concursul de cântece fără genocid”.

Protestatarii s-au plâns de standarde duble, deoarece EBU a interzis Rusiei să participe la Eurovision în 2022, în urma invaziei sale din Ucraina. „Bineînţeles că oamenii vor să îşi exprime propriile opinii şi lucruri de genul acesta. Dar pentru noi, ştiţi, este doar un vis şi o onoare să facem parte din Eurovision”, a declarat pentru Reuters Marcus Gunnarsen, din duo-ul Marcus & Martinus, care reprezintă Suedia.

Cezar: La Eurovision o să arătăm lumii întregi că România este o ţară de valoare

Cezar, câştigătorul finalei selecţiei naţionale a concursului Eurovision, a declarat duminică, la TVR 1, că de-abia aşteaptă să arate lumii întregi că România este o ţară de valoare, informează Mediafax.

Cezar va reprezenta România la Eurovision Song Contest de la Malmo din Suedia, cu piesa “It’s my life”, compusă de Cristian Faur, câştigătoare a finalei selecţiei naţionale a concursului Eurovision, care s-a desfăşurat sâmbătă seară, la TVR.

Într-o emisiune specială dedicată acestui eveniment, difuzată duminică la TVR 1, Cezar a spus că este foarte bucuros să are susţinerea sinceră din partea fanilor. “Pentru mine este deja o provocare şi de-abia aştept să arătăm lumii întregi că România totuşi este o ţară de valoare”, a spus Cezar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă