26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialZeci de mii de euro pentru moartea unui ziarist

Zeci de mii de euro pentru moartea unui ziarist

Horia Mateescu a lucrat in Serviciul de Informatii Externe. Este fiul generalului de politie in rezerva Calin Mateescu. De la contraspionaj l-au dat afara pentru consum de droguri, alcool si altele. Baiatul lui taticu' nu a ramas pe drumuri. A ajuns subcomisar IGPR Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog. A cerut 120.000 de euro de la un infractor sa unga conducerea PNA. Alte zeci de mii de euro erau destinate eliminarii unui ziarist din Satu Mare. Plangerile penale impotriva sa nu impresioneaza institutiile statului. El si colegul sau Petre Pitcovici au volatilizat 6 kg de cocaina in afacerea Venezuela. IGPR i-a scos basma curata. SIE nu comenteaza, IGPR nici atat.

Horica este fiul generalului de politie in rezerva Calin Mateescu, fost sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate, sub presedintia lui Emil Constantinescu. Horia Mateescu a activat in Serviciul de Informatii Externe, in subordinea generalului Dumitru Ciobanu. In formatiunea Y, politia secreta, interna a Securitatii, creata dupa fuga lui Pacepa.
Unitatea SIE, mostenitoare a celebrei si diabolicei unitati de contraspionaj extern UM 0197 (cea mai urata dintre toate unitatile Securitatii), a devenit Formatiunea C, apoi Directia C sub Catalin Harnagea. Dupa revolutie, contraspionajul lui Ceausescu s-a transformat in contraspionajul lui Iliescu si gasca.
Fostii colegi din SIE spun ca Horia isi facea de cap. Venea beat la serviciu. Prin anii '96-'97 consuma droguri si alcool, purta bijuterii, de regula din argint. Intr-o zi a disparut cu cheile de la documente secrete. Adormise intr-un colt. Colegii l-au cautat ore in sir cu disperare. Tatal sau, generalul Mateescu, avea o vila proprietate langa celebra discoteca Why Not. Horia nu era strain de traficul cu droguri din zona.

Mita pentru conducerea PNA

A ajuns, nu se stie cum, inspector la IGPR. Culmea, la Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog! S-au facut impotriva sa numeroase denunturi si plangeri penale. Ultima oara Horia Mateescu figura intr-un denunt penal inregistrat cu nr. 15.714/ CSM/01.11.05, la Consiliul Superior al Magistraturii. O alta plangere penala catre Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare (inregistrata in dosarul 74/P/2005 din 25.02.2005) facuta impotriva infractorului Anderco Horea face si ea referire la Mateescu Horia. Ziare locale si centrale au publicat cu lux de amanunte incercarea de mituire a conducerii PNA prin intermediul politistului Horia Mateescu. Autodenuntul fostului primar de Satu Mare, Horea Anderco, este destul de clar. Acesta povesteste cum i-a platit inspectorului din Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog a IGP Horia Mateescu 120.000 de euro mita pentru conducerea PNA, prin intermediul unui interlop, Blaga Tiberiu Attila (traficant de masini furate). La actiunea “mita pentru PNA” a mai participat un alt politist de la DCCOA, Petre Pitcovici. Coleg de infractiuni cu Horia Mateescu. Anderco si Blaga au infundat puscaria.

Racketi ucraineni pentru lichidarea unui ziarist

Tiberiu Blaga, faimosul interlop, executa in prezent o pedeapsa de 6 ani in Penitenciarul Satu Mare. A declarat ca Anderco Horea i-ar fi solicitat sa angajeze contra unei sume de bani racketi ucraineni. Fostul primar dorea sa-l lichideze fizic pe directorul ziarului Gazeta de Nord-Vest, Valer Marian. Jurnalistul declansase campania de presa in urma careia fostul primar a fost cercetat de PNA. Anderco precizase ruta pe care ziaristul se deplasa saptamanal. Valer mergea in fiecare vineri la Cluj-Napoca, la prietena si la fiica sa. I-au fost furnizate interlopului Blaga fotografii si date personale ale jurnalistului. Infractorii stabilisera pana si cel mai potrivit loc de executie. Zona Muntilor Meses. Din autodenuntul lui Horea Anderco si din declaratiile lui Tiberiu Atilla reiese clar ca Horia si Pitcovici (zis Pepi, Grasul sau Rusul) au discutat la Poiana Brasov si la Satu Mare atat despre mituirea conducerii centrale a PNA, cat si despre exterminarea fizica a ziaristului. Anderco platise (inainte de a preda mita pentru conducerea centrala PNA), in cinci randuri, suma totala de 23.500 de euro, avans pentru executie. In data de 8 martie 2003, cu o luna inainte de arestarea lui Anderco, Mateescu si Pitcovici au fost in Satu Mare si au fost cazati la hotelul Dana. Mateescu si Pitcovici au fost filmati pe o caseta video la ora 21.25, la o petrecere oferita de Tiberiu Blaga, alaturi de alti interlopi. Politistul apare pe caseta cu parul legat in coama si cu un cercel in ureche. Pitcovici, cu un aer de racket basarabean, apare in drepta lui Mateescu cu ochelari si barbison. Avea atributii si legaturi de serviciu cu spatiul ex-sovietic (Rusia, Ucraina). El urma sa contacteze racketii necesari operatiunii de lichidare a ziaristului Valer Marian. Politistul Horia Mateescu l-a ascuns pe Tiberiu Blaga timp de un an intr-o locuinta din Bucuresti. Interlopul era dat in urmarire generala pentru cercetari si condamnari multiple. Cu alta ocazie, Mateescu l-a trecut pe infractor frontiera pana in Austria.

Au volatilizat 6 kg de cocaina

Un alt dosar sensibil in care sunt implicati ofiterii de politie Horia Mateescu – “Horia” – si Petre Pitcovici – “Pepi” – este “Cocaina din Venezuela”. Agentul acoperit Petre Dumitrescu a dezvaluit printr-un autodenunt (16.04.2004) si o declaratie (23.02.2005) modul in care politistii au sustras 6 kg de cocaina adusa din Venezuela. Dezvaluirile facute de Petre Dumitrescu nu lasa nici o urma de indoiala asu-pra implicarii celor doi politisti in disparitia cocainei. El povesteste cu lux de amanunte cum Mateescu si Pitcovici, care faceau parte din comisia rogatorie, ce trebuia sa supravegheze un transport controlat de cocaina din Venezuela, au facut drogurile nevazute. Procurorul responsabil de actiune s-a facut ca nu vede. Petre Pitcovici s-a prezentat la Aeroportul Otopeni, de unde a preluat marfa, apoi Politia a inaintat o hartie catre Parchetul General cum ca marfa nu a venit. De vina ar fi fost “situatia politica instabila” din Venezuela. Preluarea marfii din aeroport nu a fost supravegheata de nici un procuror. Presa centrala a scris volume despre acest subiect. Dupa o scurta ancheta interna, in 23 august 2005, IGPR anunta ca cei doi politisti sunt curati ca lacrima. Cocaina a disparut in neant. Agentul Dumitrescu a fost arestat si a ramas fara banii cheltuiti la Caracas. Suspiciuni vechi de 15 ani se con-firma. Anumiti politisti s-au imbogatit pe seama confiscarii drogurilor, pe care le revindeau lumii interlope. Singurii care au reactionat au fost agentii DEA (Drug Enforcement Administration). Stiau ceva ce politistii romani nu vor sa stie. Americanii ne-au comunicat ca nu vor sa mai colaboreze cu Mateescu si cu Pitcovici. Din luna octombrie, Horia Mateescu nu a mai fost de gasit. Surse din IGPR ne-au declarat ca si-a incheiat raporturile de munca “la cerere”. Despre drogurile si banii volatilizati, SIE si IGPR nu comenteaza. S-a retras omul sa cheltuiasca ce a pus deoparte.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...
Ultima oră
Pe aceeași temă