19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialZeci de delfini morţi în Delta Dunării

Zeci de delfini morţi în Delta Dunării

Un număr de 23 de mamifere fără viaţă au fost descoperite pe malul Mării Negre, de la Perişor până la Portiţa.

Mihai Marinov, cercetător la Institutul de Cercetare-Dez­voltare Delta Dunării, a descoperit, pe malul Mării Negre riveran Lacului Razelm, zeci de delfini morţi. „De la Perişor până la Portiţa am găsit, pe plajă, cadavrele a 23 de delfini. Cadavrele arată că delfinii au eşuat în perioade diferite. Investigaţiile noastre relevă că mortalităţile respective au  apărut, în ultimele două luni, după ce a început pescuitul la Marea Neagră cu taliene (n.r. – năvoade mari fixate cu ancore şi cu piloţi, folosite la prinderea în cantităţi mari a peştilor migratori)”, a declarat Marinov.

Specialiştii Institutului Delta Dunării spun că în fiecare an au fost găsiţi delfini morţi pe malul mării, dar că este pentru prima dată când  se înregistrează un nu­măr foarte mare într-o zonă restrânsă, cum este  cordonul li­to­ral din zona Perişor-Portiţa. Investigaţiile efectuate de cercetători nu au condus la o concluzie fermă privind cauza decesului, pentru că delfinii eşuaţi pe mal se află în stare foarte avansată de putrefacţie. Cadavrele au fost descoperite din întâmplare de către Marinov şi colegii săi, după câteva săptămâni de la producerea decesului, iar cercetătorul spune că eşuarea delfinilor morţi s-a produs în zone foarte izolate, unde nu există activităţi umane.

Biologul Kiss J. Botond susţine că „decesul zecilor de delfini s-ar fi putut produce datorită pătrunderii în plasele pescarilor sau din cauza unor afecţiuni la aparatul auditiv. Delfinii care nu mai au în funcţiune aparatul auditiv de tip sonar, cu ajutorul căruia se ghidează, eşuează frecvent în apa mică de pe malul mării şi mor dacă nu sunt ajutaţi să revină în apă adâncă. Pierderea  auzului apare des în ultima vreme la delfini din cauza poluării sonore. Exerciţiile militare care se efectuează pe malul mării cu armament puternic constituie un pericol foarte mare pentru delfinii din Marea Neagră”.  

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că va declanşa o anchetă pentru a afla de ce au murit zeci de delfini pe cordonul litoral dintre Marea Neagră şi Lacul Razelm. Mortalităţi de delfini au mai fost înregistrate, anul acesta, şi în sudul litoralului românesc, iar cauza decesului nu a fost stabilită.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă