18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialYemen: Operaţiune de salvare eșuată

Yemen: Operaţiune de salvare eșuată

Operaţiunea de sâmbătă în Yemen a forţelor speciale ale armatei SUA pentru eliberarea ziaristului american Luke Somers, ţinut ostatic de Al Qaeda, s-a încheiat tragic cu moartea acestuia şi a altui ostatic sud-african, Pierre Korkie, în timpul acţiunii. Este a doua tentativă eşuată, în termen de două săptămâni, de eliberare a lui Somers, răpit în exteriorul unui supermarket din capitala yemenită, toamna trecută. Raidul precedent a eliberat opt ostatici de diverse naţionalităţi care erau deţinuţi în apropierea frontierei saudite, dar americanul fusese transferat cu câteva zile înainte.

Operaţiunea militară de salvare a fost lansată sâmbătă, cu 24 de ore înaintea expirării unui ultimatum al Al Qaeda în peninsula arabică (Aqpa), ce ameninţa că îl va ucide pe Luke Somers dacă Washingtonul nu răspunde cererilor, neprecizate, şi la 12 zile după o altă operaţiune similară care eşuase. Luke Somers, ziarist în vârstă de 33 ani, fusese răpit în septembrie 2013 la Sanaa, în timp ce Pierre Korkie, 57 ani, profesor sud-african cu o sănătate fragilă, era reţinut de reţeaua extremistă din 27 mai 2013.

În timpul operaţiunii în localitatea Noussab, unul din fiefurile Al Qaeda în sud-estul Yemenului, „Somers şi alt cetăţean non-american au fost asasinaţi de teroriştii Aqpa“, a declarat secretarul Apărării, Chuck Hagel, precizând că mai mulţi răpitori au fost ucişi. Misiunea era „extrem de periculoasă şi complicată, astfel de operaţiuni prezentând întotdeauna riscuri“. Obama a declarat că a autorizat această operaţiune de salvare în cooperare cu autorităţile din Yemen, în timp ce „informaţiile indicau că viaţa lui Luke Somers era într-un pericol iminent“. Preşedintele american a mai precizat că, aşa cum au demonstrat operaţiuni precedente de eliberare de ostatici, SUA nu precupeţesc nici un efort, utilizând armata, serviciile secrete şi capacităţile diplomatice pentru a aduce americanii acasă, în siguranţă, de oriunde s-ar afla.

Ministerul yemenit al Apărării a vorbit de „o operaţiune de anvergură“ şi menţiona „zece membri AlQaeda ucişi“. Operaţiunea a vizat în special o casă din Noussab unde se retrăseseră combatanţii AlQaeda şi mai multe raiduri cu drone au vizat locaţia lor. „În timpul raidurilor au fost paraşutaţi soldaţii şi au izbucnit luptele“, declară un şef tribal, iar martorii evocă violente confruntări, punctate de explozii puternice. Când unitatea de elită a aterizat şi a înconjurat locuinţa unde erau ţinuţi ostaticii, a cerut răpitorilor să se predea, dar aceştia au ucis imediat cei doi ostatici, ceea ce a determinat forţele speciale să deschidă focul asupra teroriştilor, după care au încercat să dea primul ajutor ostaticilor, dar era prea târziu. Forţele americane i-au transportat par avion pe Somers şi Korkie pe o navă de război, dar cei doi bărbaţi au murit la puţin timp.

Riscurile misiunilor în zone ostile

Potrivit surselor securităţii locale, la operaţiune au participat şi forţe yemenite. Precedenta operaţiune de salvare de la sfârşitul lunii noiembrie a forţelor americane şi yemenite nu a permis eliberarea lui Luke Somers, care fusese mutat, dar a reuşit eliberarea altor opt ostatici de diferite naţionalităţi. Miercuri, răpitorii au făcut publice imagini video cu Somers cerând ajutor şi au ameninţat că îl vor ucide până la finele săptămânii dacă cererile lor nu erau satisfăcute. Mesajul a presat Washingtonul, care nu plăteşte răscumpărări pentru ostaticii americani, să lanseze această a doua operaţiune de salvare, extrem de riscantă. În cadrul unei conferinţe la Manama, capitala Bahreinului, generalul Ali al-Ahmadi, şeful securităţii naţionale a Yemenului, a declarat că „Al Qaeda a amenințat că va trece la executarea lui Somers şi s-a procedat la o tentativă de a-l salva, dar din nefericire teroriștii au împuşcat ostaticul înainte sau în timpul atacului“.

Eşecul raidului subliniază dificultăţile misiunilor de salvare în teritorii ostile. S-a presupus că Somers şi alţi ostatici erau ţinuţi prizonieri în grotele din munţi în cea mai mare parte a perioadei de captivitate. După ce militanţii Statului Islamic au decapitat mai mulţi ostatici britanici şi americani, Obama a declarat că se află în studiu o posibilă abordare a Washingtonului de a trata cu răpitorii.

Eliberare negociată

ONG-ul sud-african musulman Gift of the Givers a precizat că răpitorii lui Pierre Korkie, care fusese luat ostatic în acelaşi timp cu soţia sa Yolande, eliberată în ianuarie 2014, ceruseră o răscumpărare de trei milioane de dolari, dar aveau în vedere reducerea pretenţiilor şi familia aştepta eliberarea lui duminică. ONG-ul sud-african a negociat cu răpitorii prin intermediul beduinilor yemeniţi. „Nu pot spune că americanii ştiau unde se afla (Pierre Korkie – n.n.), dar mulţi ştiau că urma să fie eliberat“, a precizat preşedintele organizaţiei Gift of the Givers, Imtiaz Sooliman. „Este o situaţie de criză şi fiecare a lucrat pentru interesele sale. Nu putem acuza pe nimeni“.

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă