26.8 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialYahoo! este în centrul unui scandal monstru. Compania americană este acuzată de...

Yahoo! este în centrul unui scandal monstru. Compania americană este acuzată de spionaj ilegal la ordinul FBI și NSA printr-un program care a scanat milioane de conturi

La ordinul secret al FBI sau al NSA, compania a scanat sute de milioane de conturi ale utilizatorilor săi pentru detectarea de cuvinte-cheie, relevă o anchetă Reuters. Gigantul web nu a dezminţit în mod special acuzaţiile, dar a asigurat că a respectat legile americane.

Reuters a precizat că decizia PDG-ului companiei Yahoo!, Marissa Mayer, de a se plia directivei guvernamentale a creat un conflict intern. Responsabilii pentru securitate din companie au descoperit în mai 2015 programul secret și iniţial s-a crezut că fusese instalat de piraţi cibernetici. Când directorul securităţii informatice Yahoo!  a descoperit că Mayer autorizase instalarea programului, a demisionat, în prezent lucrând într-un post similar la Facebook. În 2014, când a fost numit la Yahoo!, directorul era citat ca opozant virulent faţă de dorinţele guvernului de supraveghere secretă.

Mulţi experţi în supraveghere au declarat că afacerea Yahoo! reprezintă primul caz care dezvăluie că o întreprindere americană acceptă cererea unei agenţii de spionaj și accesează toate mesajele în timp real.

Se știe că serviciile americane de telefonie și Internet au remis date ale clienţilor în vrac spre agenţii de spionaj, dar foști responsabili guvernamentali și experţi în supraveghere declară că nu au văzut o astfel de directivă generală pentru co­lectarea pe web de date în timp real sau care a necesitat crearea unui nou program informatic. Ei estimează că probabil NSA sau FBI au abordat alte societăţi furnizoare de Internet cu aceeași cerere pentru că, evident, nu știu ce conturi de mesagerie au fost utilizate de „ţintă“. În mod obișnuit, NSA face aceste cereri de supraveghere internă prin intermediul FBI și deci este dificil de știut ce organism este în căutare de informaţii.

În virtutea legilor, inclusiv amendamentele din 2008 ale Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), agenţiile de informaţii ale SUA pot cere întreprinderilor telefonice și de Internet să furnizeze date asupra clienţilor lor pentru a ajuta la co­lectarea de date externe pentru o varietate de motive, inclusiv prevenţia atacurilor teroriste.

Experţi ai FISA au declarat că Yahoo! ar fi putut să se opună directivei de anul trecut motivând, între altele, amploarea cererii și necesitatea de a crea un nou program special pentru cercetarea e-mail-urilor tuturor clienţilor în tranzit. Apple Inc. a evocat un argument similar în acest an, când a refuzat să creeze un program special de penetrare într-un iPhone codat utilizat în 2015 în masacrul din San Bernardino. Alţi experţi ai FISA susţin decizia Yahoo! de a se conforma.

Reacţii din partea societăţii civile

Asociaţiile de apărare a libertăţilor au reacţionat și Pa­trick Toomey, jurist al American Civil Liberties Union (ACLU) a declarat că după informaţiile furnizate de Reuters, „ordinul dat către Yahoo! apare ca fără precedent și neconstituţional. Guvernul pare să fi obligat Yahoo!  să efectueze exact genul de cercetare generală și fără motiv pe care al 4-lea Amendament vrea să-l interzică“.

Pentru Amnesty International, ca și pentru lansatorul de alertă Edward Snowden, fost angajat al NSA, care a dezvăluit existenţa sistemului de supraveghere a Internetului pus în funcţiune de Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), această nouă afacere Yahoo!  demonstrează că reformele serviciilor de informaţii întreprinse după 2013 nu sunt decât o iluzie.

Umbra Prism 

Noul scandal reamintește direct unul din programele cele mai controversate – și încă necunoscut – ale NSA. Prism, program a cărui existenţă a fost dezvăluită în 2013 de documente furnizate de Snowden, arată că NSA avea acces direct la datele marilor întreprinderi americane, între care Google, Apple, Facebook sau Yahoo!. Acestea au contestat că ar avea cunoștinţă de existenţa Prism și au asigurat că nu au participat niciodată la un astfel de program.

În timp ce Yahoo! este în curs de a fi achiziţionat de Verizon, această nouă dezvăluire nu îi ameliorează imaginea – în septembrie s-a aflat că cel puţin o jumătate de milion de conturi ale utilizatorilor Yahoo! au fost piratate în 2014. Un incident fără legătură cu actuala dezvăluire. 

Cele mai citite

Horoscop 11 octombrie 2024. Taurii, pas important spre o viață nouă

Horoscop 11 octombrie 2024. Află ce ți-au pregătit zodiile pentru ziua de la finalul săptămânii! Horoscop 11 octombrie 2024 BerbecAi putea avea parte de o persoană...

Ministrul de interne austriac consideră că România și Bulgaria nu sunt încă pregătite să intre și terestru în Schengen

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat joi, 10 octombrie, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE, că nu a sosit...

Deficitul comercial al României a crescut cu 14,6% în primele opt luni din 2024, ajungând la 20,9 miliarde de euro

Deficitul comercial al României pe segmentul de bunuri a înregistrat o creștere de 14,6% în perioada ianuarie-august 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă