11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialXi Jinping îşi pregăteşte „veşnicia“ politică?

Xi Jinping îşi pregăteşte „veşnicia“ politică?

Observatorii chinezi şi străini sunt surprinşi de manevrele preşedintelui chinez, Xi Jinping, care zguduie Partidul Comunist Chinez şi în acelaşi timp îi conferă noi puteri în partid, stat şi armată. La doi ani şi jumătate de când se află la putere, Xi Jinping pare înclinat să spulbere regula mandatului de 10 ani pentru şeful suprem al statului, cu scopul de a sta la putere mai mult decât oricare alt lider chinez.

Potrivit unor surse apropiate de înalţi responsabili în PCC, preşedintele Xi Jinping şi mai mulţi dintre cei mai apropiaţi colaboratori plănuiesc să se asigure că omul-forte al regimului va deţine puterea până cel puţin în 2027, când va împlini 74 ani, încălcând regula nescrisă ca şeful statului să aibă un mandat de maximum 10 ani. Dominaţia totală a lui Xi Jinping asupra aparatului partidului, statului şi armatei şi faptul că până în prezent a refuzat să numească public potenţiali succesori arată că va rămâne şeful suprem al Chinei independent de faptul că va abandona postul său de secretar general al PCC în 2022, a declarat una dintre sursele citate de Foreign Policy, care a cerut păstrarea anonimatului.

Desigur că există posibilitatea intervenţiei unor evenimente care ar putea anula planurile lui Xi Jinping – o respingere din partea rivalilor săi, o criză internaţională sau naţională, ori probleme de sănătate, între altele -, dar acesta Xi, pare că intenţionează să rămână la putere cât mai mult posibil. Dintre cele trei funcţii deţinute de Xi – preşedinte, secretar general al PCC şi preşedinte al Comisiei militare centrale, care supervizează puternica armată a Chinei, poziţia în PCC este cea mai importantă. Dar, în afara poziţiei de secretar general al PCC, Xi are şi alte opţiuni, însă are în faţă o sarcină dificilă. Este posibil să nu reuşească să-şi consolideze puterea la un nivel ce i-ar permite să păstreze controlul în 2022, dar el pare convins că doar un lider -care deţine puterea supremă pe termen nelimitat ar putea face China şi PCC să continue să prospere. Şi pare convins că este omul potrivit.

Monopolul puterii

Sub umbrela campaniei anticorupţie pe care liderul chinez a declanşat-o când a venit la putere, a avut loc dezmembrarea puternicelor reţele interne de putere ale PCC bazate pe filierele industriale şi instalarea de noi reţele, indispensabile exercitării puterii în uriaşul stat-partid, controlat de cea mai mare organizaţie politică din -lume. Campania anticorupţie din China a întărit puterea preşedintelui Xi Jinping, experţi chinezi şi occidentali estimând că liderul chinez a folosit lupta contra acestui flagel ca pe o armă puternică pentru a pedepsi inamicii, iniţiativa declanşată în urmă cu doi ani servind la consolidarea autorităţii preşedintelui care deja dispune de o putere mai mare decât a oricărui alt lider al ţării după epoca Deng Xiaoping. Prin epurările din domenii ca serviciile secrete, armată, petrolier şi marile întreprinderi publice şi instalarea în funcții a unor aliaţi a fost asigurată loialitatea în sectoarele-cheie pentru controlul ţării. 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă