11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialWindows XP, la sfârșit de „carieră”. 8 aprilie, ultima zi în care...

Windows XP, la sfârșit de „carieră”. 8 aprilie, ultima zi în care Microsoft mai oferă asistență

Pentru publicul larg, marți este ultima zi în care Microsoft va oferi o actualizare de securitate pentru Windows XP. Altfel spus, în momentul în care vor fi descoperite alte vulnerabilități al sistemului de operare, Microsoft nu va mai răspunde cu modificări ale acestuia care să elimine riscurile de securitate.

Cine a fost Windows XP?

2001, anul în care s-a lansat Windows XP, este și anul în care Nicole Kidman și Tom Cruise s-au separat, Apple a prezentat iPod și au avut loc atacurile de la 11 Septembrie. Nu existau încă Facebook, WhatsApp și WordPress.

„Cariera” Windows XP a durat mai bine de 12 ani și jumătate și, chiar dacă a pierdut acum doi ani titlul de cel mai popular sistem de operare, cota lui de piață rămâne semnificativă, fiind de 27% pentru piața desktop-urilor, conform NetMarketShare.

Windows XP – prescurtarea de la Experience – a fost întâmpinat cu reținere la momentul lansării sale dar, între timp, utilizatorii s-au obișnuit cu aspectul său, iar Microsoft a furnizat actualizări de securitate performante. Astfel, mare parte dintre nemulțumirile inițiale au fost uitate, iar Windows XP a devenit pentru mulți sistemul de operare favorit.

Ce urmează după 8 aprilie?

În funcție de interese și pricepere, profesioniștii IT au dezbătut pe rețele sociale și site-uri de specialitate pericolele care pot apărea după ce Microsoft va opri asistența pentru Windows XP. Dacă unii cred că articolele pe acest subiect sunt alarmiste alții, mai prevăzători, se gândesc la soluții care să limiteze posibilele pagube ale atacurilor hackerilor.

Discuția devine și mai încinsă atunci când vorbim despre instituții, de la administrație publică la spitale. Argumentele celor din tabăra „stați liniștiți, nu se întâmplă nimic” se clădesc în jurul ideii că instituțiile beneficiază de sisteme de apărare suplimentare care se interpun între funcționarul care are în fata un calculator cu Windows XP și hackerul isteț și curios.

Din păcate, experiența fiecăruia dintre noi ne arată că politicile de securitate informatică sunt greu de aplicat și de urmărit. În plus, oricât de bine ar fi pregătiți administratorii de rețea, plătiți de la bugetul de stat, numărul acestora nu este suficient. Gravitatea situației a fost subliniată acum mai bine de o lună de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, care a avertizat, conform Digi24, că trei sferturi dintre calculatoarele operate de funcționari publici au Windows XP.

Din păcate, pentru multe dintre instituții schimbarea sistemului de operare, fie prin trecerea la o nouă versiune de Windows, fie prin adoptarea unei soluții Linux, nu este nici ușoară, nici ieftină. Vor fi necesare cursuri de pregătire și, cel mai important, vor trebui schimbate multe dintre programele folosite în prezent, programe care puteau funcționa optim doar cu Windows XP.

Sfaturi pentru „consumatorii casnici”

Trecerea la o nouă versiune de Windows poate fi o soluție pentru utilizatorii obișnuiți care vor să elimine riscurile de securitate care vor apărea după 8 aprilie. Cea mai la îndemână variantă este Windows 7. Acesta va funcționa pe calculatoarele care au putut rula Windows XP și este și foarte popular. Avantajul Windows 7 ține de maturitatea sistemului, existând multe programe compatibile. În plus, Windows 7 se va mai bucura de încă 3-4 ani de popularitate, iar Microsoft îi va asigura asistența până în 2020.

Pe de altă parte Windows 7, oricât de multi adepți ar avea, este deja un sistem de operare îmbătrânit, iar cumpărarea lui pentru un calculator vechi s-ar putea să fie prea costisitoare, dacă luăm în considerare durata de viață a acestei combinații. Achiziționarea unui calculator ieftin, dotat cu Windows 7, ar putea asigura o perioadă mai mare de utilizare.

Windows 8 are cerințe de sistem nu cu mult mai pretențioase decât Windows 7, dar trebuie să știți că problema cea mai mare de care vă veți lovi când treceți de la XP la Windows 8 este diferența enormă de înfățișare.

Nimic nu vă va părea familiar și este posibil ca mediul de lucru puternic inspirat de designul pentru smartphone-uri să vă trimită direct în mijlocul criticilor Windows 8, indiferent de îmbunătățirile de securitate pe care le aduce. Și, dacă ar fi să ascultăm de observația empirică ce spune că după o variantă de Windows mai puțin reușită vine una de succes, poate ar trebui sa așteptați Windows 9.

Până când vă hotărâți dacă achiziția unei soluții Microsoft – împreună sau nu cu un nou calculator – este oportună, puteți prelungi viața vechiului PC trecând la un alt sistem de operare. Dacă sarcinile simple, ca navigarea pe Internet, citirea emailului și redactarea de bază a documentelor sunt principalul scop al calculatorului, atunci puteți lua în considerare migrarea către un sistem Linux sau, de ce nu, către un sistem de operare găzduit pe Internet.

Din categoria distribuțiilor de Linux „prietenoase” avem: LubuntuXubuntuLinux MintLinux Lite sau Fedora. Dacă doriți mai multe sugestii, vizitați DistroWatch.org, unde găsiți clasamente, recenzii și linkuri de download pentru multe alte variante de Linux. Va avertizăm însă, testarea distribuțiilor de Linux ar putea deveni o activitate care să vă creeze dependență.

Dintre sistemele de operare găzduite pe Internet – sau în Cloud pentru a folosi termenul corect – singura recomandare pe care o avem este Joly OS.

Toate aceste variante pot fi testate fără a renunța la Windows XP. Aveți nevoie de o memorie USB și de unul dintre multe programe de la pendrivelinux.com, care vă ajută să copiați pe memoria USB sistemul de operare dorit. Dacă veți porni calculatorul folosind memoria USB, acesta va intra în noul sistem de operare.

Pentru cei mai curajoși, care aleg să folosească în continuare Windows XP, specialiștii au câteva recomandări. Cea mai sigură metodă ar fi deconectarea de la Internet, dar cum acest lucru este rareori posibil, folosiți un antivirus actualizat frecvent, nu utilizați calculatorul pentru date și informații importante, nu intrați în sistem cu contul de administrator. 

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă