13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialVom uita de Ghiţă, aşa cum am uitat de Bechtel. Nu „se...

Vom uita de Ghiţă, aşa cum am uitat de Bechtel. Nu „se vrea“ să fie recuperaţi! | OPINIE

Tăcere deplină după ce Sebastian Ghiţă a scăpat de arestul de la Belgrad şi, în teorie, ar putea să-şi ia zborul spre alte zări, departe de justiţia română. Nici instituţiile statului, nici partidele, nici televiziunile de ştiri nu au avut vreo reacţie de indignare. Motivul e simplu: mai toată nomenklatura care conduce azi România a avut legături vinovate cu Ghiţă. Dragnea, Ponta, Traian Băsescu, Elena Udrea, George Maior, Florian Coldea, mai mulţi liberali, instituţii precum SRI, STS şi MAE, nenumăraţi jurnalişti – toţi aceştia au avut diferite forme de parteneriat cu Ghiţă. În 2014, Dragnea dorea să candideze la preşedinţia PSD, după ce Ponta ajungea la Cotroceni, în tandem cu Ghiţă. Băsescu s-a abonat în prime-time la RTV, unde beneficiază de plecăciunile lui Victor Ciutacu, după ce a preluat toate temele de atac ale lui Ghiţă împotriva DNA.

În opinia mea, fuga lui Ghiţă nu poate fi tratată drept un caz simplu, al unui hoţ care a şters-o din ţară înainte de a fi arestat. Acest personaj a fugit la Belgrad încărcat de secrete. Îşi petrecea vacanţele cu şeful SRI şi cu prim-adjunctul acestuia. „Informatiza“ statul român, inclusiv instituţiile cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. A făcut parte din Comisia de control al SRI. Şi ar trebui să înţelegem că ţara în care s-a refugiat nu este defel vreun aliat al NATO. Actualul preşedinte al Serbiei, Aleksadr Vucic, până acum câteva luni premier, a avut nu mai puţin de zece întâlniri cu Putin, în perioada în care conducea Guvernul de la Belgrad. Iar Putin i-a făcut cadou avioane MiG-29, tancuri şi vehicule blindate. Printre altele.

Cu Victor Ponta, fostul premier, Vucic s-a văzut doar de vreo cinci ori. Ponta iniţiase chiar o formulă trilaterală – Grupul de la Craiova – din care făcea parte un alt prieten al lui Putin, premierul bulgar Boiko Borisov. Poate vă mai amintiţi că Borisov e cel care i-a scufundat lui Iohannis visul despre flota la Marea Neagră.

Într-o democraţie funcţională, statul român ar trebui să răspundă, acum, cel puţin la două întrebări. Prima: cu ce secrete a fugit Ghiţă (pentru că e clar că şi-a pregătit evadarea din timp)?

A doua întrebare: cum a fost posibil ca unui astfel de individ să i se permită un asemenea acces la secrete de stat? În loc să dezgroape morţii, Parlamentul, sau cel puţin Comisia de control al SRI, ar trebui să declanşeze o anchetă.

Dar Comisia SRI nu are alt scop decât să ofere tribună unor inculpaţi din PSD, precum deputata Andreea Cosma. Şi, exact ca în scandalul contractului cu Bechtel, mai toţi cei care conduc România îl vor pe Ghiţă dispărut şi uitat.  

Cele mai citite

Alocațiile nu vor fi plătite înainte de Paște

Pentru luna mai, alocațiile vor fi virate pe 8 mai și nu înainte așa cum se întâmplă cu plata pensiilor, potrivit unei comunicări făcute...

O persoană a fost reținută la Constanța. DIICOT transmite că a comercializat diferite cantități de cocaină

La data de 1 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au decis reținerea...

VIDEO. Peste 200 de persoane arestate în Turcia, la Istanbul

Miercuri, poliția turcă a efectuat arestarea a 210 persoane care se adunaseră pentru a marca Ziua Muncii la Istanbul, conform declarațiilor ministrului de interne...
Ultima oră
Pe aceeași temă