11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial"Vom incuraja competitia artistica"

“Vom incuraja competitia artistica”

Inscaunat in urma unui concurs cu un istoric contestat (inclusiv de el) la conducerea Centrului National al Dansului Bucuresti, coregraful Mihai Mihalcea ne spune mai jos ce planuri are cu aceasta prima institutie oficiala consacrata dansului contemporan.
– Care a fost primul lucru pe care l-ai facut in noua ta calitate?
– Am convocat o intalnire cu cei care sunt in prezent angajati si am stabilit cateva dintre masurile care trebuie aplicate cu acuratete, precum si pasii pe care trebuie sa-i parcurgem in urmatoarea perioada. Institutia e in prezent aproape nefunctionala. Pentru a ameliora situatia, trebuie actionat urgent. De pilda, avem o organigrama noua, dar nu avem un stat de functii aprobat. Asta ne impiedica pentru moment sa scoatem posturile la concurs. Suntem oricum o institutie care are o organigrama cu un numar extrem de redus de angajati. 13 persoane e foarte putin pentru o institutie gazda de spectacole, care poate functiona si ca institutie de proiecte. Daca nici cele 13 posturi nu sunt ocupate, nu ne putem indeplini obiectivele. In prezent, volumul de munca este imens, iar echipa actuala – insuficienta. De asemenea, nu avem angajat directorul artistic, asta punandu-ne in imposibilitatea de a constitui Consiliul de Administratie.
– Care sunt punctele forte ale programului tau managerial?
– In viziunea mea, CNDB trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Trebuie sa fie un spatiu deschis, care sa produca un reviriment permanent in contextul socio-cultural actual si in cel coregrafic international. Centrul trebuie sa evalueze corect si sa echilibreze fluxurile de interese, pentru a putea raspunde adecvat unui public divers si profesionistilor din sfera dansului contemporan (dansatori, coregrafi, profesori, critici, teoreticieni etc.). Centrul va incuraja competitivitatea si mobilitatea artistica, va oferi artistilor spatii, sprijin logistic si finantari pentru proiecte. Doresc ca Centrul sa incurajeze diversitatea discursurilor artistice. Imi doresc foarte tare ca el sa nu actioneze ca un pol de putere dominant, sa nu isi adjudece initiativele individuale si sa nu exercite presiuni pentru oficializarea vocilor independente. Cred ca este foarte important ca el sa stimuleze initiativa privata, colaborarile, schimburile si parteneriatele, sa incurajeze cercetarea si experimentul. Doresc ca Centrul sa sustina crearea unui mediu favorabil dialogului, reflectiei si dezbaterii. In plus, nu vreau sa gazduim numai proiecte coregrafice, ci si expozitii si proiecte interdisciplinare. Mizez pe potentialul artistic existent, pe relatiile internationale pe care le am, dar n-as vrea sa fiu eu cel care decide singur asupra tuturor aspectelor. Astept in echipa un director artistic cu care sa colaborez.
– Ce se aude cu banii pentru renovarea si amenajarea spatiului?
– Institutia exista din iulie 2004, si pana acum n-a primit bugetul necesar pentru amenajarea si dotarea spatiului. Artistii se intreaba cand o sa poata repeta intr-un studio amenajat la un nivel profesionist, iar multa lume ma intreaba cand vor putea fi vazute spectacole. Pana in prezent n-am putut organiza decat prezentari publice informale. Nu avem decat 50 de scaune, n-avem nici un reflector, ca sa nu mai vorbesc de instalatie de sunet si lumini, de videoproiectoare sau de alte asemenea echipamente necesare… Zilele trecute am discutat cu secretarul general al MCC, cu cei de la Directia Buget-Finante si l-am intalnit pe domnul secretar de stat Ioan Onisei. Am depus o noua estimare a costurilor pentru proiectare, reparare, amenajare si dotare. Semnalele sunt pozitive, si cred ca anul acesta o sa primim bani pentru proiectare, o prima etapa de amenajari si pentru dotari. In plus, asa cum este prevazut in regulamentul Centrului si in “Normele metodologice de selectie a programelor si proiectelor…”, anul acesta suntem obligati sa organizam doua selectii de proiecte artistice. Asta inseamna ca, in sfarsit, artistii vor primi bani pentru proiectele pe care le au. Ramane de vazut care vor fi sumele alocate de la buget.
– Centrul isi desfasoara deja activitatea, chiar daca nu pentru public?
– Trebuie spus ca, din pacate, acum nu putem prezenta orice fel de lucrari coregrafice, deoarece spatiul si logistica nu ne permit. In acest moment, se repeta pentru mai multe proiecte. Avem in rezidenta artistica doi oaspeti straini – coregraful norvegian Brynjar Bandlien si dramaturgul portughez Rui Catalao -, care lucreaza la un spectacol ce va avea premiera in primavara. Spre sfarsitul lunii vor fi programate cateva spectacole, o intalnire cu profesionistii domeniului, dezbateri si ateliere initiate de Asociatia Art Link. In luna februarie vor fi programate alte cateva spectacole si ateliere si vom gazdui un proiect franco-roman. Deoarece nu e cunoscut bugetul pentru 2006, inca nu pot fi programate cu precizie foarte multe lucruri.
– Cam cand crezi ca se va deschide Centrul si publicului?
– Daca sunt sprijinit sa-mi respect proiectul de management si lucrurile merg asa cum le-am planuit, lansarea oficiala a Centrului ar urma sa se petreaca la inceputul lunii octombrie 2006, in deschiderea primei stagiuni de spectacole a Centrului. Pana atunci, ar trebui sa avem amenajate Sala Ronda (transformata in sala de spectacole cu o capacitate de circa 200 de locuri), birourile si macar un studio de dans. Pana atunci insa, invit publicul sa vina in continuare la prezentarile informale pe care le vom organiza. Sper sa se intample ca pana acum si salile sa fie in continuare pline la fiecare spectacol de dans contemporan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă