0.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialVoice of America: Acțiunea britanică privind mandatul european de arestare trezește critici

Voice of America: Acțiunea britanică privind mandatul european de arestare trezește critici

Arestarea dramatică în Londra, în această săptămână, a fiului unui proeminent om de afaceri român, ridică întrebări cu privire la mandatul european de arestare, care obligă statele membre să efectueze arestări pe teritoriul lor, la ordinele guvernelor străine, notează editorii cunoscutului post de radio Voice of America (VoA).

Susținătorii drepturilor omului spun ca procesul guvernului român contra fiului omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu, este motivat politic, scrie VoA, iar criticii susțin ca poliția britanică nu ar trebui să execute munca murdară a unor guverne, cum ar fi România, evaluată ca fiind una dintre cele mai corupte țări din Europa.

Voice of America menţionează că arestarea lui Alexander Adamescu a venit cu o săptămână înainte de votul din Marea Britanie privind rămânerea sau nu în Uniunea Europeană, în care una din problemele cheie o reprezintă suveranitatea poporului britanic.

Adamescu, în vârstă de 38 de ani, se îndrepta luni către Frontline Club din Londra, un binecunoscut loc de adunare pentru jurnaliști, pentru a oferi o declarație reporterilor care se aflau acolo, atunci când ofițerii Poliției Metropolitane din Londra l-au oprit și l-au luat în custodie.

Oficialii poliției au declarat pentru jurnaliştii VoA că l-au arestat pe Adamescu în baza unui mandat de arestare european, emis de Guvernul român, care îl acuză pe Alexander Adamescu de luare de mită.

Soția respinge acuzațiile

Soția lui Adamescu, Adriana Constantinescu, a citit mai târziu o declarație în care a negat acuzațiile aduse soțului ei, a amintit portalul postului de radio american.  Citind din declarație, femeia, cu ochii plini de lacrimi, a întrebat în fața unei audiențe deja extrem de impresionate din club: „Cum se poate întâmpla acest lucru în Europa?”. 

„Ești în Londra. Cred că știm cu toții că [suntem] într-o țară democratică, în care se respectă statul de drept, democrația și ai venit la un eveniment în care libertatea de exprimare este fundamentală, iar soțul tău este arestat. Rezultă, deci, că a fost luat, ca el să nu poata participa și să fie văzut de oameni că el nu este un criminal”, a spus  Adriana Constantinescu, citată de VoA.

Adamescu, soția și cei trei copii mici ai lor trăiesc în Londra, unde Alexander studiază la prestigioasa Royal Central School of Speech and Drama.

Criticii spun că Adamescu a devenit o țintă pentru guvernul român, drept represalii pentru activitățile tatălui său. Alexander Adamescu este fiul lui Dan Adamescu, un magnat din piața românească de asigurări, acum închis în România, în baza unor acuzații de corupție, notează Voice of America. Observatorii spun că Dan Adamescu a fost vizat, după ce ziarul pe care el îl deține a criticat Guvernul, arată portalul postului de radio american.

„Ziarul său este un ziar foarte conservator”, a explicat Radu Moraru, un proeminent comentator de televiziune de opoziție din România. El a declarat că publicația lui Adamescu a criticat politicienii de stânga, precum premierul în funcție atunci, Victor Ponta.

„Primul-ministru, fiind socialist, nu putea să închidă ziarul. El nu putea să atace jurnaliștii. El s-a supărat pe acest om și i-a distrus afacerea”, a punctat Moraru.

Un tribunal din România l-a condamnat pe Dan Adamescu la mai mult de patru ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de mituirea unor judecători care au instrumentat cazurile de insolvență care implică societățile sale. Oficialii Guvernului român au declarat că acuzațiile împotriva lui Alexander Adamescu au rezultat din același dosar.

Criticii, susţine Voice of America,  acuză Executivul român că folosește frecvent Direcția Națională Anticorupție (DNA), o instituție anticorupție din țară, pentru a-i elimina pe cei care i se opun.

Noțiunea de standard pan-european de justiție, sub semnul întrebării 

Și Neil Barnett, un investigator de corporații, împreună Istok Associates,  un grup de consultanță de risc, și-a exprimat indignarea față de arestarea lui Alexander Adamescu.

„Un mandat de arestare intern nu este potrivit, pentru că se amestecă standardele judiciare din Suedia, Marea Britanie, Germania cu cele din România și Bulgaria; acele țări, în special, sunt, de fapt, infractorii”, a declarat Barnett pentru VoA.

„Standardele lor sunt radical diferite. Și este aceeași problemă ca și cu moneda euro, tocmai transferată de la finanțe și economie în justiție”, a spus el, referindu-se la Zona Euro, în care economii precum Grecia sunt văzute ca o povară pentru cei mai bogați membri UE.

Și avocata londoneză Eeva Heikkila, specializată în drepturile omului și critic al mandatelor europene de arestare, a declarat că ”noțiunea de standarde pan-europene de justiție a fost pusă sub semnul întrebării”. Ea a mai spus că “este dificil de anticipat ce îmbunătățiri ar aduce o ieșire a britanicilor din UE”, în contextul dat. 

„Mandatul european de arestare accelerează procedurile, în detrimentul drepturilor omului și al justiției”, a completat Heikkila.

Alexander Adamescu, care este și cetățean german, a compărut marți în fața Tribunalului Westminster din Londra, unde un judecător l-a eliberat pe cauțiune. Audierea lui Alexander Adamescu va fi în noiembrie.

Citeşte articolul original: British Action on European Arrest Warrant Sparks Criticism

 

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă