11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPsihoza virusului MERS a cuprins Coreea de Sud

Psihoza virusului MERS a cuprins Coreea de Sud

Psihoza MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) a cuprins Coreea de Sud. Din mai, epidemia a făcut şapte victime din cele 95 de cazuri confirmate, ţara fiind acum al doilea focar al maladiei, după Arabia Saudită, unde virusul a fost identificat în premieră în 2012.

Epidemia MERS, cea mai mare din afara Arabiei Saudite, a alimentat anxietatea populaţiei din Coreea de Sud, mii de persoane fiind plasate în carantină şi numeroase şcoli şi universităţi au fost închise. Mulţi oameni poartă mască pe stradă, transportul public este dezinfectat, prin sălile de cinema bate vântul, iar jocurile de baseball au fost anulate. Misiunea comună a OMS şi Organizaţiei sud-coreene pentru sănătate, care şi-a început lucrările marţi, a cerut ieri guvernului să redeschidă şcolile pentru că „nu au legătură cu transmiterea virusului” în Coreea de Sud sau în altă parte. Unele ţări din regiune au lansat alerte contra călătoriilor în Coreea de Sud şi sectorul turistic a fost imediat afectat.

OMS nu recomandă restricţii de călătorie sau comerţ, dar cere vigilenţă. „Regiunea Golfului este  asaltată de turişti şi Arabia Saudită va găzdui în septembrie milioane de pelerini la Mecca”, declară Peter Embarek de la OMS. În februarie trecut, un turist german revenit din Emiratele Arabe Unite a fost diagnosticat cu MERS şi 200 de persoane cu care a fost în contact au fost supravegheate medical. De la debutul epidemiei, 1.290 de persoane au fost infectate şi 444 au decedat. Cazuri au fost înregistrate în 25 de ţări.

În Coreea de Sud epidemia a debutat în mai, după întoarcerea în ţară a unui sud-coreean după un sejur în Qatar şi Bahrein. Infecţiile semnalate în ţară sunt datorate acestei persoane care a dezvoltat MERS în Orientul Mijlociu şi care a intrat în contact cu alte persoane înainte de a fi diagnosticat. Toate infecţiile ulterioare, inclusiv a 13-a anunţată miercuri, au fost legate de instituţiile spitaliceşti.

Virusul dromaderilor?

Coronavirusul MERS este mai puţin contagios, dar mai periculos decât „verişorul” SARS (sindrom respirator acut – peste 800 morţi în 2003).Pentru moment nu există nici tratament, nici vaccin. Testele clinice cele mai avansate relevă că dromaderii au transmis oamenilor virusul, care nu a rămas fără efect.

HIV, Ebola, MERS, Sida, SARS, H1N1, MERS-Cov… De unde vin aceste virusuri mortale pentru om şi care în diverse zone ale Terrei au provocat panică? Adesea de provenienţă animală, transmiterea la om este favorizată de presiunea demografică, evoluţia modurilor de viaţă sau de încălzirea climatică.

„Maladiile virale emergente sunt în creştere, esenţial din cauza densităţii şi a mobilităţii populaţiilor”, rezumă Arnaud Fontanet, responsabil de departamentul Epidemiologia  maladiilor emergente de la Institutul Pasteur. Aceeaşi constatare şi din partea  Pr. Jean-FrancoisDelfraissy, directorul Agenţiei naţionale de cercetare a Sida, care subliniază că viruşii  emergenţi „vin în principal din ţări din sudul Asiei, fie din Africa” şi propagarea lor în restul lumii este facilitată de călătoriile cu avionul.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă