19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialVirusul gripei aviare a fost confirmat oficial

Virusul gripei aviare a fost confirmat oficial

Cei trei experti britanici care au fost in localitatile unde s-a inregistrat mortalitate ridicata in randul pasarilor au confirmat ca virusul H5 al gripei aviare a fost detectat in doua mostre prelevate de la pasarile din Ceamurlia de Jos. Comisia Europeana a retinut ipoteza ca virusul gripei aviare descoperit in Romania este de tipul H5N1. Probele urmeaza sa fie trimise in Marea Britanie, de unde se asteapta confirmarea in cursul zilei de astazi. Comisia Europeana a anuntat ca a interzis importurile de pasari vii si produse avicole romanesti.

In comunicatul forumului euro-pean nu se precizeaza daca este vorba de virusul H5N1, care a provocat in Asia moartea a milioane de pasari si a 60 de persoane.
Directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan, a spus ca nu se poate inca aprecia daca este vorba de un virus inalt sau slab patogen. Virusul H5 (susceptibilitate de influenta aviara) a fost identificat pe data de 13 octombrie, ora 00.30, pe doua probe (gaina si rata), provenite din localitatea Ceamurlia de Jos. Autoritatile din Romania au informat, ieri dimineata, Comisia Europeana despre confirmarea prezentei virusului in probele analizate.
Pe plan extern, Bulgaria deja a luat o serie de masuri de prevenire a gripei aviare, ca urmare a confirmarii existentei virusului in tara noastra. Comisia Europeana a mai anuntat ca virusul de gripa aviara detectat in Turcia este H5N1, cel care a provocat in Asia moartea a zeci de persoane in 2003.

Filtre severe

Echipe mixte de politisti de frontiera si reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) din Braila au intarit filtrele la punctul
de trecere Bac Smardan, care face legatura cu judetul Tulcea. Toate autoturismele care tranziteaza Dunarea si intra in municipiu prin acest punct sunt inspectate si dezinfectate pe o rampa special amenajata in zona de trecere Bac. Toti capitanii de nave au primit, in scris, note prin care sunt atentionati sa nu transporte pasari si animale din Tulcea. Autoritatile au demarat si campaniile de vaccinare, la Braila fiind deja distribuite 10.000 de doze de vaccin antigripal. Pentru informarea populatiei, in judetul Braila au fost distribuite pliante si continua sa se afiseze la dispensare, scoli si spitale recomandari preluate de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii privind gripa aviara.
Politia de frontiera a intarit filtrele si in localitatile din nordul judetului Constanta, aflate la granita cu judetul Tulcea.

Cele mai citite

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...

Curtea Constituțională discută sesizarea privind comasarea alegerilor

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie.Este...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă