18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialVineri începe Conferința de Securitate de la München. Ne așteaptă o nouă...

Vineri începe Conferința de Securitate de la München. Ne așteaptă o nouă ordine mondială? | ANALIZĂ DW

 

„Post-Truth, Post-West, Post-Order?“ („Post- Adevăr, Post-Occident, Post-Ordine“) – deja din documentul de lucru al conferinței, autorii dezvăluie despre ce este vorba în acest an: posibilul final al vechii ordini mondiale.

Criza democrațiilor liberale, teroarea jihadistă, chestiuni teritoriale în zona Pacificului și vacuumul puterii lăsat în urmă de SUA care s-au retras din arhitectura securității internaționale – în raportul său (Münich Security Report 2017 – MSR), fundația Conferinței de Securitate de la München (MSK) vorbește despre provocările actuale ale politicii de securitate internaționale.

Această lucrare, redactată împreună cu câteva think–tank-uri comerciale și non-profit, reprezintă documentul de lucru al Conferinței de Securitate de la München, ce se desfășoară în perioada 17-19 februarie 2017 în capitala bavareză.

Evenimentul este considerat cea mai importantă întrunire pentru securitatea mondială. Deja în introducerea raportului, Wolfgang Ischinger, președintele con-ferinței, declară că situația la nivel mondial este mai fragilă ca oricând de la cel de-Al Doilea Război -Mondial încoace. Este posibil – se spune în această lucrare – ca lumea să se afle în faza dinaintea erei post-occidentale, adică la finalul ordinii mondiale liberale, dominată de Occi-dent.

Motivele menționate de autori sunt fragilitatea Uniunii Europene, o nouă ordine a fluxului informațional și alegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite.

Punct de cotitură

Autorii sunt de părere că discursul de învestire al preşedintelui Trump, în care nu a menționat deloc libertatea sau drepturile omului, nu este un semn bun pentru valorile liberale la nivel mondial. Și președintele MSK, Ischinger, crede că oponenții unei societăți deschise sunt pe val. Oamenii din Occident își pierd încrederea în modelul lor social-liberal și în valorile de bază ale acestuia.

Unul dintre numeroasele studii citate în această lucrare arată că în prezent în multe tări – printre care SUA, Spania și Germania – mai mulți cetățeni decât în urmă cu 15 ani sunt de părere că un regim autoritar ar găsi soluții politice mai bune decât o democrație.

Nimic nu e adevărat și totul e posibil

La această stare a contribuit și răspândirea așa-numitelor fake news (știri false). Acestea reprezintă o adevărată provocare pentru dezbaterea publică, la fel ca ”postacii” în mediile sociale sau răspândirea motivată politic a unor informații secrete, obținute ilegal. Lucru care s-a întâmplat atât în conflictul Rusia-Ucraina, cât și în timpul alegerilor din SUA.  

”Marele pericol este că încrederea oamenilor în mass-media se erodează în continuare”, citim în acest document. Se formează un cerc vicios, pentru că guvernele democratice nu pot institui ”Oficii ale Adevărului” care să interzică știrile false, fără a-și pierde liberalitatea. 

Siria: Nu se întrevede un sfârșit

Amenințările la adresa societăților deschise nu vin numai din interior, din nemulțumirile față de evoluțiile proprii. Ci și din conflicte externe, cum ar fi războiul din Siria, în care și-au pierdut viața, din 2011, peste 300.000 de oameni. Jumătate din populația Siriei s-a refugiat. În lucrarea respectivă se spune că protestul intern împotriva liderului Bashar al-Assad  a devenit de mult un conflict internațional.

Dar, în timp ce nenumărați actori se implică în Siria și în zonele de conflict din regiune, Occidentul stă și privește, scriu autorii. În acest caz, era post-occidentală ar putea să fi început deja.    

Instabilitate în Orientul Apropiat

Cea mai mare provocare teroristă vine din partea organizației jihadiste -”Statul Islamic”, se arată în document. Susținătorii grupării au ajuns și în lumea occidentală. Câteva atentate comise în Europa au fost revendicate de aceștia.

Statele europene au reacționat diferit la această provocare. Franța, de pildă, a instaurat starea de urgență. Germania s-a oprit la razii. Europa ar trebui însă să se decidă pentru reacții unanime, subliniază autorii lucrării.

”Uniunea Europeană va putea face față amenințării jihadiste pe termen lung numai dacă își întărește cooperarea anti-tero și puterea de reacție”, scriu specialiștii în documentul de lucru.

Cel mai mare pericol ar fi potențialul jihadiștilor de recrutare în interiorul Europei. Propagandiștii jihadiști sunt tot mai activi și în același timp se intensifică legătura dintre criminalitatea clasică și terorism. Conflictele din lumea islamică fac ca propaganda jihadistă să pară plauzibilă în ochii potențialilor recruți. 

Răspunsuri la conferință

„Münich Security Report” oferă, în 90 de pagini, un rezumat al celor mai acute probleme ale politicii globale. Autorii vorbesc despre provocări ce ar putea distruge ordinea mondială stabilită după Al Doilea Război Mondial. Aceștia nu se referă numai la șubrezirea vechilor alianțe și la conflictele internaționale, ci și la evoluțiile din interiorul statelor, mai ales din cele democratice. 

Iar răspunsurile ar trebui să vină pe perioada conferinței. Ischinger își dorește de la participanți dezbateri deschise: ”Sper că vom discuta deschis și onest despre diferende, dar și despre interese și valori comune”.

Lewis Sanders, Lavinia Pitu

Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă