24.1 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSpecialVotul din Senat pentru protejarea lui Oprea îi scoate în stradă pe...

Votul din Senat pentru protejarea lui Oprea îi scoate în stradă pe români și vineri seara

Internauții anunță continuarea protestelor împotriva lui Gabriel Oprea și a senatorilor care au votat, luni, împotriva cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de începere a urmăririi penale a fostului vicepremier, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Până vineri, la ora 12.00, peste 600 de persoane și-au anunțat participarea la acțiunea intitulată „Ziua 2 – Protest Oprea ești cercetat, trebuie să fii judecat””. Totodată, 1.900 de persoane s-au declarat interesate, iar alte 6.900 au distribuit pagina evenimentului.

Conform anunțului de pe Internet, protestul de vineri este organizat de gruparea denumită “Corupția ucide”. Acțiunea de vineri se va desfășura în Piața Universității între orele 18 – 21.


Citește și cum s-a desfășurat prima zi de proteste: LIVE TEXT. FOTO+VIDEO. Românii, la capătul răbdării, au ieșit din nou în stradă din cauza votului scandalos al aleșilor, pentru protejarea lui Oprea. Printre demonstranți a fost și Gabriel Liiceanu. Jurnaliștii României libere au relatat de la protestul din fața Senatului


„Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea. Ca sa fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut retinerea, arestarea sau alta masura preventiva. S-a cerut accesul liber al Justitiei pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept si ale democratiei daca este sau nu vinovat. Dar PSD si acolitii din ALDE si PRU au pus statul de drept intre paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poti sa furi, poti sa ucizi, poti sa faci orice daca esti parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioara a Parlamentului, institutia fundamentala a democratiei”, subliniază, pe Facebook, membrii grupării “Corupția ucide”.

Acțiunea de protest planificată pentru vineri seară este continuarea celor desfășurate joi seară în marile orașe ale României. La protestul din București, relatat în timp real de corespondenții ziarului România Liberă, au participat, joi, peste 3000 de oameni. Aceștia au scandat lozinci împotriva lui Gabriel Oprea, a senatorilor și, în general, împotriva întregii clase politice din România.

Printre mesajele scandate s-au numărat “România trezește-te!”, “Aveți o vină / Bogdan Gigină”, “Dreptate lui Bogdan”, “PSD – ciuma roșie” și “DNA – să vină să vă ia”.


Citește și: Cum minte Gabriel Oprea cu imunitatea. Ce spune legea despre urmărirea penală în cazul foștilor miniștri

Urmărirea penală a fostului ­vicepremier poate fi repusă pe tapet doar dacă apar noi dovezi în dosarul său, susțin surse de la Curtea Constituțională. Procedurile juridice contrazic afirmațiile politicianului, care a susținut că va rămâne fără imunitate după expirarea mandatului de senator… citește mai departe aici …


Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale. În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea a solicitat, vineri, președintelui Senatului să reia votul în cazul cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind începerea urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, după protestele care au scos peste 3.000 de oameni în stradă.

„Am depus astăzi cererea către Președintele Senatului. Nu a fost și nu este intenția mea să fug de Justiție. Însă ceea ce se întâmplă cu acest dosar nu este în regulă. Vreau dreptate pentru Bogdan Gigină, dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre răzbunări și răfuieli cu substrat politic”, a scris fostul vicepremier, vineri, pe pagina sa de Facebook, unde a postat și o fotografie cu cererea.

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Estul poate salva Vestul (II)

Ritmul democratizării e alert în Estul Europei. În timpul alergărilor pe turnanta impusă de Bruxelles spre mult visata prosperitate, cu obstacole înadins montate, națiunile...

Cine sunt cei 24 de experți români aflați în centrele puternice de inovare ale lumii ce vor sprijini în mod voluntar Guvernul României prin...

Sebastian Burduja, Ministrul liberal din domeniul cercetării și tehnologiei, a anunțat numele celor 24 de experți români aflați în centrele puternice de inovare ale...

Ministrul Muncii începe negocierile cu sindicatele din Educație, apoi cu cele din Sănătate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că începe luni, 29 mai, negocierile cu sindicatele din Educație. În aceeași zi, se va desfășura și o primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă