6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialVila lui Iorgus, chirie de 6 euro pe luna

Vila lui Iorgus, chirie de 6 euro pe luna

Aproape 500.000 metri patrati de teren din sudul litoralui au fost inchiriati sau concesionati pe sume derizorii de catre fosta administratie locala din Mangalia. Printre cei care au beneficiat de aceste servicii se afla oameni politici, politisti, oameni de afaceri, functionari publici. Pentru acestia, chiria pentru o suta de metri patrati este egala cu costul unui pachet de tigari, in conditiile in care o taraba la piata se inchiriaza cu 375 euro/luna. Majoritatea contractelor sunt incheiate pe o perioada de 20-25 de ani. Unul dintre cele mai interesante contracte este cel ce vizeaza sediul unde e gazduita chiar fundatia lui Zanfir Iorgus, fost primar al Mangaliei. Astfel, pentru o vila renovata de 270 mp, chiria lunara este de 216.000 lei vechi.

Inchiriate la tarife medii, de 6 lei pe luna pentru o suprafata de 100 mp, suprafetele au fost transformate rapid in spatii comerciale, parcari, "amenajari ambientale" sau au fost lasate pur si simplu libere de catre proprietarii de hoteluri, care le-au contractat pentru a se asigura ca nimeni nu va putea construi langa ei timp de mai multe decenii. De exemplu, o suprafata de aproape doua hectare situata in padurea Comorova, singurul spatiu verde din sudul litoralului, a fost inchiriata pentru 272 dolari/luna. In statiunea Venus, o parcela ce cuprinde o fosta toaleta, cu o suprafata totala de peste 1.000 mp, a fost transformata in restaurant. Chiria lunara este doar de cateva sute de lei. 

 

Jaf cu acte in regula – asa caracterizeaza actuala conducere a Primariei Municipiului Mangalia ceea ce s-a intamplat in ultimii ani cu terenurile din sudul litoralului. Este vorba de cateva sute de contracte de inchiriere, asociere sau concesiune realizate cu diverse societati comerciale sau persoane fizice autorizate pe sume derizorii. In total, autoritatile au identificat pana in prezent 552 de astfel de contracte paguboase, realizate in anii 2005-2006, majoritatea pe o perioada de 20-25 de ani.

O parte dintre ele au fost incheiate chiar de primarie, iar restul de Serviciul Public Administrarea Domeniului Public si Privat (ADPP), care tine tot de Primaria Mangalia. Claudiu Tusac, actualul edil, spune ca suprafatele inchiriate de ADPP totalizeaza 112.589 metri patrati, iar cele contractate de primarie – 352.418 metri patrati. Totalul este de 465.418 metri patrati. Suma pe care o obtine anual administratia locala in urma acestor contracte este de 2,25 miliarde lei pe an (echivalentul a circa 68.000 euro) pentru cele aproape 50 de hectare.

Pentru a vedea terenurile la fata locului si pentru a afla care este adevarul din spatele acestor cifre, am identificat cateva dintre parcelele inchiriate in municipiul Mangalia si in statiunile arondate.

Superoferta pentru fundatia lui Iorgus
Primul spatiu inchiriat pentru o suma simbolica pe care l-am identificat este si cel mai celebru: cladirea in care se afla sediul Fundatiei Callatis ‘96, care apartine fostului primar Zanfir Iorgus. In imobilul amplasat la cativa metri de soseaua principala a municipiului Mangalia si in imediata apropiere a portului turistic se afla sediul acestei fundatii, dar si al Asociatiei Patronilor. Imobilul este renovat recent si arata foarte bine, cel putin din exterior. "In total, este vorba despre o suprafata de 270 de metri patrati, pentru care se plateste o chirie de 800 lei vechi/metru patrat/luna", spune Claudiu Tusac. La un calcul simplu reiese ca pentru cei 270 metri patrati se plateau 216.000 lei vechi pe luna, adica aproximativ pretul a patru pachete de tigari. In aceeasi zona, un apartament de doua camere se inchiriaza cu preturi care pleaca de la 100-200 euro.

 

Reprezentantii unor agentii imobiliare au declarat ca pretul poate ajunge chiar la 400 euro pentru un apartament spatios, cu dotari de lux. Foarte aproape de sediul Fundatiei Callatis ‘96, un spatiu comercial cu suprafata de 75 de metri patrati se inchiriaza cu 1.000 euro/luna, potrivit declaratiei administratorului acestuia.
Daca luam in calcul o chirie la nivelul pietei de 36 lei noi/metru patrat/luna, prejudiciul creat doar la acest contract se ridica la 110.000 lei pe an. Ulterior, suma trebuie inmultita cu 25, pentru ca aceasta este durata contractului. Astfel, bugetul administratiei locale este pagubit doar prin acest contrat cu circa 27,5 milioane lei.

Beneficiare ale contractelor la sume avantajoase sunt si trei firme, despre care primarul Tusac spune ca sunt controlate de fina fostului primar: Eco Corsa, Select Grup si Grand Service, care au ca obiect de activitate, printre altele, prestarile de servicii si vanzarea spatiilor comerciale. Prima dintre ele a inchiriat terenuri in Mangalia, pe faleza, la atractivul pret de 6 lei pe luna pentru o parcela de 100 metri patrati. Spre comparatie, primarul localitatii spune ca pretul pentru inchirierea unei tarabe in piata este de 375 euro pe luna.

Parcarile, o afacere de succes
Multe dintre contractele de inchiriere au avut ca obiect realizarea unor parcari. Avalansa de astfel de investitii este de inteles pentru ca in zona exista foarte multe hoteluri, iar pentru ca acestea sa obtina o clasificare mai buna, trebuie sa aiba locuri de parcare. SC Euforbia si SC Solaris Zimcom SRL, despre care primarul Tusac spune ca au acelasi administrator, respectiv sotia lui Iorgus, au in asociere terenuri in suprafata totala de 5.415 mp, pentru care achita 1.700 lei/luna. La marginea orasului s-a mai obtinut pe aceeasi cale o parcare, langa hotelul Corsa, despre care se spune ca este controlat tot de fostul primar Iorgus. In spatele hotelului s-a cedat si o suprafata de cateva sute de metri patrati de faleza, pentru ca proprietarul sa fie sigur ca nimeni nu construieste nimic langa el. Proprietarii de hoteluri au solicitat si spatii pentru "amenajare ambientala".

 

Consilierii din primarie au declarat ca un astfel de caz este al hotelului Palas din Neptun, detinut de un bucurestean, care a inchiriat nu mai putin de 15.000 metri patrati in acest scop. Inchirierea s-a facut la un dolar pe metru patrat, dar pentru ca probabil pretul i s-a parut prea mare, s-a realizat o renegociere a contractului, prin care s-a stabilit o suma noua, cu 70% mai mica (stipulata printr-un act aditional)!
Un alt contract pe o suma derizorie este incheiat cu firma Kubassek Construct. Este vorba de o suprafata de aproape doua hectare pentru care se plateau numai 272 dolari/luna, adica circa un cent pe metru patrat. Terenul este situat in padurea Comorova, singurul spatiu verde din sudul litoralului. Cel mai probabil, suprafata este destinata dezvoltarii imobiliare.

De toate pentru toti
Municipiul Mangalia are doua strazi principale: strada Constantei, care de fapt este prelungirea drumului national care vine din municipiul Constanta si continua pana la iesirea din oras, si strada Razoare, de dimensiuni mai mici, paralela cu prima. Aceste artere au fost impanzite cu spatii comerciale care au fost inchiriate la preturi neasteptat de mici. De exemplu, Asociatia Sportiva de box "Alutus litoral" (care are ca obiect de activitate prestari servicii de parcare?!) a inchiriat 231 metri patrati pentru 78,5 lei pe luna. SC Moldova Comprest SRL are o sala de fitness pentru care plateste in medie 0,83 lei pe metru patrat/luna. Chirii doar cu putin mai mari au fost prevazute in contractele incheiate cu SC Sandy Pro-san SRL (laborator analize medicale), SC Bella Italia SRL (comert), SC Darnic-Luc SRL (comert), SC Ardisia SRL (comert cu flori).

La cateva dintre societati, pretul de inchiriere a fost atat de mic incat valoarea din programul de contabilitate, cu doua zecimale, arata incredibila suma de 0,00 lei/mp. Pentru a putea trece totusi o suma, s-a calculat la 100 metri patrati. Potrivit calculelor realizate de primarie, multe dintre terenuri au fost inchiriate sau concesionate la pretul de circa 6 lei pe luna pentru 100 metri patrati.

WC transformat in restaurant
In statiunea Venus, o parcela care cuprinde o fosta toaleta, cu o suprafata totala de peste 1.000 metri patrati, a fost transformata in restaurant, in conditiile in care nu exista un grup sanitar pe plaja. Chiria este de cateva sute de lei pe luna. In Neptun, in spatele restauratului Mediteranean, exista doua blocuri aflate in proprietatea Consililui Local (C9 si C10), care au fost cedate de primarie unor beneficiari care urmau sa cazeze aici personalul de serviciu. Locatia este excelenta, chiar in mijlocul statiunii – de fapt, este singurul loc din Neptun in care am gasit animatie. Claudiu Tusac spune ca aici au inchiriat cate un etaj un anume domn Grigoruta (sotul unei directoare din ADPP), dar si seful politiei comunitare.

O sumedenie de nereguli
Dan Georgescu, consilier in Primaria Mangalia, spune ca, pe langa faptul ca asocierile si concesiunile s-au facut la sume extrem de mici, nici macar nu s-au respectat clauzele contractuale. Potrivit acestora, beneficiarii erau nevoiti sa construiasca anumite obiective de pe urma carora primaria ar fi incasat cel putin impozitul pe cladire. Apoi, in fiecare an, societatile erau obligate sa depuna un bilant financiar-contabil, iar daca din acesta reiesea ca au obtinut profit, sa plateasca o mica parte din acesta (15%) municipalitatii. Nimic din toate acestea nu a fost respectat. In plus, in contracte nu a existat o clauza de renegociere, astfel incat pretul chiriei sa creasca daca pretul pietei se modifica.

Ca la nasu’
Dezvaluirile despre aceste contracte sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat doua dintre partile implicate sunt rude. Iorgus este nasul copilului lui Tusac. Relatia dintre cei doi a fost una extrem de apropiata. La un moment dat, acestia insa au apucat pe drumuri politice diferite, ceea ce a dus la o distantare intre ei. In cele din urma, Iorgus si Tusac au devenit dusmani, acuzandu-se reciproc de diverse neregului.

» Prejudiciul estimat
Primarul Claudiu Tusac spune ca, daca suprafata totala de aproape 50 de hectare s-ar fi inchiriat cu o suma minima de 5 euro/metru patrat/an, s-ar fi incasat la buget 2,32 milioane euro/an. Edilul crede ca solutia ideala este vanzarea spatiilor; la un pret mediu de 100 euro/metru patrat ar rezulta un profit de 93 milioane euro, bani care reprezinta bugetul Mangaliei pe cinci ani si care ar fi suficienti pentru rezolvarea tuturor proiectelor de infrastructura ale municipiului si ale statiunilor, inclusiv pentru realizare de diverse proiecte sociale. Tuscan sustine ca va renegocia contractele si va cere in instanta recuperarea prejudiciului.

»  Iorgus neaga acuzatiile
Iorgus a negat acuzatiile si l-a acuzat, la randul sau, pe Tusac ca manipuleaza opinia publica. "Se confirma faptul ca Tusac este un mare mincinos si manipulator al opiniei publice. Este mincinos, pentru ca stie foarte bine faptul ca nu primarul aproba contractele de asociere, inchiriere, licitatie si vanzare, ci Consiliul Local Mangalia. Toate acele contracte la care face referire au fost aprobate de consilieri din Mangalia, din care au facut parte si membri PSD. Mai mult, de-a lungul celor 12 ani, printre cei care au aprobat acele proiecte de hotarare se afla fosti si actuali consilieri PSD, cum sunt Ion Petcu sau Gheorghe Mazalu.

Ii recomand lui Mihai Claudiu Tusac, si in calitate de nas al lui, sa termine cu toate minciunile si dezinformarile catre populatie, sa termine cu amenintarile la adresa agentilor economici, cu intimidarile asupra functionarilor publici si cadrelor didactice. Mangalia s-a acoperit de gunoaie si e plina de caini maidanezi, iar primaria pierde una dupa alta finantarile cu bani europeni. Nu in ultimul rand, doresc sa precizez faptul ca in urma controalelor efectuate de catre Curtea de Conturi, pe parcursul a 12 ani, nu a fost descoperita nici o neregula la Primaria Mangalia", a spus fostul primar.

»  Uranus, in gratiile primariei
Una dintre firmele cu cele mai mari suprafete inchiriate de la primarie este Uranus SA, care are ca obiect principal de activitate "eliminarea deseurilor si a apelor uzate; salubritate si activitati similare" si care strange, de fapt, gunoiul din Mangalia. Aceasta a incheiat cu Primaria Mangalia cinci contracte de concesiune. Toate au intrat in 2005, iar primele trei au ca data a expirarii anul 2029. In total, Uranus a concesionat 12.013 metri patrati de teren in Neptun (un imobil si teren in zona canton silvic) si in Olimp (depozite in zona bloc C si un spatiu comercial in zona Amfiteatru). Chiria lunara medie platita pentru un metru patrat este de 12,54 lei pentru 100 metri patrati.

Zanfir Iorgus spune ca nici el, nici familia sa nu au nici o actiune la Uranus, in timp ce adversarii politici sustin ca Iorgus este in spatele acestei firme, care a cunoscut cresteri importate ale cifrei de afaceri din 1996, de cand acesta a preluat conducerea primariei. In 2004, Iorgus a vandut firmei un apartament, la valoarea de cinci miliarde lei vechi, pret considerat supraevaluat de catre agentii imobiliari. Am incercat sa luam legatura cu adminstratorul societatii, Camelia Toia, pentru a ne furniza informatii despre contractele de concesiune si despre relatia cu fostul primar. In ciuda incercarilor noastre derulate pe parcursul a doua zile, nu am reusit sa discutam decat cu secretara firmei, care ne-a informat ca doamna directoare nu este disponibila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă