13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialViitorul luptelor e sumbru, chiar dacă sunt rezultate

Viitorul luptelor e sumbru, chiar dacă sunt rezultate

Cândva un sport aproape de masă, luptele au devenit doar un „moft” pentru cluburile sportive din judeţ. Chiar dacă medaliile curg gârlă, numărul copiilor care se îndreaptă către acest sport a scăzut de la an la an. Condiţiile grele de antrenament, lipsa unor perspective serioase şi a premierilor au îndepărtat copiii de sală, iar mediatizarea precară a eliminat practic sponsorii. O secţie s-ar ţine acum cu circa 20.000 de euro anual, sumă în care ar intra echipamentul, indemnizaţiile şi participarea la concursuri, însă nimeni nu mai pare dispus să dea bani pentru un sport muribund care cândva făcea cinste României.

„2013 a fost un an bun… pentru mine”, ne-a spus ieri Gheorghe Grigore, coordonatorul celor mai mici grupe de luptători de la CS Farul.

„Am luat şase medalii, cele mai multe la copii I, şi pot spune că ne-am depăşit obiectivul total, deşi am ratat concursul de copii II, acolo unde speram la mai mult. Pe categorii de vârstă, avem patru medalii la copii I, una la copii II şi una la cadeţi, cifre frumoase în condiţiile în care avem 37 de sportivi legitimaţi şi condiţii la limită de pregătire”, a continuat antrenorul. 

La limită

Obligat să o ia de la zero, Gheorghe Grigore a reuşit să pună rapid pe picioare un lot competitiv care a făcut furori la Campionatele Naţionale, acolo unde sportivii de la CS Farul sunt o prezenţă constantă, chiar dacă există o concurenţă acerbă inclusiv la nivel local.

„Noi nu avem posibilităţile celor de la LPS Constanţa, de exemplu, care pot face selecţii la nivel regional şi pot aduce sportivi de mare calitate cărora să le ofere cazare şi cărora să le ceară anumite sacrificii. La noi mai vin doar cei pasionaţi sau care nu au încotro, iar noi nu avem nicio pârghie să-i ţinem la antrenamente sau să-i obligăm să se prezinte la concursuri. Chiar şi aşa, ne menţinem pe linia de plutire, fără sponsori sau premii deosebite, şi reuşim să mai scoatem câte un talent-două, care vor reprezenta ţara la nivel internaţional”, a punctat antrenorul.

Două pariuri

Generaţia actuală, construită pe mari lipsuri, a scos deja în faţă doi sportivi pe care antrenorul îi vede campioni. Răzvan Arnăut a ieşit campion naţional la 38 de kilograme, iar Florin Tiţa vicecampion la 42 de kilograme, performanţe care îi fac să cocheteze cu lotul naţional de cadeţi.

„Ei doi sunt pariul meu pentru 2014. au talent cu carul, iar Arnăut este, fără falsă modestie, un fenomen. Acest copil va ajunge departe dacă va fi sprijinit şi îndrupat corect şi nu-mi fac nicio grijă în privinţa selecţionării sale la lot pentru anul viitor. Tiţa mai are de muncă, fiind un diamant neşlefuit, dar şi el va face curând pasul către un lot naţional şi aş spune că o va face chiar de la anul”, ne-a spus Grigore.

Povestea lui Tiţa este chiar interesantă, acesta provenind dintr-o casă de copii şi venind la sală pentru a scăpa de cotidian.

„Eu încerc să-l ajut deşi este foarte greu şi numai prin medalii se poate ajuta. Mai primeşte o indemnizaţie, mai ia un premiu, mic pentru unii, dar important pntru el, şi merge înainte. Are un viitor în acest sport şi trebuie să se ţină de treabă, chiar dacă îi este foarte greu”, ne-a precizat antrenorul.

Dramă de la 1 ianuarie?

Surprinzător, descentralizarea în sport este privită de majoritatea antrenorilor ca un act de deces al sportului individual. Deşi nimeni nu are cunoştinţă de modul în care va fi împărţit bugetul pentru anul viitor, aşteptările sunt minime, iar luptele nu par a fi excluse din această ecuaţie neagră.

„Nu ne ascundem să spunem că va fi bine. Aşteptările sunt mici pentru că autorităţile locale au destule probleme pe cap şi numai sportul le lipsea. E nevoie de spitale, şcoli şi ajutoare pentru oamenii amărâţi, iar noi, cei din sport, ne vom răstrânge activitatea până vom dispărea. Fără bani nu se poate face performanţă, iar fără performanţă nu se mai pot cere bani, astfel că eu nu-mi ascund pesimismul legat de ce va urma după descentralizare. Antrenorii buni vor pleca la alte cluburi care îşi vor permite să-i plătească, sportivii buni îşi vor face şi ei bagajele, iar noi ne vom lăuda doar cu sporturile de echipă, cele care înghit cei mai mulţi bani, fără a aduce performanţe deosebite”, crede antrenorul.

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă