11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Trei deputati şi un fost parlamentar, în conflict de interese: şi-au...

VIDEO. Trei deputati şi un fost parlamentar, în conflict de interese: şi-au angajat membrii familiei la Parlament. Vezi cine sunt

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul  lui NICULAE MIRCOVICI (deputat din partea minorităţii bulgare, secretarul Camerei), ADRIAN MIROSLAV MERKA  (deputat-minoritatea slovaca), MIRCEA GROŞARU (deputat-minoritatea italiană) şi  LUMINIŢA IORDACHE (fost deputat UNPR).

ANI a sesizat  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/3c5e6ce2954b385bc1c55b000e65e5c3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

 

Parlamentarii şi fostul parlamentar şi-au angajat rudele la biroul lor parlamentar. ANI a reţinut că parlamentarii au avizat  contractele de muncă ale rudelor lor, încălcînd legea penală, respectiv articolul 253/1 din Codul Penal, care reglementează infracţiunea de conflict de interese.

Potrivit legii, “conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv”.

 Primii trei riscă să-şi piarda calitatea de parlamentar şi toţi patru se aleg cu dosare penale la Parchet  pentru conflict de interese. Potrivit legii, demnitarii , numiţi sau aleşi, care sunt declaraţi incompatibili sau găsiţi în conflict de interese prin hotărâri definitive ale instanţelor de judecată îşi pierd funcţiile şi timp de trei ani nu mai pot ocupa o funcţie publică.

În plus, dacă instanţele decid că parlamentarul s-a aflat în conflict de interese, acesta poate primi pedeapsa cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

 

  Potrivit ANI, “deputatul Niculae MIRCOVICI a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată în perioada 05 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010 în funcţia de referent în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 35, Timiş. De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal ( reglementează conflictul de interese-nn)  al României, întrucât, acesta a avizat contractul individual de muncă încheiat de soţia sa cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia soţia acesteia a realizat un venit net în sumă totală de 20.387 lei”.

Mircovici susţine că nu el şi-a angajat soţia, ci Camera Deputaţilor, dar recunoaşte că el a făcut demersurile de angajare la începutul anului 2008.

  Adrian Miroslav   MERKA a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a solicitat angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă ale părinţilor săi, prin care aceştia au fost angajaţi în perioada 15 decembrie 2008 – 17 octombrie 2011 în funcţia de Şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar. Există indicii că Merka  a avizat contractele individuale de muncă încheiat de părinţii săi cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia mama sa a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 Lei, iar tatăl său a realizat venituri nete în sumă totală de 4.533 Lei.

 

Mircea GROSARU  a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă prin care soţia sa a fost angajată în perioada 15 decembrie 2008 – 01 februarie 2011 în funcţia de consilier în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 7, Botoşani. ANI susţine că există indicii potrivit cărora  deputatul Groşaru a avizat contractul individual de muncă încheiat de soţia sa cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia soţia acestuia a realizat un venit net în sumă totală de de 66.745 Lei.

 

 Luminiţa IORDACHE a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat (mandatul 2008 – 2012), a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată în perioada 17 februarie 2009 – 01 martie 2011 în funcţia de referent în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 24, Iaşi, Colegiul uninominal nr. 1. Potrivit indiciilor descoperite de ANI, Iordache a avizat contractul individual de muncă încheiat de fiica sa cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia fiica acesteia a realizat un venit net în sumă totală de 19.078 Lei.

 Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. NICULAE MIRCOVICI nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Ce prevăd expres textele de lege încălcate de cei patru deputaţi

Potrivit ANI, Niculae MircoviciAdrian Miroslav MerkaMircea Groşaru şi Luminiţa Iordache  nu au respectat dispoziţiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, în cazul celor 4 deputaţi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 „Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă