22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Președintele Macron, întâlnire cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel: Parisul și Berlinul...

VIDEO. Președintele Macron, întâlnire cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel: Parisul și Berlinul afișează imaginea unui cuplu european solid

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au discutat, joi, la Paris, în deschiderea reuniunii Consiliului ministerial franco-german, reuniune ce coincide cu o vizită a președintelui american Donald Trump, informează agenția de presă AFP, potrivit Agerpres.

Germania 'trebuie să acționeze, cum trebuie să acționeze și Franța', reformându-se, a subliniat centristul Macron într-un interviu publicat simultan în cotidianul francez Quest-France și în cotidienele grupului german Funke.

"Franța trebuie să-și reformeze economia, pentru a-i da mai multă vigoare', afirmă în acest interviu președintele francez, care a inițiat o reformă a pieței muncii, însă Berlinul, la rândul său, 'trebuie să pună în practică o relansare a investițiilor publice și private în Europa' și să-și asume 'responsabilități comune.

Vreau ca zona euro să aibă mai multă coerență, convergență (…) Cei care erau deja îndatorați s-au pomenit și mai îndatorați. Cei care erau competitivi s-au pomenit și mai competitivi. Există câștigători: Germania face parte dintre ei, pentru că a știut să facă reforme", însă Berlinul 'beneficiază de asemenea de pe urma disfuncționalităților zonei euro. Această situație nu este una sănătoasă', consideră președintele francez, care dorește să doteze zona euro cu un Minister al Finanțelor și cu un Buget proprii.

În pofida divergențelor, cancelarul federal pare gata să discute cu Parisul, însă ține deocamdată la distanță aceste subiecte impopulare în opinia publică germană, cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile legislative cruciale pentru viitorul său politic.

Chiar dacă nu pot avansa imediat asupra reformei în zona euro, Macron și Merkel intenționează să afișeze joi voința lor de cooperare în apărarea europeană, lupta antiteroristă, dezvoltarea în Sahel sau schimburile culturale.

Punctul culminant al dimineții de joi — o reuniune a Consiliului franco-german pentru apărare și securitate, prezidat de cei doi lideri, în cadrul căruia Macron intenționa să-i ceară Angelei Merkel să contribuie financiar la forța antijihadistă G5 Sahel (Mauritania, Ciad, Mali, Niger și Burkina Faso), înființată recent cu o impulsionare din partea Franței, precum și o participare financiară la un fond de ajutor pentru dezvoltare denumit 'Alianța pentru Sahel'.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă