11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO.Marius Oprea, despre strămoşii comunişti ai lui Emil Boc

VIDEO.Marius Oprea, despre strămoşii comunişti ai lui Emil Boc

La începutul anilor ’50, satul Răchiţele din judeţul Cluj, locul de baştină al premierului Emil Boc, a fost scena unor lupte sângeroase între comunişti şi partizanii care li se împotriveau. În emisiunea „Dezbaterile RL” moderată de Sabina Fati, istoricul Marius Oprea a reamintit povestea lui Teodor Şuşman, fost primar al satului care a fost omorât de comuniştii conduşi de fratele bunicului lui Emil Boc.

„Fratele bunicului lui Boc a fost primul primar comunist al comunei Răchiţele. El i-a vânat pe partizani, cu potere. Teodor Şuşman l-a omorât. Apoi comuniştii l-au omorât pe unul dintre copii lui Şuşman, altor doi li s-a dat foc într-o şură. Şuşman a fost executat şi el tot într-o şură, Securitatea a deschis focul”, a povestit Marius Oprea.

Echipa coordonată de Oprea a deshumat anul trecut rămăşiţele luptătorului anticomunist Teodor Şuşman. Vărul lui Emil Boc, preotul Teodor Boc, „a venit şi ne-a blestemat la marginea gropii”, a povestit Marius Oprea.

„În Răchiţele sunt două familii: Şuşmanii şi Bocii. În trecut, Şuşman a obţinut pentru moţi pădurile vechi de la austrieci, prin decret regal. Acum, pădurile şi gaterele din Răchiţele sunt ale familiei Boc. Când Şuşman s-a retras în munţi, că au venit comuniştii, ai lui Boc au preluat tot“, a povestit Oprea.

În opinia istoricului, Traian Băsescu a comis o „gargară politică” atunci când a condamnat comunismul: „Să nu credeţi că istoria e politică, e doar folosită ca armă politică. Aşa a făcut şi preşedintele Traian Băsescu. A condamnat comunismul, dar nu există nici un securist condamnat”.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă