11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO: Cum arată caracatița fantomă, animalul care trăiește în adâncurile mării

VIDEO: Cum arată caracatița fantomă, animalul care trăiește în adâncurile mării

Oamenii de știință au descoperit un nou tip de caracatiță, numită „caracatița fantomă”, în arhipelagul hawaiian, scrie National Geographic.

O barcă care aparține Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) a capturat un cefalopod care înota la aproximativ 4.3 kilometri adâncime. 

„Nu am știut ce este, pentru că nu seamănă cu nimic din literatura de specialitate”, a declarat zoologul NOAA Michael Vecchione, care a văzut filmarea înregistrată de nava Okeanos Explorer.

Oamenii de știință au rămas surprinși, pentru că este o caracatiță fără aripioare, care trăiește la adâncimi mari, iar celelalte specii identificate până în prezent care trăiesc în medii similare au aripioare, conform NOAA. Structura ei este gelatinoasă, având puțini mușchi. Acest lucru este, cel mai probabil, cauzat de puținele surse de mâncare ce pot fi găsite în adâncul mării. Mai mult, caracatița arată ca o fantomă, pentru că nu are pigment în celule. 

Cu toate acestea, zoologul Michael Vecchione apreciază că mica creatură își poate folosi abilitățile vizuale. Ochii caracatiței ar putea să o ajute să vadă animalele care luminează în apă și care trăiesc la adâncime.

„Când submarinul a ajuns mai aproape de ea, a început să se îndepărteze – din cauza luminii sau a vibrațiilor din apă”, a mai spus Vecchione.

Potrivit oamenilor de știință, descoperirea oferă speranțe cu privire la numeroasele specii care trăiesc în adâncuri, rămase, încă necunoscute.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă