11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Băsescu participă la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

VIDEO. Băsescu participă la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi şi vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

“Marea problemă a summit-ului este Ucraina, care va face diferenţa. Dacă Ucraina va semna, va fi un succes al Parteneriatului Estic, al Uniunii Europene, dar şi al ţărilor din regiune. Dacă Ucraina nu va semna, va fi doar un important pas înainte”, a declarat Traian Băsescu înainte de la pleca la Vilnius.

“Summit-ul are o importanţă deosebită din abordarea a doua unghiuri: pe de-o parte prefigurează evoluţai în spaţiul de la vest de UE, evoluţiile se referă la apropierea acestor state din spaţiul ex-sovietic de UE, pe de altă parte consistenţa celor şase state este o dimensiune a summit-ului”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a anunţat că România va susţine eliminarea restricţiilor pentru Ucraian care nu fac parte din condiţiile tehnice pentru semnarea acordurilor acestei ţări cu UE.

“În ce ne priveşte, plecând de la premisa ca Ucraina a îndeplinit toate condiţiile pentru a semna acordurile cu UE şi având în vedere poziţia doamnei Timoşenko, România susţine eliminarea oricăror restricţii care nu fac parte din condiţiile tehnice pentru semnarea acordurilor acestei ţări cu UE”, a afirmat Traian Băsescu.

Programul preşedintelui include, în prima zi a vizitei in Lituania, participarea la întâlnirea liderilor Parteneriatului Estic al Partidului Popular European şi dineul de lucru cu şefii de stat şi de guvern.

Vineri vor avea loc ceremoniile de parafare şi semnare a unor acorduri şi sesiunea plenară a Summitului Parteneriatului Estic. La final, şeful statului va susţine o declaraţie de presă.

Citeşte şi: Băsescu, critici la adresa UE: Summitul de la Vilnius, un eşec

Traian Băsescu a declarat recent că rezultatul de la Vilnius este important, fiindcă se marchează, pentru prima dată în mod oficial tendinţa Republicii Moldova de a se apropia de UE şi de “a se desprinde de fosta zonă de influenţă a Uniunii Sovietice”. La acesta summit, Republica Moldova şi Georgia vor parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb.

“Dar aş vrea să fim extrem de realişti: Vilnius-ul nu este o garanţie pentru intrarea în UE a Republicii Moldova, Vilnius-ul este un pas, pentru că însăşi UE nu consideră parafarea celor două Acorduri de către Republica Moldova ca fiind o invitaţie la aderare, este doar o şansă la aderare şi nimeni la această oră nu se angajează. (…) Deci, este o perspectivă şi nu un angajament european, cum nu este o opţiune definitivă probabil nici a Republicii Moldova”, a adăugat Băsescu.

Citeşte şi: R. Moldova: Susţinătorii comuniştilor, proteste faţă de UE


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/1383ac9224703d4d460ba45669af2a2c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

În privinţa Ucrainei — stat care a parafat Acordul de Asociere în 2012 şi ar fi urmat acum să-l semneze, dar a suspendat pregătirea cu numai o săptămână înainte de Summit — Băsescu a afirmat că nu este sceptic, subliniind că până când preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu se va “ridica de la masă”, va spera că semnarea documentului va avea loc.

“În mod categoric se joacă până în ultima clipă. Eu pot să vă spun că după ce am făcut afirmaţia că fără Ucraina Vilnius este un eşec pentru UE, chiar dacă rămâne un succes pentru România ce se întâmplă cu Republica Moldova, să nu credeţi că m-am mulţumit să afirm şi cu asta basta. Sigur că am pornit toţi o mişcare de a discuta din ce cauză s-a ajuns aici. Unii sunt tentaţi să spună ‘presiunea Rusiei’, alţii sunt tentaţi să spună ‘condiţionalităţile care nu sunt în lege'”, a declarat Băsescu.

Citeşte şi: UE anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă

Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Summitul Parteneriatului Estic, aflat la a treia ediţie, este organizat la Vilnius de preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deţinută de Lituania. La reuniunea vor lua parte înalţi oficiali ai statelor membre UE, ai instituţiilor europene şi ai celor şase state din Parteneriatul Estic. În timpul Summitului ar urma să se adopte decizii legate de viitoarea cooperare între UE şi statele partenere.

Cele mai citite

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Simona Halep și-a aflat adversara de la turneul Trophee Clarins

Simona Halep va debuta la turneul de categorie WTA 125 Trophee Clarins de la Paris împotriva americancei Mccartney Kessler, jucătoare care în acest moment...

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă