22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Până în 2050, în oceane ar putea fi mai multe deşeuri...

VIDEO. Până în 2050, în oceane ar putea fi mai multe deşeuri din plastic decât peşti

Poluarea oceanelor şi mărilor cu deşeuri riscă să se intensifice în următoarele decenii, astfel că, în anul 2050, masa materialelor plastice, aruncate în oceanul planetar, ar putea să o depăşească pe cea totală a peştilor, arată un studiu elaborat de Fundaţia Ellen MacArthur, specializată în tranziţia spre o economie circulară, axată pe energii regenerabile, potrivit Mediafax.

Conform studiului, în următorii ani, în apele oceanelor şi mărilor se va acumula o cantitate de 8 milioane de tone de plastic. Cercetătorii, care au prezentat concluziile la Forumul Economic Mondial de la Davos, au explicat că la fiecare 60 de secunde în mări ajunge o cantitate de mase plastice echivalentă cu încărcătura unui camion de gabarit mare, potrivit site-ului italian Le Scienze Web News.

În anul 2014, în oceanul planetar erau deja peste 269.000 de tone de mase plastice. Astfel, coordonatorul studiului, Julia Reisser avertizează că peste 30 de ani “vom naviga printre deşeuri plastice”.

În ultimele decenii, plasticul a devenit unul dintre cele mai utilizate materiale la nivel mondial, pe fondul vastei funcţionalităţi şi costurilor reduse de producţie. Utilizarea plasticului a crescut de 20 de ori în ultimii 50 de ani şi se va dubla în următorii 20, notează postul CNN Money, precizând însă că doar 14% din masele plastice sunt colectate pentru reciclare, comparativ cu rate de 58% în cazul hârtiei şi de 90% în cazul fierului şi oţelului.

Potrivit Fundaţiei Ellen MacArthur, economia globală pierde anual între 73 şi 110 miliarde de euro din cauza nereciclării maselor plastice.

Specialiştii propun o schimbare radicală privind utilizarea ambalajelor din plastic, prin cooperarea la nivel global între companiile care produc bunuri de larg consum, fabricanţii de mase plastice, firmele de colectare şi reciclare.

 

Cele mai citite

SUA şi Ucraina au încheiat un acord de apărare considerat un precursor al aderării la NATO

Preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden, respectiv Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa...

Revolut introduce, în prag de vacanță, o nouă funcție de securitate pentru a proteja fondurile clienților de hoții de buzunare

Revolut, banca digitală cu peste 3,5 milioane de clienți retail în România și 40 de milioane la nivel global, introduce funcția Protecția Fondurilor, un...

Efectele furtunii din București: străzi şi subsoluri inundate, copaci căzuți si autoturisme avariate

Pompierii au fost nevoiţi să intervină în noaptea de joi spre vineri în aproape 400 de cazuri în Bucureşti şi Ilfov ca urmare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă