15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialVictoria elevilor asupra lui Radu Mazăre

Victoria elevilor asupra lui Radu Mazăre

Toți elevii și studenții din Constanța vor beneficia de o reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun, după doi ani de zile de luptă. Un efort mic pentru bugetul local, un pas mare pentru elevii din Constanța. Așa se poate caracteriza lupta câștigată de Asociația Elevilor din Constanța împotriva consilierilor locali și a primarului Radu Mazăre.

După luni de zile de declarații belicoase de ambele părți, care au culminat cu o reclamație depusă la DNA Constanța împotriva lui Radu Mazăre, pentru abuz în serviciu, conflictul s-a tranșat. Toţi elevii din municipiul Constanţa vor beneficia de o reducere de 50 la sută la abonamentul pentru transportul în comun. Consilierii locali au decis acest lucru vineri.

Radu Mazăre a declarat că a propus două variante reprezentanţilor Consiliului Judeţean al Elevilor pentru subvenţionarea abonamentelor la transport în comun pentru elevii constănţeni.Astfel, prima variantă era ca toţi elevii, indiferent de venitul părinţilor, să beneficieze de o reducere de 50 la sută la abonamentele la transportul în comun, iar cea de-a doua variantă prevedea ca de subvenţie să beneficieze doar elevii ai căror părinţi au venituri de până la 1.800 de lei pe membru de familie, în timp ce copiii ai căror părinţi câştigă salariul minim pe economie să aibă gratuitate la transportul în comun.

Mazăre a precizat că elevii au optat pentru prima variantă, iar acest proiect a fost adoptat în şedinţa CL de vineri. Consilierii au decis ca elevii orfani să beneficieze de gratuitate la transportul în comun. Şi persoanele cu handicap uşor şi mediu vor circula gratuit.

Asociația vs consiliu

În Constanța, elevii sunt reprezen­tați de Consiliul Județean al Elevilor (CJE) și de Asociația Elevilor din Constanța (AEC). Prima este invitată la dialog de autoritățile locale, a doua este mai marginalizată. AEC însă a depus, cum spuneam, o plângere penală pe numele lui Radu Mazăre, la începutul lunii, pentru abuz în serviciu pentru că a nu a acordat subvenţia la transportul în comun pentru toţi elevii în ultimii ani. Reprezentanții asociației spun că demersurile lor au avut rezultat.

“Demersurile iniţiate de membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa de acum doi ani şi-au produs astăzi (n.r. – vineri) efectele. Consiliul Local Constanţa a adoptat o hotărâre prin care toţi elevii care învaţă în municipiul Constanţa beneficiază de 50 la sută reducere la transportul local în comun. De asemenea, elevii orfani vor beneficia de gratuitate, conform legii”, se arată în comunicatul Asociaţiei Elevilor.

În opinia lor, reducerea trebuie acordată potrivit Legii Educației Naționale (la art. 84, punctul 1), iar prejudiciul se ridică la peste 50 de milioane de euro. Reprezentanții AEC reamintesc, printre altele, faptul că au adus această problemă în atenția opiniei publice în vara anului 2013, au depus o petiție în mai 2014 și au organizat un protest în septembrie 2014.

”Asociația Elevilor din Constanța va rămâne vigilentă la orice încălcare a legii a oricărei autorități din municipiul Constanța sau la nivel național şi va fi în continuare un reprezentant legitim al intereselor elevilor constănţeni”, spun reprezentanții AEC.

La rândul lor, reprezentanții CJE spun că au fost un factor consultativ în luarea deciziei cu privire la subvenţionarea abonamentelor RATC pentru elevi.

„Ni s-a solicitat opinia, noi am exprimat-o și s-a acționat în conformitate. Chiar este necesar să se mai pună problema dacă noi am jucat sau nu un rol în demersul în cauză?”, a declarat preşedintele CJE, Ştefanopol  Călin-Theodor. 

Cele mai citite

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă