12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialVictimele din coafor puteau fi salvate de autorităţi. Află cine l-ar fi...

Victimele din coafor puteau fi salvate de autorităţi. Află cine l-ar fi putut împiedica pe criminal să acţioneze

Masacrul din Capitală, în care un fost poliţist a împuşcat opt oameni, ucigând pe doi dintre ei, scoate la iveală încă o dată dispreţul cu care autorităţile române tratează violenţa în familie. Deşi soţia criminalului l-a reclamat de mai multe ori pe acesta pentru agresiune, poliţiştii nu au făcut nimic ca să lămurească situaţia. Asta, în condiţiile în care, pe numele lui Gheorghe Vlădan mai existau şi alte plângeri din partea unor vecini.

 

Luni, 5 martie, ora 17.30. Un bărbat, fost poliţist, intră în coaforul din complexul bucu-reştean Perla şi cu trei focuri de armă o ucide pe casieriţă. Trage un glonte şi asupra soţiei sale, angajată în acea unitate, care moare pe loc. Continuă să împuşte alte şase persoane, apoi fuge pe stradă, până la o unitate Enel, unde îi aşteap-tă pe poliţişti, care îl reţin. E momentul în care amănunte şocante ies la iveală şi arată cu câtă uşurinţă un om îşi poate pierde viaţa în România, deşi a solicitat de mai multe ori ajutorul autorităţilor.

Floriana Vlădan, soţia decedată a celui care este suspectat că a comis, din gelozie, cel mai grav atac armat asupra unor civili din ţara noastră, în ultimii 20 de ani, ştia că acesta este deznodământul scandalurilor cu Gheorghe Vlădan. „Am fost nevoită să plec de la domiciliul comun întrucât soţul meu continuă agresiunile, în sensul că m-a înjurat proliferând ameninţări că va da foc casei şi mă împuşcă. El deţine armă de foc şi sunt terifiată că o va folosi şi mă va împuşca. Zilelele mele sunt numărate, este un om cunoscut de vecini ca fiind agresiv, fiind cunoscut anterior cu acte de violenţă, loviri, ameninţări, existând în acest sens plângerile depuse de vecinii din imobil”, a scris pe 1 martie femeia într-o plângere depusă la Secţia 14 Poliţie, citată de cancan.ro. În ciuda acestor declaraţii, în ciuda faptului că Floriana Vlădan îi avertiza pe oamenii legii că soţul ei are pistol, aceştia din urmă nu au făcut nimic pentru a trata cauza cu prioritate, după cum a declarat Marius Iacob, procurorul şef-adjunct al Parchetului General, care a adăugat că numai în 2011 au existat alte trei plângeri împotriva lui Gheorghe Vlădan, depuse de vecini nemulţumiţi de convieţuirea cu cel care luni a ucis două femei şi a rănit alte şase persoane.

Client la Psihiatrie

De altfel, nu e prima dată când autorităţile au tratat cu lejeritate agresivitatea bărbatului. În dosarul de divorţ pe care Floriana Vlădan l-a depus în decembrie 2011, aceasta a povestit de o altă situaţie în care poliţiştii au acţionat cu pasivitate. „Trăiesc o adevărată teroare, care nu se mai sfârşeşte, deşi l-am rugat şi l-am implorat să înceteze”, afirma femeia despre soţul ei, pe care-l acuza că a spart geamurile uşilor din casă, a pus pe foc icoanele, i-a furat paşaportul şi a ascuns actele de proprietate. Într-una din certurile obişnuite dintre cei doi soţi, Floriana a sunat la 112 pentru a-l reclama pe Gheorghe Vlădan. N-a apucat să spună decât adresa, pentru că bărbatul a reuşit să-i smulgă telefonul. „Echipajul de poliţie a venit, a rămas câteva minute în faţa porţii şi fiindcă nu a răspuns nimeni, a plecat”, declara ea în cererea de divorţ, citată tot de cancan.ro

Aşadar, poliţiştii au presupus că din moment ce nu deschide nimeni uşa, situaţia e sub control şi pur şi simplu au plecat. Cel mai probabil aceştia nu au luat în calcul că exista posibilitatea ca tocmai faptul că nimeni nu deschide uşa să fie un semn că ceva grav s-ar fi putut întâmpla.

În schimb, a doua zi după atacul armat de la coafor, când deja două persoane au murit şi şase au fost rănite, surse judiciare au declarat că îi vor cerceta pe poliţiştii de la secţia 14, pentru modul cum s-au ocupat de plângerea Florianei Vlădan. Tot ieri, şeful Poliţiei Române, cms. Liviu Popa, a anunţat că se vor face verificări privind modul cum a obţinut Gheorghe Vlădan pistolul pe care l-a folosit pentru împuşcarea celor opt persoane, precum şi modul cum au fost rezolvate nenumăratele recla-maţii depuse împotriva lui.

Iar acum alte surse scot la suprafaţă faptul că Gheorghe Vlădan nu ar fi trebuit să primească permis de port-armă, din moment ce a avut cel puţin o internare la Spitalul de Psihiatrie din Bucureşti. Chiar şi mama sa a avut mai multe internări într-o unitate de acelaşi profil din Teleorman, judeţul de origine al suspectului de la coafor.

Un singur glonte pentru nevastă

Noi cercetări în acest caz au scos la iveală că criminalul, care lucra ca şofer la Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor, ar fi tras 11 gloanţe asupra victimelor sale. Percheziţiile la domiciului familiei au dus la găsirea altor 50 de cartuşe, mai multe decât prevede legea. De asemenea, procurorii au stabilit că Gheorghe Vlădan a tras un glonte în nevasta sa, care i-a străpuns inima şi un plămân, şi trei în casieriţa de la coafor. Colegii de serviciu ai celor două femei au declarat că suspectul o considera pe casieriţă vinovată pentru că ar fi sfătuit-o pe nevasta sa să divorţeze. De altfel, unele mărturii afirmă că aceasta ar fi fost ucisă prima tocmai în momentul în care încerca să-l calmeze pe bărbat şi să se interpună între el şi Floriana Vlădan. Criminalul le-ar fi spus, ieri, anchetatorilor că nu-şi aminteşte nimic din ce a făcut luni după-amiază.  

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă