18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialVibranta Austrie. Viena este capitala, însă țara are mult mai mult de...

Vibranta Austrie. Viena este capitala, însă țara are mult mai mult de oferit

Moderne, însă cu un parfum vechi și șarmant, cosmpolite și tradiționale deopotriva, orașele Austriei sunt o destinație perfectă pentru oricine, la orice vârstă. Dacă Viena este o destinație mai cunoscută și mai populară, nu același lucru se poate spune și despre celelalte orașe ale Austriei, adevărate centre cultural-istorice, bogate în arhitectură și pline de viață.

Dacă sunteți amatori de plimbări lungi pe străduțe înguste și întortocheate, pe jos sau cu trăsura, și vă place și arhitectură barocă, atunci trebuie să vizitați Salzburg. Pentru cei care vor să guste o altfel de artă – decât cea „clasică” servită peste tot în Viena – Linz (Capitală Europeană a Culturii în 2009,) este destinația perfectă. Aici, arta contemporană este la ea acasă și merge mâ- nă-n mână cu o cafea bună. În fine, Graz, cel de-al doilea oraș ca mărime din Austria, vă așteaptă cu o atmosferă degajată și relaxată, în care studenții reprezintă aproape un sfert din populația orașului.

Arhitectură și Mozart

Castelul de sare sau Salzburg, unul dintre cele mai atrăgătoare orașe ale Austriei este faimos nu doar prin faptul că este locul de naștere al celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și că aici s-a filmat celebra pelicula Sunetul Muzicii, ci și datorită clădirilor, monumentelor și în general a arhitecturii superbe, dominată în marte parte de stilul baroc. 

Ca o dovadă a unicității și valorii arhitecturale, centrul vechi din Salzburg a fost introdus în anul 1997 în patrimoniul mondial al UNESCO. Cu străduțe întortocheate și înguste, cafenele boeme pe malul râului Salzach și Alpii pe fundal, Salzburg oferă turistului o experiență completă, de la plimbări romantice la muzee de primă clasă.

Dacă ajungeți la Salzburg nu trebuie să ratați o vizita la impozanta fortăreață, Festung Hohensalzburg, care tronează în mijlocul orașului. Are 900 de ani vechime și este printre cele mai mari și bine conservate fortărețe din Europa.

Peșterile de gheață Eisriesenwelt sunt un alt obiectiv de neratat. Cu 30 km pătrați și 42 km de pasaje, peșterile sunt un adevărat imperiu al gheții, așadar luați-vă niște haine groase dacă vreți să intrați. Temperaturile coboară sub zero grade Celsius.

Nu puteți spune că ați fost la Salzburg dacă nu ați vizitat casa memoriala a lui Mozart, acolo unde acesta a locuit până la vârsta de 17 ani. Printre lucrurile inedite din muzeu se numără și mica vioară la care cânta Mozart când era mic.

Linz, fostă Capitală Europeană a Culturii

Linz este un oraș cu personalitate care nu se înscrie în trendul celorlalte orașe ale Austriei, bogate în istorie și arhitectură. Aici cultura urbană, contemporană și noile tehnologii ale secolului 21 și-au pus amprenta. Fostul oraș industrial s-a reinventat practic odată cu statutul de Capitală Europeană a Culturii pe care l-a primit în 2009.

De atunci, călătorii pasionați de artă contemporană și cultură urbană găsesc în Linz un oraș atrăgător și de neratat. Dacă lucrările lui Andy Warhol sau Gustav Klimt sunt pe gustul dumneavoastră atunci trebuie să vizitați Lentos Kunstmuseum, operă arhitectonică din sticlă și oțel a arhitecților elvețieni Weber și Hofer.

De cealaltă parte a Dunării se află Ars Electronica Center, locul unde practic totul este posibil. Scufundări în adâncurile Dunării, un zbor deasupra orașului, toate acestea fac parte din atracțiile acestui adevărat templu al tehnologiilor moderne.

Nu ratați o plimbare cu tramvaiul pe linia ferată îngustă Pöstlingbergbahn care leagă centrul orașului de cartierul Pöstlingberg, aflat în vârful unui deal din nordul orașului. Linia a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai abruptă cale ferată montană din lume.

Graz, un oraș plin de viață

Graz, cel de-al doilea oraș ca mărime după Viena, este probabil unul dintre cele mai degajate, relaxate, dar și energice orașe ale Austriei, și asta datorită numărului foarte mari de tineri care studiază aici. Peste un sfert din populația urbei este alcătuită din studenți, ceea ce face din Graz un oraș cu o viață de noapte intensă și cu o scenă culturală aflată în plină expansiune.

Din punct de vedere arhitectural Graz este o combinație perfectă între clădiri renascentiste, palate baroce și clădiri moderne. La fel ca în cazul orașului Salzburg, centrul istoric din Graz face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Dacă ajungeți în acest oraș luați funicularul până la Schlossberg, locul unde trona cândva fortăreața din Graz, aici se află un teatru în aer liber, dar și un muzeu al închisorii de pe vremuri.

Cele mai citite

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă