5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialViata unei papusi gigant

Viata unei papusi gigant

"Ne place sa facem haos pe strazi"
» 18 companii de teatru din sase tari au diversificat pentru cateva zile haosul din Bucuresti, cu ocazia festivalului "B-FIT in the street".

» Compania "Les Geants du Sud" a venit dintr-un sat din sudul Frantei cu trei marionete gigantice, care s-au plimbat pe strazile Capitalei in muzica de fanfara si au entuziasmat sau speriat trecatorii.

» Francezii povestesc ce inseamna sa pregatesti un asemenea spectacol si cum au fost primiti gigantii de catre bucuresteni.

 

Sase papusi inalte de cate patru metri danseaza in fata Teatrului National pe muzica de fanfara, apoi trec neregulamentar bulevardul, saluta un sofer de autobuz, pupa un motociclist pe casca, imbratiseaza o batrana si pornesc spre Parcul Cismigiu, strangand in urma zeci de oameni care rad in hohote. Sunt companiile "Les Geants du Sud" ("Gigantii Sudului") si "Le Caramantran", printre care se amesteca fanfara Shavale. "E o traditie: cand mergem undeva, cerem muzica. Spectacolul iese mai bine asa! Muzica e foarte rapida, dar energia oamenilor ne da puterea sa continuam, sa dansam," spun actorii din "Les Geants du Sud".

Aparitia lor produce la inceput scurte momente de panica printre trecatorii care merg cu capul in pamant si se trezesc nas in nas cu o vrajitoare de patru metri, care mai vrea pe deasupra sa te imbratiseze. Se aud cateva tipete de copii, inabusite rapid in hohote de ras.
Fouf e un tanar tatuat, tuns aproape 0, cu tricou negru si aspect de punker. Daca ar merge singur pe strada, mamele si-ar trage copiii din fata lui. Insa cand se "imbraca" cu Mario, o papusa-artist gigant cazuta din luna, toti alearga sa dea mana cu el.

Papusi de 4 metri si 20 kg
Insa e greu sa mergi dansand cu o papusa de 20 de kilograme in spate. "Sunt asa de inalte, ca daca te apleci un pic in fata poti sa cazi!", spune Selene, o tanara cu parul in codite care da viata lui Panto, o papusa ca un inger. "Dar avem o tehnica", spune ea, "atunci cand am construit papusile am concentrat greutatea pe umeri si spate, ca sa ne putem tine echilibrul."
si asta nu e singura dificultate: "Inauntrul papusii trebuie sa fim atenti la toti oamenii din jur, dar si la celelalte papusi. Cand vedem pe cineva mai timid, intr-o parte, care se uita la noi, mergem si dam noroc sau ne jucam cu el," spune Luc, care activeaza de patru ani in companie, iar in Bucuresti a "imbracat-o" pe Djezel, care arata din spate ca o japoneza in kimono, iar din fata ca o vrajitoare.
"Jucam pentru contactul cu publicul, ne place sa-i facem pe oameni fericiti. Scopul principal al companiei e sa facem haos pe strazi!", continua el.
Iar haos a fost, intr-adevar, pe strazi: un taximetrist claxoneaza in ritmul fanfarei, in timp ce marionetele fugaresc copiii, imbratiseaza batranii, care rad si rosesc de emotie, pupa masinile pe capota si interactioneaza cu mobilierul urban (unul dintre ei scormoneste intr-un tomberon imens postat in mijlocul trotuarului de pe Bd. Elisabeta).
Paznicul de la Cercul Militar face poze cu mobilul, politistii opresc traficul cand gigantii au chef sa se plimbe pe strada, iar jandarmii care insotesc parada comunica operativ prin statie, dar mai scapa din cand in cand cate un zambet mai putin formal.
"Oamenii de peste tot au avut aceleasi reactii la spectacolul nostru: unii se sperie, altii sunt extrem de fericiti, se tin dupa noi, fac poze. In Bucuresti insa, le e putin frica,  nu sunt asa obisnuiti sa iasa in strada cu trupa, la spectacol" – spune Luc.

Satul de artisti
Trupa "Les Geants du Sud" vine dintr-un sat si e foarte deschisa oamenilor de acolo. Dovada sunt cei peste 20 de membri, majoritatea din sat. "Cateodata, cineva vine si spune «Vreau sa lucrez cu voi!» Apoi incepe sa se antreneze si sa vina cu noi in spectacole. Asa ca avem oameni foarte diferiti. Ne bucuram, pentru ca avem energia satului in compania noastra", povesteste Selene.
si la papusi se lucreaza constant, de multe ori cu ajutorul publicului. "Daca cineva are o idee, ne apucam si le facem la noi in atelier. Dar le facem si in alte parti  – anul trecut am fost in Coreea si am invatat oamenii de acolo cum sa le faca. Acum o sa mergem in America de Sud sa facem o papusa in intregime din plante!" continua ea. "Avem si papusi zburatoare, foarte usoare, ca niste zmee, si un schelet imens in flacari!"

Distractie intre prieteni
Compania joaca spectacole de cinci ani. "Acum suntem specialisti!", spune Luc. "Avem spectacole o data la doua-trei saptamani si ne antrenam tot timpul, iar cateodata ne intalnim sa facem noi coregrafii." Selene adauga: "Ne distram de minune in timpul spectacolelor, pentru ca suntem cu totii prieteni si ne place ce facem". Iar asta se vede cand ajung la intrarea in Parcul Cismigiu si se amesteca intr-o mare de oameni, danseaza alaturi de un grup de majorete si continua sa se tina de glume si dupa terminarea spectacolului, in drum spre cortul lor de la Universitate, chiar daca tricourile le sunt ude de transpiratie.

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Ryanair amendată cu 107 milioane de euro pentru taxe abuzive

Compania aeriană low-cost Ryanair a fost sancționată cu o amendă de 107 milioane de euro în Spania, fiind acuzată de aplicarea unor „taxe abuzive”...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...
Ultima oră
Pe aceeași temă