11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVestul ar putea inlocui China cu Romania

Vestul ar putea inlocui China cu Romania

» Europa de Vest, atrasa tot mai mult de costurile reduse ale fortei de munca din centrul si estul continentului, in dauna Chinei.

» Pentru intrarea pe pietele din Europa Centrala si de Est, companiile vor trebui sa analizeze deciziile de sourcing pentru orice categorie de produs sau serviciu.

» Pe masura cresterii veniturilor populatiei, Romania se contureaza drept o piata de consum foarte atractiva.

Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est detin un avantaj semnificativ pentru anumite industrii, ceea ce face ca Europa de Vest sa isi reorienteze pozitia in ceea ce priveste investitiile pe termen mediu, raportate la costul fortei de munca. China si India pot fi inlocuite de tarile integrate in UE in ultimii trei ani, asezarea geografica si situatia economica fiind mult mai atractiva pentru Europa de Vest. Potrivit unui studiu realizat de The Boston Consulting Group (BCG), aceste tari pot fi comparate cu China si alte economii in dezvoltare in termeni de competitivitate in ceea ce priveste costurile. De asemenea, companiile din Vest trebuie sa tina cont de faptul ca aceste tari isi schimba foarte repede peisajul concurential, astfel incat vor trebui sa isi reexamineze strategia operationala si sa fie pregatita sa o schimbe radical. Acelasi studiu arata ca, pentru intrarea pe pietele din Europa Centrala si de Est, companiile vor trebui sa analizeze deciziile de sourcing pentru orice categorie de produs sau serviciu. Totodata, vor trebui sa ia in calcul un numar de factori strategici, inclusiv potentialul de piata, oportunitatile de capitalizare a talentului local, mediul de afaceri general si in special riscurile.

Transportul, unul dintre atuuri
Potrivit BCG, munca in Europa Centrala si de Est este cu patru pana la zece ori mai ieftina decat in Vest, iar estimarile conduc catre o constanta a acestei diferente in viitorul apropiat. Daca se are in vedere costul total al fortei de munca, diferenta, chiar daca de trei ori mai mica dintre China si aceste tari, devine neglijabila. In acest context intervin costuri suplimentare cum ar fi transportul, dar si alte riscuri din lantul logistic si de aprovizionare ce traverseaza jumatate de glob, ceea ce face ca Europa Centrala si de Est sa aiba pentru mai multe industrii un avantaj al costului total mai redus.

Infrastructura lasa de dorit
Cu toate acestea, exista sectoare in care Romania prezinta un handicap comparativ cu vecinii din regiune si care necesita in acest moment interventii. De enumerat ar fi dezvoltarea infrastructurii, o administratie mai eficace sau cresterea aditionala a capacitatilor furnizorilor locali. O data eliminate aceste dezavantaje, in tara noastra ar putea avea loc o crestere substantiala a atractivitatii Romaniei din punct de vedere economic. In acelasi timp insa, cresterea economica dezvaluie deja primele semne de lipsa a fortei de munca in tara noastra in domenii precum IT, constructii sau turism. Potrivit BCG, pentru tarile integrate recent in UE, diferentele de salarii, in raport cu Vestul, nu se vor schimba rapid, asa cum, spre exemplu, nu s-au schimbat nici in cazul Spaniei si Portugaliei in 1986 dupa integrarea acestora in UE.

COMPARATIE

»Piata in crestere
Chiar daca regiunea Europei Centrale si de Est este mult mai mica decat China, cu 380 de milioane de locuitori, comparativ cu 1,3 miliarde, acesti consumatori reprezinta o piata interesanta care a inceput sa fie tot mai mult abordata. Acelasi trend este atribuit si Romaniei, care, pe masura cresterii veniturilor populatiei, contureaza o piata de consum foarte atractiva. De aceea, este de asteptat ca investitorii din Europa de Vest sa-si reorienteze pozitiile spre centrul si estul continentului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă