» Trei sferturi dintre romanii care locuiesc in mediul rural nu au toaleta in casa, in jumatate din sate nu exista retea de apa potabila, in vreme ce productia obtinuta de gospodarii este folosita covarsitor pentru propriul consum, potrivit unui sondaj comandat de guvern.
» Specialistii considera ca guvernele care s-au perindat in fruntea tarii nu au avut niciodata o strategie serioasa pentru a transforma agricultura autohtona de subzistenta intr-una intensiva, iar acum nici Executivul, nici agricultorii nu sunt pregatiti pentru absorbtia celor 8 miliarde de euro destinate de UE dezvoltarii rurale.
Oamenii de la tara continua sa traiasca relativ izolati si fara sa beneficieze de transformarile economice de care s-a bucurat Romania in ultimii ani. Ei au incredere mai ales in elitele din proximitate: in preoti (82%), in medici (80%) si in profesori sau invatatori (66%). Aproape 50 la suta nu citesc deloc ziare, in jur de 90 la suta nu folosesc internetul, dar peste 80 la suta se uita zilnic la televizor. Informatiile de care au nevoie agricultorii nu prea ajung la ei, observa Valeriu Steriu, fost negociator al capitolului agricultura, fiindca pe de o parte televiziunile trateaza cu superficialitate subiectele, presa scrisa nu ajunge in sate sau e prea scumpa, iar Executivul nu s-a ocupat serios de acest aspect.
Peste trei sferturi dintre locuitorii satelor (78%) nu sunt interesati de accesarea fondurilor europene, iar din cei 14 la suta care ar vrea sa foloseasca bani comunitari destui nu stiu cum sa procedeze sau nu au incredere ca ar putea avea sanse. Valeriu Steriu pune acest dezinteres pe seama nepriceperii Guvernului: "Este vorba despre neglijarea unei comunicari profesioniste, desi diferitele agentii care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru au avut bugete uriase". Valoarea fondurilor de dezvoltare a mediului rural este pentru urmatorii trei ani de 8 miliarde de euro, dar deocamdata "nu s-a gasit o cale de comunicare cu oamenii de la tara prin care acestia sa fie incurajati si ajutati sa faca proiecte", spune fostul negociator al capitolului agricultura, observand ca in ultimii ani au existat sub 10 mii de proiecte.
Romania are procentul cel mai mare de populatie din Europa angrenat in agricultura: 35 la suta, ceea ce, potrivit lui Valeriu Steriu, "este un semn al subdezvoltarii acestei ramuri, dar si al absentei unei strategii nationale unitare". Pe de alta parte, Alfred Bulai, seful Agentiei de Strategii Guvernamentale, care a comandat "Barometrul Rural", spune ca nu e treaba institutiei pe care o conduce sa faca proiecte de comunicare sau strategii care sa imbunatateasca lucrurile: "Incercam doar sa transmitem informatii celor care administreaza problematica rurala". Alfred Bulai stie ca "fondurile structurale nu sunt populare", recunoaste ca "informarea este deficitara" si crede ca "cel mai bine ar prinde difuzarea povestilor de succes".
Potrivit "Barometrului rural", doar 50 la suta din locuitorii satelor au aflat despre existenta fondurilor comunitare, dar nici ei nu sunt interesati de ele. Marea majoritate a agricultorilor se multumesc cu subventiile de stat si nu au nici un fel de proiecte de viitor, desi veniturile pe care le obtin din cresterea animalelor si cultivarea terenurilor sunt foarte mici. Astfel, in medie fiecare agricultor a investit anul trecut 2.000 lei si a castigat 2.400 lei, adica 33 de lei pe luna sau un leu pe zi. Valeriu Steriu crede insa ca lucrurile nu pot fi reglate in conditiile in care in Romania agricultura se face pe 40 de milioane de parcele, fiecare dintre ele avand mai putin de doua ha.
Subdezvoltare
81 la suta din locuitorii satelor au propria casa, iar 16 locuiesc la parinti. 15 la suta din gospodarii au computer, 24 au toaleta in interior. In doar 55 la suta din localitatile rurale exista retea de apa potabila, dar in peste 90 la suta exista cel putin o biserica si un birt. 75 la suta din agricultori au pasari, 54 la suta – porci, 25 la suta – vaci si aproape 2 la suta albine. In medie s-au constatat 16 pasari in fiecare gospodarie si doua vaci in fiecare curte. 35 la suta din oamenii satelor au mers ultima data la un control medical acum cinci ani si aproape 40 la suta spun ca starea sanatatii lor este proasta sau foarte proasta. Circa 80 la suta si-ar sfatui copiii sa-si continue studiile dupa cele zece clase obligatorii, in vreme ce 84 la suta din cei cu studii superioare le-ar recomanda tinerilor munca in strainatate.
80 la suta din terenuri sunt lucrate, dar 80 la suta din agricultori spun ca nu au vandut nimic anul trecut. Jumatate dintre oamenii care stau la sat nu cred ca ar putea obtine mai mult profit din agricultura, iar 20 la suta nu se ocupa deloc de aceasta activitate.