25.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialVenezuela. Preşedintele Nicolas Maduro anunţă expulzarea a trei agenţi consulari americani

Venezuela. Preşedintele Nicolas Maduro anunţă expulzarea a trei agenţi consulari americani

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat duminică seara că a ordonat “expulzarea a trei agenţi consulari ai Statelor Unite”, acuzându-i că s-au întâlnit cu studenţi protestatari, conform Mediafax.

“I-am dat ordin ministrului Afacerilor Externe să declare persona non grata şi să procedeze la expulzarea a trei agenţi consulari americani ai ambasadei Statelor Unite ale Americii. Să se ducă să conspire la Washington!”, a declarat Maduro pentru posturile naţionale de radio şi televiziune.

Venezuela este de două săptămâni teatrul unor manifestaţii ale studenţilor, iar una dintre ele, care a avut loc miercuri, s-a încheiat cu ciocniri violente soldate cu trei morţi şi peste 60 de răniţi.

Anterior, Guvernul venezuelean a acuzat Statele Unite că încearcă să “să susţină şi să legitimeze tentativele de destabilizare a democraţiei venezuelene”, ca răspuns la declaraţiile secretarului de Stat american John Kerry, care a condamnat, sâmbătă, “violenţa iresponsabilă” exercitată împotriva manifestanţilor.

La sfârşitul lui septembrie, Maduro a ordonat, de asemenea, expulzarea primilor trei diplomaţi, între care însărcinata cu afaceri a ambasadei Statelor Unite, Kelly Keiderling, acuzată şi ea de conspiraţie cu opozanţii.

În plus, unul dintre liderii frondei, Leopoldo Lopez, vizat de un mandat de arestare pentru violenţe, emis miercuri, a făcut apel la o nouă reuniune marţi.

“În această marţi, 18 februarie, vreau să vă invit pe toţi să mergem din Plaza Venezuela – acolo unde la 12 februarie a văzut lumina zilei speranţa de schimbare pentru toţi venezuelenii – către Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei”, a declarat Lopez într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter.

“Dacă cineva decide ilegal să mă aresteze, îmi voi asuma această persecuţie şi această decizie infamă din partea statului (…). Nu mă tem de nimic, nu am comis niciun delict”, a adăugat şeful opoziţiei după patru zile de tăcere.ţ

Ministrul Justiţiei Miguel Rodriguez a confirmat, duminică, faptul că un mandat de arestare a fost emis pe numele liderului opoziţiei pentru presupusa sa responsabilitate în comiterea actelor de violenţă la manifestaţia din 12 februarie.

Leopoldo Lopez, coordonatorul naţional al partidului de opoziţie Voinţa populară, a declarat că la încheierea manifestaţiei de marţi va aduce o petiţie pentru a cere Guvernului să îşi asume responsabilitatea pentru decesele de miercuri şi să elibereze cei 14 tineri arestaţi în ziua respectivă.

Henrique Capriles, guvernatorul statului Miranda (nord) şi principala figură a opoziţiei, l-a sprijinit duminică pe Leopoldo Lopez.

Cele mai citite

Românii caută cu disperare revanșa pentru umilințele trăite

Timp de cel puțin trei zile, românii au luat în stăpânire sleitele spirite ale burgurilor germane: München, Köln și Frankfurt. Adunați de peste mări și țări, veniți...

Hunor, despre opțiunea UDMR privind data alegerilor prezidențiale

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că varianta corectă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale este 30 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 8 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă