22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialVenezuela a rupt relaţiile cu Columbia

Venezuela a rupt relaţiile cu Columbia

Guvernul venezuelan a cerut diplomaţilor columbieni să părăsească ţara în termen de 72 de ore, după ce preşedintele Hugo Chavez a anunţat întreruperea relaţiilor dintre cele două ţări, a anunţat, joi, şeful diplomaţiei venezuelane, Nicolas Maduro, citat de AFP, preluată de Mediafax.

 

“Am adresat o notă diplomatică însărcinatului cu afaceri al Republicii Columbia la Caracas, cerând ca ambasada să fie închisă în 72 de ore, iar diplomaţii să părăsească ţara”, a spus Maduro.

Preşedintele ales al Columbiei, Juan Manuel Santos, a refuzat joi să se pronunţe public asupra anunţului venezuelan privind ruperea relaţiilor bilaterale, precizând că nu vrea să ia o decizie pe această temă înainte de a fi învestit oficial.

“Am decis că este mai bine să nu ne pronunţăm, deoarece preşedintele (Alvaro) Uribe se află încă în funcţie până la 7 august”, a declarat el, cu două săptămâni înainte de învestirea în funcţie.

Guvernul de la Caracas a ordonat şi închiderea ambasadei venezuelane la Bogota, “pentru ca întreg personalul (diplomatic) să revină” în Venezuela.

Chavez a anunţat joi că a decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Columbia şi plasarea armatei “în stare de alertă maximă”, după ce autorităţile de la Bogota au afirmat că lideri ai grupurilor de gherilă columbiene se află în Venezuela.

Ambasadorul venezuelan la Bogota, Gustavo Marquez, se află deja la Caracas, fiind rechemat pentru consultări săptămâna trecută, după primele acuzaţii formulate de preşedintele columbian Alvaro Uribe.

“Evaluăm şi o altă serie de decizii în domeniul economic, al zborurilor comerciale, pentru a apăra Venezuela şi a proteja onoarea ţării noastre”, a adăugat Maduro, fără a oferi alte detalii.

Chavez anunţase, în iulie 2009, “îngheţarea” relaţiilor cu Bogota, după anunţarea unui acord militar care permite armatei americane să utilizeze şapte baze din Columbia, însă menţinuse ambasada din capitala columbiană. El a decis şi înlocuirea produselor importate din Columbia, provocând o prăbuşire a exporturilor columbiene către Venezuela, care au înregistrat o scădere de 71,4 la sută în mai 2010 faţă de mai 2009.

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă