13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialVaticanul, acuzat că acoperă crime contra copiilor

Vaticanul, acuzat că acoperă crime contra copiilor

Într-un raport foarte sever, Comitetul ONU pentru drepturile copilului (CRC) cere Vaticanului publicarea arhivelor sale privind afacerile de pedofilie despre care a luat cunoştinţă, pentru ca „cei care şi-au ascuns crimele” să dea socoteală de faptele comise. Comitetul cere şi o reformă a dreptului canonic pentru a se asigura o mai bună protecţie a copiilor prin „reguli, mecanisme şi proceduri clare“.

Concluziile ONU au fost făcute publice după o întâlnire furtunoasă între experţii CRC şi o delegaţie a Vaticanului, care a avut loc la 26 ianuarie. Atunci, Comitetul ONU a pus numeroase întrebări între care: De ce nu există declaraţii obligatorii (a actelor de pedofilie cunoscute de Biserică) pe lângă autorităţile judiciare din ţările unde aceste acte au fost comise? Ce modificări au fost aduse codului de conduită pentru împiedicarea acestor abuzuri sexuale? Ce sancţiuni au fost luate contra membrilor clerului care au avut o conduită neadecvată? Ce măsuri au fost luate pentru înfruntarea acestei probleme şi pentru schimbarea situaţiei? Care sunt reparaţiile victimelor?

Citeşte şi: ONU acuză Vaticanul că a permis preoţilor să abuzeze mii de copii. Sfântul Scaun ripostează!

Ca răspuns, delegaţia Sfântului Scaun a apărat viguros acţiunea sa contra pedofiliei în Biserică şi reprezentantul Vaticanului la sediul ONU din Geneva, Mgr Silvano Tomasi, a repetat că ce se petrece la Sfântul Scaun rămâne doar de competenţa Vaticanului. Reprezentanţii Bisericii Catolice au reamintit că Vaticanul a semnat Convenţia drepturilor copilului în 1990 şi protocoalele acesteia în 2000, din care unul se referă la pornografia implicând copiii. La acea epocă au început să iasă la iveală în SUA crime comise contra a mii de copii de către membrii clerului, în special în anii 1960, 70 şi 80. Scandalul era dublu, înalta ierarhie a Bisericii fiind acuzată şi de protejarea vinovaţilor, având grijă să îi mute pentru a păstra buna reputaţie a instituţiei.

Comitetul a cerut miercuri celui mai mic stat din lume „să înlăture imediat din funcţii toate persoanele (din sânul Bisericii) suspecte de abuz sexual şi să le defere autorităţilor judiciare competente, cu scopul anchetării şi urmăririi în justiţie” şi a criticat atitudinea Sfântului Scaun din trecut. Potrivit unui responsabil ONU, „Vaticanul violează Convenţia drepturilor copilului”. Comitetul este „profund preocupat că Vaticanul nu a recunoscut amploarea crimelor comise şi nu a luat măsurile necesare pentru tratarea cazurilor de abuzuri sexuale ale copiilor şi protejarea acestor copii”. De asemenea, denunţă în particular transferurile din parohie în parohie, pentru a ascunde aceste crime şi a sustrage vinovaţii de la urmărirea în justiţie. „Practica mutării autorilor abuzurilor sexuale a permis numeroşilor preoţi să rămână în contact cu copii şi să continue să-i abuzeze”. „Recunoaştem să au fost făcute progrese”, dar ”aceşti copii au posibilitatea de a fi auziţi, mai ales dacă este vorba despre victime?”. Silvano Tomasi a replicat că „Biserica Catolică vrea să devină un exemplu de bună conduită” şi că „nu există nici o scuză pentru orice formă de violenţă sau exploatare a copiilor”.

Pedofilia, un dosar fierbinte

Comitetul ONU a mai cerut delegaţiei Vaticanului să ofere mai multe informaţii asupra membrilor şi obiectivelor Comisiei pentru protecţia minorilor a cărei creare a fost anunţată în decembrie 2013.

Sesiunea de la Geneva survine într-un moment în care pedofilia în Biserica Catolică face obiectul a mai multor afaceri iar conducerea mişcării conservatoare Legionarii lui Christ, încă discreditată de scandalul de pedofilie în care este implicat fondatorul ei, preotul mexican Marcial Maciel, s-a reunit pentru a proceda la reformă.

În decembrie, Sfântul Scaun a refuzat să răspundă la chestionarul trimis în iulie de Comitetul ONU privind dosarul pedofiliei, Vaticanul estimând că ancheta sa ecleziastică trebuie ţinută secretă pentru protejarea martorilor şi a victimelor şi nu există competenţă pentru colaborarea între Biserică şi justiţiile naţionale.

Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Iulia Svyrydenko, ministrul Economiei din Ucraina: Investitorii străini au injectat 4,25 miliarde de dolari în economia țării în 2023

Investitorii străini au injectat anul trecut un total de 4,25 miliarde de dolari în economia ucraineană, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei. Această cifră este...

Militari ai Republicii Moldova și americani vor participa la un exercițiu comun

Peste 400 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova, vor participa între 9 – 16 mai, la exercițiul „Swift Response-2024” condus de Comandamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă