16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialVasile Savu, pus sub invinuire de procurorii DNA

Vasile Savu, pus sub invinuire de procurorii DNA

In 2004, Savu a pierdut “la mustata” un nou mandat in Camera Deputatilor, dar a intrat, in schimb, in atentia DNA, fiind cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta, conform Legii 78.
Dupa cercetarile preliminare, procurorii de la Departamentul National Anticoruptie au decis punerea sub invinuire a fostului lider de sindicat, acum retras atat din activitatea sindicala, cat si din cea miniera. Reprezentantii Biroului de relatii cu presa din cadrul DNA au mentionat ieri ca “se fac cercetari in privinta modului in care au fost folositi banii minerilor din Valea Jiului in perioada in care acesta a fost lider de sindicat”.
Mai mult decat atat, surse sindicale din zona sustin ca in timpul anchetei s-a vorbit despre lipsa a circa 9 miliarde lei din transferurile catre CSMR, acesta fiind un alt posibil capat de acuzare, dar sursele DNA nu au confirmat deocamdata suma respectiva. Vasile Ioan Savu a negat toate acuzatiile, precizand ca in opinia sa este vorba despre un dosar politic si zvonuri rau-voitoare.
“Nu este adevarat, este un dosar politic. Am fost o singura data la DNA, dar nu mi s-a spus nimic concret”, a spus fostul lider al minerilor. In privinta unor eventuale prejudicii de 9 miliarde lei la CSMR, Savu sustine ca “nici nu s-au transferat atatia bani, ci doar sumele necesare pentru salariile angajatilor si masinile, adica cel mult 2-3 miliarde lei. Poate de pe timpul lui Miron Cozma, cand erau mai multi bani, dar nu cred. Eu nu am auzit nimic in acest sens”, a adaugat acesta. Nici actualul presedinte al LSMVJ, Zoltan Lacatas, nu pare sa stie nimic in privinta acestor sume, dar a afirmat ca la finele saptamanii trecute procurorii DNA au fost din nou la sediul Ligii, de unde au ridicat un nou set de documente necesare anchetei.

Savu, un lider controversat

Savu a fost in permanenta un lider controversat. Cu “intrari” la toate guvernele care s-au perindat in perioada in care a condus destinele LSMVJ, el a reusit sa aduca acea pace sindicala dorita de mai toata lumea si sa obtina cresteri salariale sau alte beneficii pentru mineritul Vaii Jiului strict pe calea dialogului. Acuzat de dictatura sindicala mai ales de opozantii sai din LSMVJ, Savu s-a retras din activitate dupa ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat de deputat la aceeasi Macedoneni – Slavi, desi era fatisa apropierea sa de fostul partid de guvernamant, respectiv PSD.
Mai mult, Savu a aratat acuzator, in repetate randuri, catre mafia afacerilor din minerit, care a dus la moartea a zeci de ortaci si care ar fi vrut sa dezbine miscarea sindicala din Valea Jiului, dar a fost acuzat, la randul sau, de afaceri la limita legii tot cu banii minerilor. Unul dintre cele mai puternice scandaluri care l-au avut in prim-plan pe fostul presedinte al LSMVJ este legat de detergentul scump cu care se “spalau”, cel putin in acte, farfuriile minerilor si salopetele acestora.
In anul 2004, Savu a fost acuzat de colegii din Liga de faptul ca a facilitat vanzarea unor detergenti universali de tip “Amway”, unde acesta era agent comercial, catre prestatorul de servicii al Companiei Nationale a Huilei, “Global Invest” Aninoasa. In urma vanzarilor efectuate, Savu a dobandit nivelul “Gold” dupa ce a obtinut timp de cinci luni peste 10.000 de puncte “Amway”. Nivelul vanzarilor de detergenti intr-un singur an, respectiv aprilie 2003-martie 2004, a fost de-a dreptul impresionant, depasind 4 miliarde lei.

Inca o data in atentia organelor de cercetare

“Global Invest” castigase la acea data si licitatia pentru spalarea echipamentului minerilor, dar si pentru servirea hranei calde pentru ortaci. Afacerea cu “Global Invest” a fost incheiata de firma “D&D Construct” SRL Petrosani, care era condusa de Marioara Dogariu, sora liderului de sindicat, insa Vasile Savu a negat si atunci orice implicare in afacerea surorii sale.
Nu este pentru prima data cand Savu ajunge in atentia organelor de cercetare. Astfel, la finele anului 2003, liderul de sindicat, alaturi de sefi din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani au trebuit sa raspunda in fata politistilor hunedoreni pentru deconturi nereale, prin care CNH a fost prejudiciata cu circa 25.000 USD. Cercetarea initiala a fost efectuata de reprezentantii Corpului de Control aflat la dispozitia directorului general al CNH, care au descoperit ca, in urma unor delegatii efectuate in China, s-au decontat pana si cadourile sau metrajele cumparate.
De asemenea, dupa o delegatie in Europa s-au decontat combustibili peste capacitatea rezervoarelor. Savu a returnat atunci suma pe care o incasase pentru deconturi neconforme cu realitatea si a scapat de orice acuzatie.

Cele mai citite

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă