14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVârful ANAF, penetrat de contrabandiştii lui Racz

Vârful ANAF, penetrat de contrabandiştii lui Racz

Una dintre cele mai puternice grupări de pe piaţa neagră a comerţului cu carburanţi a reuşit, potrivit procurorilor DNA, să îşi securizeze operaţiunile prin trafic de influenţă pe lângă şefi din Fisc.

 

Procurorii DNA au susţinut în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti că reţeaua de contrabandişti cu motorină condusă de afaceristul maghiar Attila Peter Racz a reuşit să ajungă la oameni din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Curtea de Apel Bucureşti va decide astăzi dacă îi menţine în arest pe Racz şi pe ceilalţi afacerişti (constănţenii Stelian şi Ion Livadariu şi afaceristul Dumitru Costache din Slobozia), toţi acuzaţi că sunt capii unei reţele de contrabandă cu produse petroliere care a prejudiciat bugetul de stat cu circa 16 milioane euro. Principala societate pe care au „operat” Racz&Co a fost Texas Oyl, din Slobozia.

Procurorii DNA spun însă că aceeaşi oameni au creat şi un alt circuit evazionist la Vaslui, utilizând antrepozitul fiscal al SC Bitumen Factory SRL Vaslui, societate comercială care deţine în prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare şi care funcţionează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vaslui. 

„De asemenea, grupul in­frac­ţional organizat, constituit din Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru, a demarat un nou circuit evazionist la Vaslui, utilizând  antrepozitul fiscal SC Black Bitumen Factory SRL Vaslui, societate ce deţine în prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare şi funcţionează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vaslui, existând date că, prin trafic de influenţă faţă de persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se încearcă urgentarea autorizării antrepozitului fiscal”, se arată în hotărârea Tribunalului Bucureşti din 26 iulie prin care Racz, fraţii Livadariu şi Costache Dumitru au ajuns după gratii.

Cotă din profit contra protecţie

Despre Attila Peter Racz procurorii DNA spun că acesta a pretins  unui alt afacerist, martor în acest dosar, iniţial 15.000 euro, pentru ca apoi să ceară 15% din beneficii săptămânal. Promisiunea: va interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi ai Vămii pentru ca martorul, administrator al unei societăţi comerciale, să nu mai aibă probleme în timpul controalelor derulate de respectivele instituţii. În urma refuzului martorului de a-i vinde chiar antrepozitul, procurorii spun că Attila Peter Racz l-a instigat pe acesta să săvârşească infrac­ţiu­nea de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin folosirea antrepozitului în vederea achi­zi­ţionării motorinei în regim suspensiv de plată a accizei şi vânzarea acesteia pe piaţa liberă prin atribuirea unei alte denumiri produsului.

Apropiat de Marian Iancu

România liberă a arătat în suplimentul despre mafia petrolului „Afacerea Gri-Petrol” faptul că Attila Peter Racz are legături de afaceri cu afacerişti din acelaşi domeniu conectaţi direct la patronul echipei de fotbal Poli Timişoara, Marian  Iancu. Acesta din urmă a fost arestat în 2005 într-un dosar al procurorilor DIICOT pentru prejudicii importante aduse bugetului de stat în urma afacerilor cu produse petroliere. De altfel, surse judiciare spun că afacerile lui Racz în acest domeniu au căpătat amploare după arestarea lui Marian Iancu.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă