19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialVară cu „intemperii“ pentru asigurătorii români

Vară cu „intemperii“ pentru asigurătorii români

Imaginile care au circulat online au arătat cum inundaţiile care au lovit România în această vară au distrus mai multe locuinţe, drumuri şi poduri. Cele mai afectate judeţe au fost Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman. Pagubele totale se ridică la sute de milioane de lei.

 

După aceste evenimente, Executivul a aprobat o serie de hotărâri de Guvern pentru acordarea de ajutoare umanitare de urgență pentru sprijinul populaţiei afectate din judeţele în care au avut loc inundaţii, printre care produse scoase de la Rezerva de Stat, constând în alimente, pături, cearșafuri şi motorină, conform datelor transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, pe 31 iulie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se alocă din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în Bugetul de stat pe anul 2014, suma de 51,74 milioane lei, în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada aprilie-iulie 2014. Ulterior, în Monitorul Oficial al României a fost publicată, pe 11 august, Hotărârea de Guvern nr. 667/2014, privind alocarea acestei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru un număr de 6 judeţe – Argeş, Gorj, Prahova, Olt, Teleorman, Vâlcea.

Sumele alocate sunt: Argeş – 12 milioane lei, Gorj – 12 milioane lei, Prahova – 3,74 milioane lei, Olt – 6 milioane lei, Teleorman – 6 milioane lei,  Vâlcea – 12 milioane lei.

Peste 2.300 de locuinţe inundate

În intervalul 27 iulie-1 august, mai multe judeţe din sudul şi sud-vestul țării au fost afectate de inundaţii puternice şi viituri care au pus în pericol viaţa oamenilor şi au cauzat pagube importante comunităţilor locale, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Ploile au afectat 251 de localităţi din 11 judeţe: Dolj, Gorj, Me­hedinţi, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş.

În urma intervenţiilor structurilor pentru situaţii de urgenţă au fost evacuate preventiv 1.832 de persoane, iar alte 773 de persoane au fost salvate din diverse situaţii critice. Astfel, 99 de locuinţe au fost distruse, 1.163 avariate, iar alte 2.377 inundate. Aceste date arată că numărul caselor afectate de inundaţii în doar o săptămână este mai mare decât cel înregistrat în întreg anul 2013 – 2.150 de locuinţe, conform bilanţului Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, au fost colmatate 2.475 de fântâni, 13 poduri au fost distruse, 83 poduri au fost parţial afectate, 60 de podeţe distruse şi 23.346 hectare de teren au fost inundate. În intervalul menţionat, circulaţia rutieră a fost blocată sau întreruptă parţial pe segmente din 12 drumuri naţionale şi 37 drumuri judeţene. Totodată, 15 obiective socio-economice şi 3 culturale au fost afectate de ape.

În perioada de vârf a fenomenelor meteorologice periculoase, peste 6.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au intervenit în gestionarea situaţiilor de urgenţă, potrivit MAI. Pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţii, la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor Interne, Gabriel OPREA, au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 kilograme alimente, peste 10.000 litri apă potabilă, 4.000 paturi, cearşafuri şi 2.000 de saltele.

Pe parcursul acestor zile, atunci când condiţiile meteorologice au permis, 4 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la misiunile de salvare a persoanelor aflate în pericol, dar şi în misiuni de transport de ajutoare umanitare.

Câte case sunt asigurate

Pagubele provocate de inundaţii sunt acoperite prin poliţa obligatorie de asigurare a locuinţelor (PAD), în limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro (în funcţie de tipul construcţiei), dar şi prin poliţele facultative pentru locuinţe, pentru sumele ce depăşesc aceste valori.

Pentru a vedea diferenţa dintre locuinţele asigurate şi cele neasigurate din judeţele afectate în iulie de inundaţii, am analizat datele publicate de Pool-ul de Asigurare Împotriva De­zastrelor Naturale (PAID România), societatea privată care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor. Astfel, la finele lunii iulie 2014 erau active la nivel naţional 1.529.909 asigurări obligatorii de locuinţe (poliţe PAD). Datele arată că gradul de acoperire era de 17,99%, în condiţiile în care în România existau circa 8,5 milioane de locuinţe.

Dintre cele 11 judeţe afectate de ploi, cel mai mare grad de cuprindere în asigurare, de 30,70%, îl întâlnim în Timiş, unde erau în vigoare 84.076 de poliţe PAD la sfârşitul lunii iulie 2014. Acesta este urmat de Prahova, cu un grad de cuprindere de 23,95%  şi 76.425 de poliţe, şi Argeş,  cu 15,89% dintre locuinţe asigurate şi 42.941 PAD-uri valabile.

La polul opus se plasează judeţele Olt (gradul de cuprindere în asigurare – 8,61% / 16.431 poliţe), Gorj (gradul de cuprindere în asigurare – 8,71% / 13.580 poliţe) şi Mehedinţi (gradul de cuprindere în asigurare – 8,89% / 11.711 poliţe).   

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă