19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialVal de greve si proteste sindicale in Constanta

Val de greve si proteste sindicale in Constanta

» Protestele si grevele determinate de criza financiara mondiala se tin lant in Constanta.

» Salariatii sunt revoltati pentru ca firmele la care sunt angajati au hotarat sa reduca numarul de angajati.

De la inceputul acestui an, chiar in luna ianuarie, societatea Romtrans Mall II din Portul Constanta a anuntat ca va concedia 84 de angajati, firma fiind afectata de criza financiara. Liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Petre Costel, a declarat ca sindicatul nu este de acord cu disponibilizarea colectiva si este pregatit sa actioneze in judecata conducerea companiei. Tot in luna ianuarie, o alta societate din Portul Constanta, Minmetal, a concediat 29 de persoane, iar FNSP a dat in judecata conducerea firmei pentru ca au facut disponibilizarile fara a anunta sindicatul. Lista concedierilor la inceputul acestui an a continuat cu 150 de salariati, angajati la 20 de operatori portuari, care au fost trimisi acasa, cei mai multi dintre acestia fiind de la APM Terminal din Portul Constanta.

 

Astfel ca societatea Minmetal a mai trecut, in somaj in urmatoarea luna, februarie, alti 30 de muncitori, iar 19 persoane de la SC Umex, tot din acelasi port, si-au pierdut locurile de munca. Motivul disponibilizarilor facute in luna februarie era legat de scaderea la jumatate a traficului de marfuri in Portul Constanta. Cei concediati ar fi trebuit sa primeasca conform contractelor colective de ramura 6 salarii compensatorii calculate la nivelul venitului mediu din ultimele 3 luni. Specialistii constanteni estimeaza ca societatile din portul Constanta, afectate de criza, vor concedia in acest an mii de angajati, numai in luna iunie 2009, Socep si CSCT, mari firme de portcontainere, au anuntat ca vor concedia 400 de angajati.

Au intrerupt lucrul
Dupa lantul de concedieri facute de societatea Minmetal, 70 de fosti si actuali angajati ai firmei au protestat la jumatatea lunii februarie, nemultumiti fiind de disponibilizarile abuzive facute de conducere. Mai mult decat atat, cei concediati nu si-au primit salariile compensatorii si tichetele de masa, conform contractului colectiv pe ramura. Seria protestelor a continuat cu angajatii celei mai mari companii din judetul Constanta. Liderul Sindicatului Petrochimistul, Petre Tancau, spune ca in luna februarie peste 100 de angajati ai SC Rominserv, din cadrul Rompetrol Midia Navodari, au protestat timp de o ora in incinta companiei pe motiv ca 25 de salariati urmau sa fie disponibilizati in urma desfiintarii Departamentului de Intretinere.

 

Petre Tancau afirma ca de fapt conducerea Rominserv vrea sa desfiinteze acest departament pentru a apela la serviciile unei firme din exteriorul grupului, care este condusa de un fost director al Rominserv, si la ale carei servicii se mai apeleaza din cand in cand. "De cele mai multe ori, in urma lucrarilor facute de aceasta firma mai trebuie sa repare propriii angajati ai Rominserv", spune Petre Tancau. El precizeaza ca se doreste ca muncitorii Rominserv sa munceasca la fel de mult, dar cu mai putine drepturi. Mai mult decat atat, el precizeaza ca reprezentantii Rominserv folosesc propriii angajati pentru a munci in afara societatii, dar pentru care salariatii nu sunt pontati.

Datorii la IMUM Medgidia
Un alt protest s-a desfasurat la inceputul lunii martie, cand aproape o suta de angajati ai societatii IMUM Medgidia au declansat un protest spontan in incinta unitatii. Liderul de sindicat al societatii, Liviu Chirita, sustine ca salariatii sunt nemultumiti ca nu si-au primit drepturile banesti pe ultimele doua luni.
Sindicatul a dat in judecata conducerea societatii si este decis sa mearga pana la executarea silita a firmei, dar si sa declanseze greva generala, pentru recuperarea banilor, mai spune Liviu Chirita. La randul lor, reprezentantii IMUM Medgidia spun ca au datorii de doua milioane de  euro si au solicitat ajutorul statului pentru alocarea sumelor necesare achitarii salariilor angajatilor.

Cele mai citite

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

VIDEO. Neil Lennon, primele declarații după ce a preluat banca tehnică a Rapidului

Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului, a susținut astăzi prima conferință de presă de la instalarea pe banca tehnică a giuleștenilor. Nord-irlandezul a afirmat...

Rusia începe un exercițiu cu arme nucleare tactice

Forțele ruse au început prima etapă a exercițiilor care implică „antrenamente practice în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a anunțat marți Ministerul Apărării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă